Kultūras ziņas

Divas skatuves, vijole un akordeons

Kultūras ziņas

"Skaņu meža" eksperimentālā un avangarda mūzika

Sākas teātra festivāls "Zelta maska Latvijā"

Sākas teātra festivāls «Zelta maska Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šovakar Latvijas Nacionālajā operā un baletā ar Maskavas Lielā teātra baleta izrādi “Spītnieces savaldīšana” atklās šī gada festivālu “Zelta maska Latvijā”. Šī izrāde ir liels notikums vairāku iemeslu dēļ. 

Pirmkārt, ar šo baleta iestudējumu pēc gandrīz 40 gadu pārtraukuma Rīgā atgriežas Lielais teātris. Otrkārt, izrāde saņēmusi trīs Krievijas augstākos teātra apbalvojumus “Zelta maska.” 

Kopumā festivāla “Zelta maska Latvijā” programmā iekļautas 9 izrādes. Tās demonstrēs Rīgā, Ventspilī un Liepājā. Galvenais notikums Šekspīra “Spītnieces savaldīšana” ar Dmitrija Šostakoviča mūziku Latvijas Nacionālajā operā skatāms jau pirmdien un otrdien.

Franču horeogrāfa Žana Kristofa Majo darbs pirms 3 gadiem kā labākais baleta iestudējums saņēma Krievijas Nacionālo teātra balvu “Zelta maska”, bet Maskavas Lielā teātra baleta premjers Vladislavs Lantratovs kļuva par balvas laureātu kā labākais vīrieša lomas atveidotājs.  

“Iestudējums it kā ir balstīts klasiskajā baletā, bet šeit mēs vairāk nekā citkārt darbojamies kā aktieri. Līdz ar dejošanu horeogrāfs mūsos atklāja vēl arī šos talantus.

“Zelta Masku” saņem tikai īpaši talantīgi mākslinieki. Nekad nebiju domājis, ka nokļūšu starp šīm izcilībām skatuves mākslās.

Man tā ir liela laime, veiksme un arī atbildība,” atklāj Lantratovs. 

Horeogrāfs Žans Kristofs Majo savus oriģināliestudējumus parasti veidojot tikai savas trupas dejotājiem. Maskavas Lielā teātra mākslinieki ir izņēmums. Tā šajā iestudējumā jūtas arī paši dejotāji. Uz Nacionālās operas un baleta skatuves vienā no galvenajām lomām būs  redzama arī Lielā teātra baleta prīma Olga Smirnova.

“Pirms Žans Kristofs sāka mēģinājumus Maskavas lielajā teātrī, viņš nevarēja atbildēt uz jautājumu, kāda būs izrāde, jo nebija redzējis māksliniekus. Viņš lomas veidoja, ņemot vērā katra dejotāja personīgās iespējas, plastiku un psiholoģiskās iezīmes. Tāpēc mums šī izrāde ir ļoti ērti un viegli dejojama. Mēs baudām katru uzstāšanos, un tas acīmredzot ceļ tās vērtību arī skatītāju un kritiķu acīs,” stāsta Smirnova. 

Maskavas Lielais teātris ir arī viens no senākajiem un lielākajiem pasaules operas un baleta teātriem. Tāpēc tā viesošanos Latvijā par nozīmīgu uzskata arī Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis.  

“Lielais baleta teātris ir šeit. Pēc 40 gadu pārtraukuma! Ja 40 gadus atpakaļ tas saistījās ar lielajām klasiskajām izrādēm ar monumentālajiem Grigoroviča darbiem, tad tagad tur strādā pasaules paši izcilākie horeogrāfi. Un es izsaku cerību, ka nākamās viesizrādes mums nevajadzēs gaidīt vēl 40 gadus,” pauž Leimanis. 

Šī gada Zelta maskas gaidās ir arī abas uz Latviju atvestās Jevgeņija Vahtangova teātra izrādes. Tikai Kurzemē būs skatāma Majakovska teātra izrāde “Vīrs, kurš noturēja savu sievu par cepuri”, bet 12. decembrī festivālu noslēgs Alvja Hermaņa Maskavas Nāciju teātrī iestudētie  “Šukšina stāsti”. To dēvē par labāko izrādi Krievijā pēdējo 10 gadu laikā. Viesizrādēs tā apceļojusi vai pusi pasaules. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti