Scenogrāfam Freibergam un vairākiem citiem Nacionālās operas un baleta darbiniekiem uzteikti pilna laika darba līgumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ir pagājis nepilns mēnesis, kopš darbu sācis jaunais Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš. Viņš solījis izrevidēt dažas iesīkstējušas tradīcijas un izvērst plašāku sadarbību ar citiem operteātriem. Vienlaikus vairākiem darbiniekiem, tai skaitā leģendārajam un ilggadējam operas galvenajam scenogrāfam Andrim Freibergam, uzteikti pilna laika darba līgumi, piedāvājot citas sadarbības formas.

Operas un baleta jaunā valde ienes vairākas izmaiņas kolektīvā
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Latvijas Radio kļuvis zināms, ka pārtraukta līdzšinējā sadarbība ar leģendāro operas scenogrāfu Andri Freibergu. Freibergs bijis Nacionālās operas un baleta galvenais scenogrāfs kopš 1993. gada un veidojis scenogrāfijas vairāk nekā 200 iestudējumiem ne vien LNOB, bet arī citos Latvijas teātros un ārzemēs.

Telefonsarunā viņš gan atturējās no komentāriem, jo to liedzot vienošanās ar Latvijas Nacionālās operas un baleta valdi.

Tāpat Latvijas Radio neoficiāli zināms, ka esot panāktas vienošanās par darba attiecību pārtraukšanu ar štata solistiem Kristīni Gailīti un Viesturu Jansonu. Operā darbu līdzšinējā formātā vairs neturpinot arī vecākā mākslinieciskā darba koordinatore Ilze Sprancmane, kuras pienākumu lokā bija arī viesmākslinieku piesaiste. To savā “Facebook” kontā paziņojis pasaulslavenais tenors Aleksandrs Antoņenko, kuram Sprancmanes amata vietas likvidēšana raisa aizdomas, ka turpmāk viņas darbu īstenos valdes priekšsēdētājam pietuvināta aģentūra. Operas valde gan citiem medijiem tādu iespēju ir noliegusi.

Operas skatuves mākslinieku un orķestra mūziķu arodbiedrības vadītājs Aldis Grunde par izmaiņām teicās nezinām.

“Nu, godīgi sakot, oficiāli man nekas nav zināms. Neesmu vēl pat aicināts iepazīties. Mēs gan ar valdes priekšsēdētāju esam kursa biedri, bet, ja tas tā nebūtu, es varbūt viņu pat vaigā neatpazītu.

Jums tā informācija par štata samazināšanu laikam arī ir neoficiāla, jo man tas būtu jāzina. Katrā ziņā, ja es būtu stājies amatā kā LNOB valdes loceklis, tad es kādu arodbiedrības pārstāvi būtu paaicinājis.

Ir jau gadījumi, kad darba devējs atlaiž darbinieku, bet pēc tam uzzina, ka viņš ir arodbiedrības biedrs un viņu atjauno,” komentēja Grunde.

Grunde gan piebilda, ka ne Andris Freibergs, ne Viesturs Jansons nav viņa vadītās arodbiedrības biedri. Dažādas vēsmas par notiekošo operas namā viņš gan esot saņēmis un piebilda:

“Nav dūmu bez uguns”.

Latvijas Radio neizdevās sazināties ar kādu no LNOB valdes locekļiem, taču šonedēļ Latvijas Radio raidījumā “Monopols” uz jautājumu par izmaiņām operas namā Egils Siliņš izteicās, ka radikālu pārmaiņu nebūšot:

“Visas kārtis jau nevar atklāt, bet radikālu izmaiņu nebūs, lai nomierinās klausītāji, kas strādā operā. Būs uzlabojumi, kas atbilst, teiksim, citu operteātru pieredzei un praksei, kur mums dažas lietas ir tādā vecajā sociālisma ietekmē vēl saglabājušās. Būs arī daudz intensīvāks darbs kopprodukcijā ar citiem teātriem. Mums 2022./2023. gada sezonā jau ir konkrēti plāni ar Prāgas operu un Kopenhāgenas operu, iestudējot opereti “Jautrā atraitne”.”

Raidījuma beigās Siliņš arī teica: "Lai tās reformas, tās nelielās izmaiņas, lai cilvēki neņem to personīgi.

Ticiet man, ja es kādu no kāda amata atlaižu, tas nav tāpēc, ka man to patīk darīt. Es pats ne pārāk labi pirms vai pēc tam guļu, kad pieņemu šos lēmumus. Bet es vienkārši saprotu, ka tas ir nepieciešams."

Latvijas Radio saņēma no Latvijas Nacionālās operas un baleta ar valdi saskaņotu rakstisku atbildi.

“Latvijas Nacionālās operas un baleta valde, izvērtējot faktisko noslodzi, ir pārrunājusi ar atsevišķiem darbiniekiem turpmāko sadarbību. Nevienam darbiniekam nav izsniegti uzteikumi vai atlaišana.

Visos gadījumos ir meklēti kompromisi, panākta un parakstīta abpusēja vienošanās par pilna laika darba pārtraukšanu.

Operas žanrā mākslinieku nodarbināšana, slēdzot līgumus par konkrētiem izpildījumiem, ir vispārpieņemta un izplatīta prakse. Jau šobrīd šāda veida attiecības ir ar vairākiem vadošiem māksliniekiem un solistiem. Attiecībā uz scenogrāfa pienākumiem Andrim Freibergam ir izteikts priekšlikums turpināt sadarbību kā valdes ārštata konsultantam scenogrāfijas jautājumos, saglabājot darba vietu Latvijas Nacionālajā operā un baletā.”

Par izmaiņām operas darba organizēšanā zina arī Kultūras ministrijā, turklāt nozares ministrs ir LNOB kapitāldaļu turētājs. Ministrijas replika gan bija pavisam īsa – personāla politika ir LNOB valdes kompetencē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti