Kultūras ziņas

Valsts Kultūrkapitāla fonda jaunumi

Kultūras ziņas

Latvijas simtgades programmas izvērtējums

Elitai Kļaviņai – 55

Sakrāt gaismu un spēku. Aktrisei Elitai Kļaviņai – 55

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

3. novembrī pusapaļu jubileju svin skatītāju un kritiķu iemīļotā teātra un kino aktrise Elita Kļaviņa.

Gadu gaitā Elita Kļaviņa savā pamata darbavietā Jaunajā Rīgas teātrī atveidojusi vairāk nekā 50 lomas un 2019./2020. gada sezonā triumfējusi “Spēlmaņu nakts” balvas pasniegšanas ceremonijā kā “Gada aktrise otrā plāna lomā”.

Pašlaik “lokdauna” dēļ Elita līdz ar kolēģiem ietur māksliniecisku pauzi, bet ir gatava atkal sastapt skatītājus, tiklīdz tas kļūs iespējams.

Elitu Kļaviņu Latvijas Televīzija epidemioloģiski drošos apstākļos sastapa Kronvalda parkā, kur jubilāre ar režisorei piedienošu noteiktību pati izvēlējās vislabāko vietu sarunai. Kā atzīst aktrise – pēdējo gadu laikā šī ir pirmā dzimšanas diena, kas nav aizvadīta teātrī kopā ar kolēģiem.

Kļaviņa atklāj, ka pirmo sirsnīgo šīs dzimšanas dienas sveicienu viņai esot sagādājis vīrs, agri no rīta dāvājot jubilārei rožu klēpi. Arī pandēmijas laikā par laimi nav trūcis pozitīvu emociju: “Kad varēja, mēs bijām ļoti aktīvi. Un arī tagad pirms “lokdauna” bija ļoti intensīvs spēlēšanas periods. Tagad ir pauze, bet es to tik ļoti šobrīd nepārdzīvoju, jo man ir tāda sajūta, ka tā tomēr drīz beigsies un atkal varēs spēlēt.”

Kino mīļotāji būs pamanījuši, ka pēdējos gados Elita Kļaviņa paplašinājusi savu radošo diapazonu un līdzās teātra un kino aktrises darbiem pievērsusies arī kino režijai, par savu dokumentālo filmu “Zorjana Horobraja” saņemot 2019. gada “Lielā Kristapa” balvu “Labākās studentu filmas” kategorijā. Pašlaik rit darbs pie jaunas, ļoti personiski izjustas un emocionālas dokumentālās kinolentes.

“Trīs sievietes, viens liktenis, gluži kā Čehova lugā “Trīs māsas”, kuru mēs kopā ar kolēģiem, Jaunā Rīgas teātra aktieriem, iestudējam Iļģuciema sieviešu cietumā,” stāsta Kļaviņa. Viņa sola, ka filma pie skatītājiem nonāks 2022. gadā. Pašlaik norit intensīvs pēcapstrādes darbs.

Kļaviņa jau saņēmusi pulka daudz dzimšanas dienas sveicienu, tie droši vien turpinās viņu priecēt līdz vēlam vakaram, bet Latvijas sabiedrībai māksliniece savā jubilejā novēl “sakrāt pietiekami daudz gaismas un stipruma sevī, padzīvot uz iekšu”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti