Kultūras ziņas

Latvijā top Krievijas režisora Paradžanova spēlfilma

Kultūras ziņas

Noras Ikstenas dubultā dzīve

Krievijas labākās izrādes Rīgā, Liepājā un Ventspilī

Sākas festivāls «Zelta maska»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šodien ar „Zelta maskas" balvas ieguvēja, Jaroslavļas Volkova teātra izrādi „Bez nosaukuma" Dailes teātrī sākas festivāls „Zelta maska Latvijā", kas tradicionāli norisinās Rīgā, Liepājā un Ventspilī.

Šogad „Zelta Maska Latvijā" programmā iekļauti četras izrādes. Rīgā viesosies Sanktpēterburga Mazais dramatiskais teātris – Eiropas teātris ar izrādi „Viltus un Mīla", Oļega Tabakova teātris ar izrādi „Gads, kad es nepiedzimu" pēc Viktora Rozova lugas „Medņa ligzda" Konstantīna Bogomolova režijā, Maskavas A. Puškina teātris ar izrādi „Mātes druvu" pēc Čingīza Ajtmatova lugas Sergeja Zemļanska režijā un Volkova drāmas teātris ar izrādi „Bez nosaukuma". Tas ir agrīnas Čehova lugas („Platonovs") iestudējums viena no Krievijas labākā režisora izpildījumā. Jevgeņijs Marčelli strādājis daudzos teātros un visur – gan Tilzītē, gan Omskā un tagad arī Jaroslavļā – viņa izrādes bija ievērojams notikums.

Jaroslavļas teātra režisors Jevgeņijs Marčelli Čehova pirmo lugu „Platonovs" izvēlējies, jo tai ir neparasts galvenais varonis.

„Tā ir kaut kāda vīrietiska pamatbūtība. Tas ir tas nedaudzais, kas palicis mūsdienu vīriešos. Tāpēc sievietes lido uz Platonovu, nesaprotot kāpēc. Ne jau skaistuma vai gudrības dēļ, viņš ir kaut kāda pirmatnēja vīrieša daba," stāsta Marčelli.

Arī Platonova lomas tēlotājs, ļoti īpatnējas faktūras aktieris Vitālijs Kiščenko ieguvis „Zelta masku" kā pagājušās sezonas labākais aktieris.

„Tā ir tāda loma, par kuru var sapņot katrs vīrietis, katrs aktieris. Hamleta līmeņa loma. Sīkāk nevarēšu paskaidrot. Platonovs jau pats netiek ar sevi skaidrībā, apkārt tik daudz sieviešu, ej nu visām visu izskaidro," norāda Vitālijs Kiščenko.

Uz „Zelta Masku" sabraukušas izrādes, ko veidojuši gan aktieri, gan režisori ar vārdu. Latvijā zināmais Konstantīns Bogomolovs iestudējis izrādi par padomju funkcionāra ģimeni, ko sagrauj paša znota nodevība. Savukārt Maskavas Puškina teātra dejas izrāde „Mātes druva" pēc Aitmatova stāsta pārsteidz ar dramatisko aktieru perfekto dejas izjūtu un plastiku. Bet teātra gardēžu lielākais notikums, iespējams, ir Pēterburgas Mazā teātra Granda – Ļeva Dodina izrāde pēc Šillera lugas „Viltus un mīla", kas ir Romeo un Džuljetas vācu romantisma variācija.

„Ļevs Dodins ir teātra leģenda gan Krievijā, gan Eiropā. Tāpēc gan režijas, gan aktierspēles dēļ, kas Dodina teātrī ļoti atšķiras no citiem, mūsu skatītājiem būtu īpaši interesanti," uzskata estivāla organizatore Jūlija Ločmele.

Rīgā izrādes skatāmas Dailes teātra lielajā un mazajā zālē, Liepājas teātrī tiks izrādīta Aitmatova luga "Mātes druva", savukārt "Jūras vārtos" Ventspilī - Jaroslavļas drāmas teātra iestudējums "Bez nosaukuma".

Festivāls norisinās no 16. līdz 24.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti