Rīta Panorāma

Intervija ar Antru Cilinsku

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Kāli un Valdi Zuteru

Festivālā Patriarha rudens izrādīs lugu "Liesmojošā tumsā"

Sākas sestais skatuves mākslas festivāls «Patriarha rudens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šonedēļ norisināsies sestais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves mākslas festivāls "Patriarha rudens".

Festivāls svinīgi tiks atklāts 28.septembrī plkst. 11 Āgenskalna tirgū. Turpinot tradīciju, Āgenskalna tirgū pulcēsies LKA vadība un docētāji, festivāla dalībnieki un viesi, kultūras un mākslas nozares pārstāvji un citi interesenti, lai pēc festivāla atklāšanas kopā dotos gājienā uz LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, kurā svinīgi tiks pacelts festivāla karogs un baudīta rudens zupa - notikuma neatņemama sastāvdaļa.

"Festivāls nav tikai izrāžu, koncertu vai filmu programma, bet tajā arī viens no otra mācās. "Patriarha rudeni" mēs veidojam, lai jaunie, topošie režisori pieteiktu un parādītu sevi plašākai, citādākai publikai. Mācāmies viens no otra, kuram lielāka pieredze, kuram mazāka. Kā jūs redzat, viņi strādā ar prieku un degsmi. To jau arī vajag - nepazaudēt to degsmi, nenogurt, jo uz skatuves ir jābūt pilnīgi enerģētiski piepildītam. Tāpēc varbūt mums radās ideja par to tirgu, ka tur vajag sākt. Šoreiz kā nevienu reizi tirgus publika iesaistījās," atklājot norādīja festivāla mākslinieciskais vadītājs Jānis Siliņš.

Jānis Siliņš: "Patriarha rudens" atslēgvārds ir žanru daudzveidība
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Festivālu LKA Teātrā mājā "Zirgu pasts" ieskandinās Lietuvas Mākslas un mūzikas akadēmijas režijas studenta Gilda Aleksas iestudējums "Zelta zirgs: no zirga līdz personībai" pēc Raiņa saulgriežu pasakas "Zelta zirgs" motīviem, kas tapis sadarbībā ar bakalaura programmas apakšprogrammas "Dramatiskā teātra aktiera māksla un režijas māksla" trešā kursa studentiem.

Ar topošajiem dramatiskā teātra aktieriem un režisoriem strādā arī režisors un pedagogs Elmārs Seņkovs, īpaši festivālam "Zirgu pastā" iestudējot Antonio Buero Valjeho lugu "Liesmojošā tumsa", un režisors Andrejs Jarovojs, piedāvājot festivāla skatītājiem "Ziemeļmeitas" atklāto mēģinājumu, kas veidota pēc Kārļa Skalbes pasakas "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties" motīviem. Tās pirmizrāde notiks novembrī Ģertrūdes ielas teātrī kā daļa no Latvijas valsts simtgadei veltīta izrāžu triptiha. Festivālā tiks izrādīta arī Māras Ķimeles pavasarī iestudētā, bet festivālam jaunā versijā sagatavotā "Kurāža" pēc Bertolda Brehta lugas motīviem.

Šogad festivāla skatē ar saviem diplomdarbiem piedalās pieci laikmetīgās dejas horeogrāfi un ar izrādēm septiņi topošie un jaunie režisori.

Skates radošos darbus vērtēs ekspertu komisija - Latvijas Institūta direktore Kārina Pētersone, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Arturs Krūzkops, LKA asociētā profesore teātra zinātniece Līga Ulberte, LKA lektors režisors Elmārs Seņkovs, laikmetīgās dejas ekspertes Inta Balode un Dita Jonīte, lai vienam no jaunajiem māksliniekiem festivāla noslēgumā pasniegtu balvu – Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas. Arī Latvijas Nacionālais teātris ir iecerējis atjaunot pirmo festivāla balvu: iespēju iestudēt teātrī kādu izrādi 2016./2017.gada sezonā, ja vien kādam no jaunajiem māksliniekiem izdosies festivālā sevi spilgti apliecināt.

Par jauno mākslinieku sniegumu tiks diskutēts sarunā "Laikmetīgā deja. Vizualitāte" un Ulbertes vadītajā seminārā "Spēlēju, dancoju".

Festivāla ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace" tiks izrādīts LKA Audiovizuālās mākslas trešā kursa studentu pirmsdiploma žanra spēles īsfilmu izveides projekts, kas ietver 2015.gadā sagatavotās spēles īsfilmas.

Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas topošajiem scenogrāfiem Smiļģa Teātra muzejā tapis projekts "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas", kas papildina festivālu, ne tikai aktualizējot Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, bet piesakot neparastus lielo personību darbu un domu traktējumus.

Ar izrādi "Vētra" pēc Viljama Šekspīra tāda paša nosaukuma lugas motīviem "Zirgu pastā" viesosies Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas Teātra skolas pārstāvji - dramaturģe Laura Kalle, režisori Pīters Raudseps un Katrīna Unta. Meistarklasi flamenko dejā topošajiem aktieriem un režisoriem pasniegs profesors Andreu Karandels no Spānijas, bet meistarklasi ķermeņa un prāta nostādīšanā jaunajiem laikmetīgās dejas horeogrāfiem pasniegs Floransa Ožendre no Beļģijas. Lekciju "Teātra tradīcijas un tendences Austrumeiropā" lasīs profesore Nina Kirili no Ungārijas.

Festivālā tiks izdots katalogs, kuru veido LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas trešā kursa studenti.

Festivāla noslēgumā viens no jaunajiem māksliniekiem saņems balvu - leģendārā režisora Pētera Pētersona petrolejas lampu, bet Latvijas Nacionālais teātris iecerējis atjaunot iespēju iestudēt teātrī kādu izrādi 2016./2017.gada sezonā.

"Patriarhu rudens" norisināsies no 28.septembra līdz 4.oktobrim. Festivālu rīko LKA un Eduarda Smiļģa Teātra muzejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti