Sākas festivāls «Zelta maska Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 13. līdz 23.oktobrim jau 10.reizi norisināsies festivāls "Zelta maska Latvijā".

Jubilejas festivāla programmā iekļauti gan labākie mūsdienu horeogrāfijas piemēri, gan leģendāri uzvedumi, kas uz visiem laikiem ierakstīti Krievijas drāmas mākslas vēsturē, gan darbi, kas veidos nākotni, un bezprecedenta autorteātris - Dmitrija Krimova teātris, kas labi pazīstams Austrumos un Rietumos, bet pagaidām vēl nav zināms Latvijas

Festivālu atklās Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 13.oktobrī, pēc tam Latvijas Nacionālajā operā uzstāsies Konstantīna Staņislavska un Vladimira Ņemiroviča-Dančenko Maskavas Akadēmiskais muzikālais teātris, kurš piedāvās Jirži Kiliana viencēliena baletu vakaru - "Mazā nāve", "Sešas dejas" (2011.gada prēmija "Zelta maska" kategorijā "Labākā baleta izrāde"), "Bezmiegs", "Vaska spārni".

Dailes teātrī 14. un 15. un Ventspils teātra namā "Jūras vārti" 17.oktobrī notiks Maskavas teātra "P.N. Fomenko meistardarbnīca" izrāde - Aleksandra Ostrovska "Vilki un avis".

Savukārt 16.oktobrī Dailes teātrī un 18.oktobrī Liepājas teātrī notiks Maskavas Valsts Nācijas teātra izrāde "Zviedru sērkociņš". Antona Čehova humoristiskie stāsti "Sieva" un "Zviedru sērkociņš" talantīgās komandas - Oļega Kudrjašova kursa Krievijas Teātra mākslas institūtā Maskavā - kopīgiem spēkiem pārvērtušies detektīvā-farsā. Izrādes aktieris Pāvels Akimkins pievērsies arī komponēšanai. Tieši viņa mūzika skan Liepājas teātra izrādē "Indulis un Ārija", un par izrādes mūziku Akimkins nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai.

Starptautiskais izstāžu centrs "Ķīpsala" 21., 22. un 23.oktobrī kļūs par Maskavas teātra "Drāmas mākslas skola" skatuvi un Rīgas teātramīļi varēs iepazīt Dmitrija Krimova veikumu – izrādes "Ai. Vēlā mīla" un "Sers Vantess. Donkijs Hots". Krimovs ir izcilā krievu režisora Anatolija Efrosa un kritiķes Nataljas Krimovas dēls. Krimovs noformējis daudzas sava tēva izrādes un pēc viņa nāves patvērās te meistardarbnīcā, te klosterī. Atgriešanās bija triumfāla. Savācis pats savu kursu Krievijas Teātra mākslas institūtā, viņš jaunos scenogrāfus inficēja ar vēlmi izstāstīt brīnumainus stāstus, liekot mierā vārdus. Viņa izrādēs aktieri parādījās krietni vēlāk.

Paralēli izrādēm plānotas arī citas aktivitātes, tostarp 14. un 15.oktobrī Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mājā "Zirgu pasts" notiks Maskavas teātra kritiķes Dinas Goderes atklātās lekcijas "Vizuālais teātris", bet 22.oktobrī ar LKA studentiem, teātra un mediju pārstāvjiem tiksies Krimovs. 14.oktobrī plkst.11 Dailes teātrī notiks festivāla preses konference.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti