Kultūras ziņas

Dailes teātris sāk 102. sezonu

Kultūras ziņas

Imanta Kalniņa dziesmas Liepājas teātrī

Laikmetīgās dejas performances Rīgā

Savus diplomdarbus skatītāju vērtējumam nodod jauno horeogrāfu paaudze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Noslēdzot mācību gadu, Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas mākslas absolventi savas diplomdarbu izrādes šobrīd piedāvā skatītājiem. Projekta “+21” izrādes jau varēja vērot pilsētvidē Džegužkalnā, bet 26. jūlijā jaunie horeogrāfi savus iestudējumus izrādīja Eduarda Smiļģa teātra muzejā.

Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas absolventu diplomdarbu izrādes apvienotas projektā “+21” un kopš jūlija sākuma tiek izrādītas dažādās Rīgas vietās. Savu veikumu skatītājiem nodod divdesmit viens dejas mākslas profesionālis.

Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, horeogrāfe Olga Žitluhina stāsta: “Viņi kaut kā no vienas puses ļoti ātri izauga. Pandēmija iedeva tādu sitienu. Bet man liekas, ka tieši šajā gadījumā tas bija ļoti labi. Tagad akadēmija nāk viņiem pretī, un viņi varēs kopā kā grupa dejot akadēmijas zālēs vēl gadiņu. Viņi varēs strādāt kopā, bet kā profesionāļi.”

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā pirmā savu dejas performanci “(Lei)putrija” 26. jūlijā izrādīja horeogrāfe Kitija Geidāne. Izrāde sākotnēji veidota kā izstāde, kur kustība bija redzama tikai videomateriālā. “Man pašai šis formāts ir kaut kas, ko nebūtu nekad domājusi, ka izstādes ideja transformēsies uz tādu performatīvu formātu,” atzīst Geidāne. “Kustību materiāls tapa, balstoties uz vienkārši kaut kādām spēlēm, kas man asociējas ar bērnību, jo bērnība ir tā, pēc kā mēs visvairāk ilgojamies.”

Jaunā horeogrāfa Ģirta Dubulta performancē “Draudzene” izmantoti autobiogrāfiski motīvi. “Es sāku rakstīt dienasgrāmatu, kad es mācījos 9. klasē, 2009. gadā, un darbā ir iekļauti dienasgrāmatas teksti, pieredzes, atmiņas un sajūtas līdz 2021. gadam,” skaidro mākslinieks. “Esmu ļoti priecīgs par to, ka ir iespēja bijusi strādāt ar saviem kursa biedriem, saviem draugiem, dejotājiem, kuri arī spēja izdarīt šīs kustība un arī ļoti daudz paši piedāvā. Es nevaru izdarīt daudz ko no tā, ko viņi izdara.”

Laikmetīgās dejas performances projekts “+21” Rīgā turpināsies līdz rudenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti