Kultūras ziņas

Prāta vētra dodas uz Maskavu

Kultūras ziņas

Ziemeļblāzmā uzstāsies čellists Mario Brunello

Scenogrāfam Andrim Freibergam 75

Scenogrāfam Andrim Freibergam - 75

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

24. oktobrī izcilais scenogrāfs, Latvijas Nacionālās operas galvenais mākslinieks Andris Freibergs atzīmēs 75 gadu jubileju.

Mākslinieka jubilejā Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa teātra muzejā tiks atklāta izstāde „Andris Freibergs. Scenogrāfija". Apmeklētājiem būs iespēja gan pirmoreiz, gan atkal no jauna ieraudzīt dažādus scenogrāfijas darbus no kopumā 49 teātra iestudējumiem, pie kuriem Andris Freibergs strādājis ar dažādiem režisoriem un teātra kolektīviem Latvijā un ārvalstīs.

Andris Freibergs kopš debijas 1965.gadā veidojis scenogrāfiju vairāk nekā 200 izrādēm Latvijas vadošajos teātros, kā arī Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Vācijā, Venecuēlā, Armēnijā, Turkmenistānā un Krievijā. Kopš 1992. gada viņš ir Latvijas Nacionālās operas galvenais mākslinieks.

Būdams Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs kopš 1971.gada un Scenogrāfijas katedras vadītājs kopš 1994. gada, Andris Freibergs izaudzinājis jau vairākas jauno scenogrāfu paaudzes. Pateicoties māksliniekam, Latvijā nostiprinājusies oriģinālas un drosmīgas scenogrāfijas tradīcija.

Scenogrāfijas studenti iekārto no rītdienas apskatāmo izstādi – bez viņiem tas nebūtu iespējams, saka Andris Freibergs.

„Teātra māksla montējās no ļoti daudzām lietām kopā, un scenogrāfija, kā mēs zinām, ir tikai viena daļa, tā ir telpa, kurā mēs dzīvojam, telpas psiholoģija vai telpas nozīme mūsu uzvedībā, domās un sajūtās. Bet katrā ziņā tas būtiskākais, manuprāt, ir prast atšķirt, kur ir reālā dzīve un kas ir tie reālie impulsi - un to robežu, kur sākas teātris, kur sākas nosacītība, jo teātrī ir iespējams viss," uzsver Andris Freibergs.

24. oktobrī LTV raidījums „100 g kultūras. Nacionālie dārgumi" būs veltīts Andrim Freibergam. Studijā par mākslinieku stāstīs mākslas zinātnieki, režisori un Andra Freiberga audzēkņi.

Latvijas Nacionālajā operā Andris Freibergs veidojis scenogrāfiju baletam „Otello" (2012), Gaetāno Doniceti operai „Lucia di Lammermoor" (2012), Volfganga Amadeja Mocarta operai „Dons Žuans" (2009), Džuzepes Verdi operai „Traviata" (2007), Džakomo Pučīni operai „Toska" (2004), Riharda Vāgnera operai „Klīstošais holandietis" (2003), Džuzepes Verdi operai „Masku balle" (2002), Georga Hendeļa operai „Alčīna" (1998), Džakomo Pučīni operai „Bohēma" (1997), Džuzepes Verdi operai „Nabuko" (1996) u.c.

Saņēmis virkni apbalvojumu, tai skaitā Triju Zvaigžņu ordeni (2003), Igaunijas labākā scenogrāfa balvu (2003), septiņas „Spēlmaņu nakts" balvas par labāko scenogrāfiju un vienu par labākajiem kostīmiem, Itālijas augstāko teātra balvu „Il Premio Ubu" (2010) un citas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti