Kultūras ziņas

Rīgā svin Igaunijas dzimšanas dienu

Kultūras ziņas

Šovakar ar "Kilograms kultūras" balvām suminās izcilības

Seņkova jauniestudējums Rīgas Krievu teātrī

Seņkovs Rīgas Krievu teātrī iestudē Brehta «Krietno cilvēku no Sečuānas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Režisors Elmārs Seņkovs Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī iestudējis pasaules kultūras vēsturē vienu no zināmākā autora – vācu dramaturga Bertolda Brehta lugu “Krietnais cilvēks no Sečuānas”. Stāsts par cilvēka iespēju dzīves laikā veikt visdažādākās izvēles ir aktuāls arī mūsdienās.

Bertolda Brehta 40.gadu vecumā sarakstītā luga ar sākotnējo nosaukumu “Prece – mīlestība” ir par labestību un izvēli. Autors 11 gadus šo darbu pārstrādājis un papildinājis, līdz stāsts par kādas Ķīnā dzīvojošas meitenes spēju izdzīvot, līdz mūsdienām nonācis kā luga “Krietnais cilvēks no Sečuānas”.  

"Tāpat kā Brehtam, tā ir konstruēta pasaule, pasaka, un skatītājs var atrast alūzijas par jebkuru laikmetu, tas ir par šodienu vai bijušo laikmetu, lai katrs tajā laikmetā, kurā ir dzīvojis, spētu apskatīties, vai ir saglabājis kaut kādu krietnumu, cilvēcību pie noteiktiem likumiem," stāsta režisors Elmārs Seņkovs.

Režisors atzīst, ka visinteresantāk, bet arī vissarežģītāk bijis strādāt ar Bertolda Brehta principiem, kas pieprasa konstruktīvu analīzi, nevis izteiktus pārdzīvojumus vai emocionalitāti, uz ko balstās krievu teātra tradīcijas.

"Bertolds Brehts – viņam ir intelektuālais teātris, kur vairāk vajag domāt, nekā pārdzīvot," uzsver Jang Suna lomas atveidotājs Vitālijs Jakovļevs, "jo šeit visi tēli izdara izvēli. Vai nu es būšu labs, vai būs mans sapnis un ko es dēļ tā sapņa darīšu."

"Tagad mēģinājumu procesā es tik daudz sīkumus dzīvē, uz ielas tramvajā ievēroju. Man liekas tas ir labi. Katram cilvēkam ir pārbaudījumu un ir labi, ja viņš prot tos izturēt un iet tālāk," atzīst Šen Te un Šui Ta lomas atveidotāja Jekaterina Frolova

Izrādes darbība risinās mūsdienīgā vidē, ko izceļ Katrīnas Neiburgas scenogrāfija un video instalācijas. Par muzikālo noskaņu atbildīgs komponists Pauls Desaus.

"Lai cilvēks izvērtē sevi šajā pasaulē, kas ir tie noteikumi, starp kuriem viņi lavierē. Kas viņam neļauj būt krietnam, kā ir nepazust tieši tajā brīdī, kad ir kaut kas patiess un īsts," saka Seņkovs.

Pirmizrāde jaunākajam Elmāra Seņkova iestudējumam Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī “Krietnais cilvēks no Sečuānas” jau šo sestdien, 25.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti