Kultūras ziņas

Elmāra Seņkova izrāde Maskavas Gogoļa centrā

Kultūras ziņas

"Jūrmala Jazz" viesi - Nira Feldera kvartets

Āgenskalna tirgū "Patriarha rudens" teātris

Rudens ražas svētkus iesvētī topošie teātra profesionāļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kad pienācis rudens ražas zelta laiks, klāt ir arī nu jau tradicionālais Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves mākslas festivāls “Patriarha rudens”. Arī festivāla atklāšanas pasākums Āgenskalna tirgū un karstas zupas ēšana pie Eduarda Smiļģa teātra muzeja kļuvuši par rituālu, kurā mainās tikai galveno lomu atveidotāji.

Starp āboliem, burkāniem un kāpostiem Āgenskalna tirgus spēles telpā šodien rudens ražas svētkus iesvētī jaunie aktieri, režisori, horeogrāfi, dejotāji un vokālisti, jo sākas Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves mākslas festivāls ”Patriarha rudens”, kas notiek jau astoto gadu, iemantojot tradīcijas statusu un gadu no gada vilinot jauniešus ar skatuves mākslas spožumu un noslēpumainību.

"Tā atbrīvotība, ka tu vari darīt to, ko tur gribi darīt, ka tev nav jādara papildus citas lietas – matemātikas, fizikas. Šeit pilnībā attīsti savu ķermeni," saka LKA aktiermākslas 1. kursa students Mārtiņš Zvirbulis

"Ļoti gribas, tik ļoti gribas - to nevar izskaidrot, ka tu jūti to vilkmi un tevi velk – uz skatuves," - tā LKA aktiermākslas 1. kursa studente Katrīna Griga.

"Man ir savs formulējums, es teātri uzskatu par citu pasauli un man ir tā iespēja būt vienā pasaulē un realitātē, izdzīvot vairākas dzīves," uzsver LKA aktiermākslas 1. kursa students Artis Jančevskis

"Darīt visu mūžu to, ko oficiāli nedrīkst darīt – spēlēties visu mūžu," piebilst LKA aktiermākslas 1. kursa studente Ieva Barkāne.

“Patriarha rudens” nedēļa solās būt plaša un daudzkrāsaina – tās būs ne tikai prieka, izklaides, pārdomu un pārsteigumu bagātas dienas, bet intensīva izrāžu, meistardarbnīcu un semināru programma.

"Nekas nekad nebeidzas, vienmēr turpinās – tāpat kā dzīvē, ja gribam mīlēt un nīst, tā arī teātris un skatuves māksla, un deja – tas vienmēr attīstīsies," norāda Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš. "Lelles objekti, lietas, jo mūsdienu teātris pieprasa lielu dažādību jeb, kā Smiļģis arī teica – visu lietu sintēzi."

"Un meklējot jaunās formas, ja tas ir jauniešu rokās, tad tas ir aizrautīgi, interesanti, reizēm bērnišķīgi, pat naivi kādreiz vai ne tik precīzi nostrādāts, bet kompensē tieši spēles prieks un viņu klātbūtne," saka LKA skatuves runas un aktiermeistarības docētāja Aina Matīsa.

Par festivāla "Patriarha rudens" notikumu vietām izraudzīts ne tikai Zirgu pasts un Eduarda Smiļģa teātra muzejs, bet arī Latvijas Nacionālais teātris, Ģertrūdes ielas teātris, neatkarīgais teātris “Skatuve” un kinoteātris “Splendid Palace”. Festivāla noslēgums un laureātu paziņošana notiks 8.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti