Kultūras ziņas

Ievas Iltneres "Diapozitīvu vakars"

Kultūras ziņas

Kā veidojās LNMM krājums? Rotaļāsimies?

Zviedrijas akrobātu viesizrādes Rīgas cirkā

Savstarpēja saprašanās cirka valodā – Rīgā viesojas Zviedrijas akrobāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Septembra pirmajās dienās Rīgas cirkā viesojas cirka mākslinieku apvienība no Zviedrijas “Kaaos Kaamos”. Tā specializējas akrobātikā un cilvēku piramīdu veidošanā. Izrādē “Aizmirsti par Bābeli”, kas atvesta uz Rīgu, mākslinieki rotaļīgā veidā rāda savu ikdienu – darbistabu, treniņus, arī savstarpējās attiecības, kas nav vienkāršas, jo katrs ir no savas valsts un runā citā valodā. Taču tas nav šķērslis, lai veiksmīgi sadarbotos un cits citam uzticētos.

Rīgas cirka arēnā trīs vakarus – no 2. līdz 4. septembrim – notiek laikmetīgā cirka mākslinieku apvienība no Zviedrijas “Kaaos Kaamos” viesizrādes “Aizmirsti par Bābeli”. Seši dalībnieki, atšķirīgi raksturi, valodas un dažādas cirka skolas. Bet viņus vieno vēlme būt kopā un rādīt citiem cilvēka ķermeņa iespējas.

“Idejas radām visi kopā, jo esam trupa un mums patīk citam ar citu pavadīt laiku. Ideju mums ir daudz. Kad izvēlamies īstenojamās, trenējamies un tad dalāmies ar jums,” par apvienības “Kaaos Kaamos” radošo procesu stāstīja akrobāte Anuka Leroja.

“Mums ir paradums ieslēgties telpā un pierakstīt idejas, no kurām pēc tam top izrādes,” piebilda akrobāts Johans Sjolunds.

Izrādes nosaukums raisa asociācijas ar Bābeles torni un dažādās valodās runājošu cilvēku spēju vai nespēju saprasties.

Cirka mākslinieki apliecina – kopīgu valodu iespējams atrast arī citā veidā. Piemēram, izmantojot zviedru tradicionālo pēcpusdienas rituālu – fiku jeb kafijas un saldumu baudīšanu.

“Mēs esam no dažādām valstīm, kas ir ļoti svarīgi, mēs pārstāvam dažādas kultūras, runājam dažādās valodās, taču varam strādāt kopā un saprast cits citu un būt viens vesels, pat ja esam no dažādām valstīm un ar atšķirīgu pieredzi. Tāpēc izrādē velkam paralēles ar Bābeles torni,” skaidroja mākslinieki.

"Kaaos Kaamos" mēģinājums cirka arēnā
"Kaaos Kaamos" mēģinājums cirka arēnā

Izrādi “Aizmirsti par Bābeli” novērtēt paspējuši arī pirmie Latvijas skatītāji. Skatītāja Līva atzīmēja, ka skatījusies “ar ļoti labām emocijām.” Man ļoti patika, ļoti sajūsmā biju, ļoti aizraujoši, ļoti forši, kad viņi leca, man likās, ka viņi nokritīs,” stāstīja Līva. “Man patīk skatīties, kā viņi to dara, piemēram, lec vai staigā viens virs otra.”

“Kā bērns var ar sajūsmu skatīties, ko var izdarīt, kā var izdarīt. Tu redzi, ka arī viņiem pašiem ir prieks par to, ko viņi dara,” izrādi vērtēja skatītāja Dace.

Savukārt skatītāja, iluzioniste Dace Pecolli uzsvēra, ka izrādi skatījusies ar profesionāļa aci un viņai tajā pietrūcis šova: “Ko es ieguvu no šīs izrādes, es redzēju jaunus, sportiskus, pozitīvus, foršus cilvēkus; no profesionālā viedokļa, no šova viedokļa es neko neieguvu, piedodiet. [..]

Kur bija šovs?! Kur bija stāsts? Kur bija vizuālais baudījums? Kur bija maģiskā atmosfēra? Kur bija augstais tehniskais līmenis – kur viņš bija?”

Rīgas cirka programmas kuratore Odrija Fišere atklāja, ka apvienību “Kaaos Kaamos” uz Rīgu aicinājuši, jo dzirdētas labas atsauksmes no citiem profesionāļiem: “Un tad mēs aizbraucām apskatīties viņu izrādi Berlīnes cirka festivāla un sapratām, ka tas varētu būt kaut kas neredzēts Rīgā un interesants Rīgas publikai. Protams, pirmkārt mēs skatāmies profesionālo līmeni un lai izrāde varētu raisīt tādas emocijas, kas varētu būt interesantas arī te.”

“Laikmetīgajā cirkā tādam vizuālajam spožumam nav tik liela nozīme, tas uzsvars ir uz kaut ko citu, un tie fliteri paliek fonā,” uzsvēra Fišere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti