Sāksies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls «Laiks dejot 2014»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 12.jūnijā, tiks atklāts starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls „Laiks dejot 2014”, kura centrālā tēma šogad ir Japāna un jo īpaši buto, lsm.lv informē festivāla rīkotāji.

„Festivāls ir viena no komunikācijas formām, kurā uzzinām, kas šajā nozarē aktuāls. Notiek abpusēja ideju apmaiņa - redzam, ko dara citi, mācāmies no saviem kolēģiem citās valstīs. Turklāt katru gadu festivālā uzrunājam cilvēkus, kas šķiet nākamā gada programmā iederīgi un konceptuāli,” stāsta Ramona Galkina, daloties pārdomās arī par galvenajiem nosacījumiem, tostarp vides faktoriem, kas jāņem vērā, rīkojot laikmetīgās dejas projektus.

Stāstot par buto, dejas speciāliste Simona Orinska uzsver sociālā protesta lomu.

„Buto deja ir Japānas laikmetīgās dejas avots, tās pamatā – sociālais protests: gan pret ASV invāziju, gan notikumiem Nagasaki, gan citām sociālajām negācijām. Taču šis konteksts nebūt nenozīmē, ka festivāla apmeklētājiem uz festivālu jānāk bruņotiem ar smalku zināšanu bagāžu: var nākt ar tīru prātu un uztvert visu tieši un nepastarpināti,” skaidro Simona Orinska.

Savas pastāvēšanas vēsturē pirmo reizi festivāls „Laiks dejot” izies arī ārpus Rīgas, jo Japānas horeogrāfa Jukio Suzuni dejas izrāde “Valsis”, kas uzlūkojams kā dinamisks, vizuāls un tehniski spēcīgs uzvedums, notiks ne tikai Rīgas Doma dārzā, bet arī jaunatklātajā Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Festivāla „Laiks dejot” programma

12.jūnijā festivāls tiks atklāts ar izrādēm Zirgu pastā un Rīgas Doma dārzā. Pulksten 19 Zirgu pastā būs vērojama horeogrāfes Kristīnes Vismanes izrāde „Intervija ar Madonnu”, bet pulksten 21 Rīgas Doma dārzā uzstāsies japāņu horeogrāfa Jukio Suzuki dejas kompānija ar izrādi „Valsis”, kam sekos Latvijas laikmetīgās dejas horeogrāfa Dmitrija Gaitjukeviča izrādes „Dive” pirmizrāde.

13.jūnijā pulksten 18.30 Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē būs skatāma izcilā japāņu buto horeogrāfa un izpildītāja Ko Murobuši izrāde „Rittournelle”, kā arī Latvijas-Japānas sadarbības projekts „Z.I.M.E.”, kurš īpaši festivālam radīts, sadarbojoties Latvijas buto un laikmetīgās dejas horeogrāfei un izpildītājai Simonai Orinskai, Ko Murobuši, kā arī daudzsološajam Japānas laikmetīgās vizuālās mākslas pārstāvim Soši Matsunobe. 

Savukārt 13.jūnijā pulksten 21 Zirgu pastā skatītāji tiek aicināti uz Sintijas Siliņas izrādi „release technology_WIP” („atbrīvošanās tehnoloģija_darbs procesā”) un Elenas Jacintas izrādi „Reassembled”. Tāpat šajā vakarā Zirgu pastā būs skatāmi Lilijas Liporas izrādes „Abi” fragmenti un Kipras mākslinieces Suzanas Fialas videoinstalācija „Kliedziens – piespiedu bezdarbības periods”.

14.jūnijā pulksten 18.30 festivāla „Laiks dejot 2014” ietvaros LNO Jaunajā zālē skatītāji varēs vērot divas spilgta Japānas laikmetīgās dejas horeogrāfa un solista Hiroaki Umeda izrādes „While going to a condition” („Ejot uz nosacījumiem”) un „Duo” („Duets”). Savukārt pulksten 21 Zirgu pastā norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas studentu izrāžu vakars.

14.jūnijā plkst. 19.00 pirmo reizi festivāla vēsturē notiks izrāde arī ārpus Rīgas, proti, jaunatklātajā Vidzemes koncertzālē „Cēsis” Vidzemes reģiona, un jo īpaši Cēsu iedzīvotāji tiek aicināti uz festivāla izrādi – Japānas horeogrāfa Jukio Suzuni „Valsis”.

15.jūnijā pulksten 19 Zirgu pastā visi tiek aicināti uz Latvijas skatītāju un dejas kritiķu augstu novērtēto Olgas Žitluhinas izrādi „Ārā”, kura šajā vakarā tiks izrādīta piecpadsmito un šosezon pēdējo reizi.

Savukārt 15.jūnija pulksten 21 uz laikmetīgās mākslas skatuves „Betanovuss” norisināsies festivāla noslēgums vakars, kura ietvaros skatītāji varēs vērot japāņu vizuālā mākslinieka Soši Matsunobes, Olgas Žutluhinas un Latvijas jauno horeogrāfu izrādi-instalāciju-performanci „Humming”, kā arī Kipras mākslinieces Suzanas Fialas videoinstalāciju „Kliedziens – piespiedu bezdarbības periods”. Vakara un festivāla noslēgumā gan festivāla dalībniekiem, gan viesiem būs iespēja piedalīties tematiskās meistardarbnīcās (kaligrāfija, origami, suši u.c.).

Paralēli festivāla „Laiks dejot 2014” izrāžu programmai no 12.jūnija līdz pat 18.jūnijam norisināsies meistarklases un meistardarbnīcas, uz kurām var pieteikties Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijā, nosūtot e-pastu [email protected].

„Laiks dejot” aizsācies 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadiem ritot, tas izaudzis līdz festivāla formātam un kopš 2006. gada ir ieguvis starptautisku statusu. Ik gadu jūnijā „Laiks dejot” piedāvā mākslinieciski augstvērtīgas dejas izrādes, performances, meistarklases, diskusijas, seminārus ar ārvalstu un Latvijas dejas mākslinieku piedalīšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti