Kultūras ziņas

Jāņa Tomaša "Smagatlētika"

Kultūras ziņas

Māra Bērziņa "Aizliegtais pianīns"

"Cirque du Soleil" pošas uz Rīgu

Saules cirks uz ledus. «Cirque du Soleil» pošas uz Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tie, kas kaut reizi ir redzējuši leģendāro “Saules cirku” jeb “Cirque du Soleil”, nekad to neaizmirsīs – tik spoža ir cirka mākslinieku tehniskā varēšana. Šobrīd trupa ar savu jauno šovu “Crystal” atrodas tūrē Krievijā, bet janvārī šovu varēs redzēt Rīgā. Izrāde ir stāsts par dumpiniecisku pusaudzi, kura mūk no garlaicīgās ikdienas un pieaugušo pasaules.

Kanādiešu leģendārais cirks “Cirque du Soleil” raidījumam “Kultūras ziņas” Maskavā ļāva ieskatīties savas jaunākās izrādes “Crystal” aizkulisēs, ielūkojoties tajā kopā ar vairākiem influenceriem no Rīgas.

Franču akrobāts Žeroms Sordiljons, kurš izrādē veic galvu reibinošus trikus uz trapeces, “Cirque du Soleil” strādā jau divus gadus. Izrādē “Crystal” viņš atveido galvenās varones Kristālas iemīļoto.

Viņš stāsta, ka strādāt uz ledus nav grūtāk, kā veikt gaisa akrobātikas triksu: “Tas nav grūtāk, bet pilnīgi citādi. Pirmkārt, trikus izpildi ar slidām, un lejā tevi gaida ledus, kur jāslido, otrkārt, ir auksti. Tas ir izaicinājums.

Es nodarbojos ar vingrošanu no četru gadu vecuma, un katru gadu Ziemassvētkos, televīzijā skatoties “Cirque du Soleil” priekšnesumu, es sapņoju tur atrasties. Es iestājos nacionālajā cirka skolā Monreālā, un tā nu es nokļuvu “Saules cirkā”."

Mongoļu balansa akrobāts Lkhagva-Ochir Erdene-Ochir izpilda triku, balansējot uz cita virs cita sakrautiem krēsliem uz vienas rokas vienpadsmit metru augstumā.

“Balansēt uz krēsla, lielā augstumā un vēl uz ledus – tas ir grūti,'' viņš stāsta. “Turklāt mēs visi – arī akrobāti - šovā arī slidojam. Es salieku krēslus citus virs cita vienpadsmitarpus metru augstumā un balansēju uz tiem uz vienas rokas… Tas ir iespaidīgi un superbailīgi.

Kad man bija septiņi gadi, es mājās lēkāju no dīvāna uz dīvānu. Es biju superaktīvs bērns. Kad redzēju televīzijā cirku, es biju ļoti ieinteresēts. Un mani vecāki atdeva mani cirka skolā, un savu cirka ceļojumu es sāku 22 gadu vecumā. Un jau divarpus gadus esmu “Cirgue du Soleil”.''

Galvenās varones "alter ego" jeb Refleksiju no pasakainās pasaules, kurā pusaudze Kristāla nokļūst, bēgot no apnicīgās realitātes, izdejo gruzīnu izcelsmes krievu daiļslidotāja Nikola Gosviani.

Viņa atklāj: “Kad biju maziņa, biju smieklīgs bērns, un mamma vienmēr teica, - tev jāiet cirkā par klaunu! Cirks man vienmēr paticis, bet, bērnībā nodarbojoties ar daiļslidošanu, nevarēju iedomāties, ka strādāšu cirkā!

Tā kā no bērnības nodarbojos ar sportu, esmu pieradusi daudz braukāt un būt tālu no ģimenes. Turklāt esmu kopā ar vīru, tāpēc man tas ir vienkāršāk, arī viņš strādā šovā.”

Kopā ar “Cirgue du Soleil” ceļo simts cilvēku, 43 mākslinieki, trīs mūziķi un viens klauns. Viņiem ir 21 vagons ar vissmagāko tehniku un viņi savu šovu būvē 12 stundas.

Izrādi kopā ar Latvijas Televīzijas grupu skatījās arī interneta ētera personības no Rīgas. Videoblogeres Patrīcija un Evelīna galvenajā varonē – pusaudzē, kas aizmūk no garlaicīgās pieaugušo pasaules – saskatīja paralēles ar savām sajūtām.

“Esmu pāsteigta, kā tika atspoguļots tas, cik daudz personību ir galvenajai varonei Kristālai. Un es bieži esmu to pamanījusi sevī. Es biju tiešām pārsteigta,” bilst Patrīcija Anna Vavilova.

Savukārt Evelīna Pārkere norāda: “Manuprāt, mēs katrs varējām atpazīt sevi, tas, kā viņu nesaprot, jo viņa atšķiras.. Arī es esmu daudz atšķīrusies no saviem vienaudžiem. Tu vienkārši esi no cita burbuļa, citas grupas.

Es vēlētos izcelt to, ka viņi visi nav daiļslidotāji. Daudzi pat nav ledu redzējuši, trupa ir savākta no daudzām valstīm. Kad es skatījos [domāju] – kas šīs par olimpiskajām spēlēm?”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti