Kultūra

JRT šonedēļ Hermaņa "Marķīze de Sada" pirmizrāde

Kultūra

Orientēšanās spēle par Kultūras kanonu

Sestdien Salas pagastā atklās Eduardam Pāvulam veltītu iztāžu zāli

Salas pagastā atklās Eduardam Pāvulam veltītu iztāžu zāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Babītes novada Salas pagastā sestdien, 2. septembrī, atklās mūsu leģendārajam aktierim Eduardam Pāvulam veltītu izstāžu zāli. Tā iekārtota ēkā, kur šobrīd top Salas pagasta vēstures muzejs. Kaut arī Eduards Pāvuls dzimis Jūrmalā, viņa dzīve bijusi cieši saistīta ar Lielupes pretējo krastu. No Salas pagasta nākuši viņa dzimtas senči, arī aktiera atdusas vieta atrodas Salas kapsētā.

Eduardam Pāvulam veltītā izstāde iekārtota 200 gadīgā ēkā ar raibu vēsturi. To cēla kā korteļmāju, gadu gaitā tās iemītnieki un funkcijas daudzkārt mainījās, bet nu ēka svaigi renovēta, tajā darbojas pašdarbības kolektīvi, top pagasta muzejs, un šo sestdien tajā atklās izstāžu telpu, kas būs velte vienam no mūsu izcilākajiem aktieriem.

Lai arī Eduards Pāvuls ir jūrmalnieks, dzimis Lielupes pretējā krastā Valteros, ar Salas pagastu viņam bija cieša saikne un viņa senči, arī vistālāk zināmie, nākuši tieši no šīs vietas. To uzskatāmi pierāda viens no izstādes centrālajiem eksponātiem – Pāvulu dzimtas koks, kas izveidots kā ļoti interesants tēlniecības objekts un kas, kā uzsver izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe, atklāj arī plašās dzimtas spēku.

Dzimtas koka saknes šobrīd sniedzas līdz 18.gadsimtam un kā senākais līdz šim noskaidrotais priekštecis ir Dāvis Pāvuls. Koku plānots papildināt ar jaunām lapiņām, tā sekojot dzimtas turpinājumam arī mūsdienās.

Telpā simboliska loma arī Lilijas Dineres veidotajam sienas gleznojumam ar upi, kas gan vieno, gan šķir abus Lielupes krastus, gan zilajam skatuves priekškaram, kas rada mazliet maģisku noskaņu. Uz stendiem izvietotas fotogrāfijas, apbalvojumi un citi materiāli, līdzās tiem izstādei ir arī digitāls risinājums.

"Mums apmēram stundas garumā ir digitālā prezentācija, kas sastāv no četrām daļām. Viena ir Pāvula biogrāfija, viena daļa ir par Eduarda Pāvula devumu teātrī un viena – par devumu kino. Tad tā, kas, manuprāt, ir pati labākā daļa – tas ir sprediķis Piņķu baznīcā.

Liels paldies Latvijas Radio teātrim, kas mums ļāva izmantot Eduarda Pāvula balss ierakstu. Tad mums būs tā, ka Eduards Pāvuls šeit ar mums būs katru dienu un runās sprediķi Piņķu baznīcā," teica Ulpe.

Eduarda Pāvula balss ierakstu, iedzīvinot Aleksandra Čaka "Mūžības skartos" – papildinās vizuālas liecības par strēlnieku tēmu, kas dažādās nozīmēs cieši saistās arī ar aktiera daiļradi.

Ar ēku, kur izveidota izstāde, aktierim vēl ir vairākas interesantas saiknes. 80.gadu sākumā Pāvuls te filmējies vairākās epizodēs filmai "Ilgais ceļš kāpās", bet vēl pirms tam jaunībā nācis uz ballēm, iroties pāri upei ar laivu. Lai arī zāle laika gaitā pārveidota, tomēr – to aplūkojot, ļoti labi var iztēloties kādreizējo saviesīgo pasākumu jautro atmosfēru.

Eduardam Pāvulam veltīto izstāžu zāli Babītes novada Salas pagastā atklās sestdien, 2.septembrī, ar tematisku pasākumu, kurā piedalīsies leģendārā aktiera teātra un kino kolēģi, pasākuma režisors ir teātra zinātnieks Jānis Siliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti