Kultūras ziņas

Bikibuks ar draugiem trako galerijā "Istaba"

Kultūras ziņas

Top Latvijā pirmā 3D filma

Alvja Hermaņa ārzemju izrādes Rīgā

Sākas Alvim Hermanim veltītā laikmetīgā teātra nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau šonedēļ pirmo reizi Rīgā tiks demonstrētas ievērojamā latviešu režisora Alvja Hermaņa Vīnē un Minhenē iestudētās izrādes. Ar izrādēm „Tēvi” un „Vēlie kaimiņi” tiks atklāta „Rīgas – Eiropas Kultūras galvaspilsētas” laikmetīgā teātra programma forte forte.

Režisoram Alvim Hermanim veltītā nedēļa notiks no 25. janvāra līdz 1.februārim. Programmā – Minhenē un Vīnē tapušās izrādes “Vēlie kaimiņi” un “Tēvi”, dokumentālo filmu “Vairāk nekā dzīve” un sarunas par Hermaņa teātri.

Īzaka Baševisa Zingera literatūrā balstītā izrāde “Vēlie kaimiņi”, ko Hermanis iestudējis Minhenes Kamerteātrī, ir jau otrais režisora darbs, kas saistīts ar izcilo ebreju rakstnieku, 1978.gada Nobela prēmijas laureātu. Kā neskaitāmi ebreju intelektuāļi, arī Zingers kara gados bija spiests pamest Veco pasauli un doties uz ASV. Ceļš uz Jauno pasauli un dzīve tajā bieži atspoguļota Zingera darbos, par to arī izrāde “Vēlie kaimiņi” – divu rakstnieka stāstu pārcēlums uz skatuves. Izrādē tiek slavēts izcilais aktieru ansamblis - Barbara Nusse un Andrē Jungs (mākslinieks divas reizes ir atzīts par labāko aktieru vācu teātrī), bet Hermanis Zingera stāstus teātra valodā izstāsta arī “Kabalas noslēpumu” izrādēs Ķelnē un Rīgā. “Vēlie kaimiņi” tiks rādīti Rīgas Kinostudijā 25.janvārī plkst. 19 un 26.janvārī plkst.18.

Vīnes Burgteātra izrādē “Tēvi” satiekas latvietis, krievs un vācietis. Ne kā anekdotē, bet gan jūtīgā stāstā par tēviem un dēliem, kurā trīs aktieri izspēlē savas atmiņas. “Man pašam ir dēli, mans tēvs vēl ir dzīvs, un esmu pārliecināts, ka attiecības starp dēlu un tēvu ir viena no noslēpumainākajām lietām pasaulē”, saka režisors Alvis Hermanis. Trīs “Tēvu” līdzautori un aktieri Gundars Āboliņš, Juris Baratinskis un Olivers Stokovskis stāsta par sevi un saviem tēviem. Viņi atceras kā dēli, bet izstāsta kā aktieri, zīmējot saikni starp teātri un instinktu, mākslu un dzīvi, un atklājot, kā kļuvuši par to, kas viņi ir. Šie stāsti ir aizkustinoši, jautri, baisi un skumji, bet vienmēr – dziļas mīlestības pilni. Izrāde “Tēvi” notiks Rīgas Kinostudijā 30., 31.janvārī un 1.februārī plkst. 19.

Filma „Vairāk nekā dzīve” ir dokumentāla liecība par teātra režisora Alvja Hermaņa darba metodi, iestudējot izrādes Latvijā un Vācijā. Tas ir stāsts par Jaunā Rīgas teātra, Minhenes Kamerteātra un Ķelnes teātra izrāžu varoņiem aktieru izpildījumā un viņu prototipiem dzīvē. Filma ļauj ielūkoties Hermaņa teātrī, kura pamatā ir režisora un viņa aktieru kolektīvais darbs, un meklē atbildi uz jautājumu, vai īstā dzīve ir interesantākā par tās transformāciju teātrī un kāpēc režisors nolemj atteikties no paša radītās teātra metodes. Filma seko Alvja Hermaņa izrāžu „Vectēvs”, „Ķelnes afēra” un „Senču asiņu balss” tapšanai. Filmas režisors un scenārija autors ir Gints Grūbe, operators Andrejs Rudzāts, skaņu operators Normunds Kļaviņš, producente Inese Boka Grūbe / Mistrus Media. Filmas pirmizrāde kinoteātrī Splendid Palace 28. janvārī 19:00.

Lai skaidrotu Alvja Hermaņa teātra pozīciju Eiropas laikmetīgajā teātrī un dziļāk iepazītu režisora darba metodi, 31.janvārī un 1.februārī visi interesenti tiek aicināti uz sarunām par Hermaņa teātri Jaunā Rīgas teātra mazajā zālē. Sarunās piedalīsies teātra festivālu un namu vadītāji, teātra zinātnieki, kritiķi, dramaturgi, aktieri un scenogrāfi no dažādām Eiropas valstīm, kuri ir pētījuši Alvja Hermaņa teātri vai piedalījušies tā radīšanā. 1.februāra rītā notiks Ginta Grūbes saruna ar Alvi Hermani. Sarunu tiešraide - “Rīga 2014” mājas lapā www.riga2014.org

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti