Rudenī turpināsies laikmetīgā teātra programma «Forte forte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmu "Forte forte" rudenī turpinās divu izcilu skatuves mākslinieku viesizrādes.

8. un 9.novembrī ar savu jaunāko izrādi "Tauberbach" izstāžu centrā Ķīpsalā pirmo reizi Latvijā viesosies flāmu horeogrāfs Alēns Platēls un kompānija "Les balets C de la B". Izrādei "Tauberbach" ir trīs iedvesmas avoti - izcilā holandiešu aktries Elsī de Brauva, Markosa Prado dokumentālā filma "Estamira" par sievieti, kas dzīvo izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē un sirgst ar šizofrēniju, un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris.

Platēlam izdodas cilvēkus, kas atrodas eksistences zemākajā punktā, pacelt Baha dievišķajā garīgajā dimensijā bez jebkādām kiča izpausmēm vai saldsērīgas jutināšanās. Tā ir grandioza mākslinieciska spēja, kam 2014.gadā Berlīnes publika aplaudē, pieceļoties kājās," tā pēc "Tauberbach" izrādēm Berlīnē Latvijas Radio stāstīja teātra zinātniece Margarita Zieda.

Otrs mākslinieku kolektīvs, kas viesosies programmā "Forte forte" ar diviem vērienīgiem projektiem, ir "Rimini Protokoll" - trīs mākslinieku apvienība no Berlīnes, kas tiek dēvēta par dokumentālā teātra pionieriem un kuras radošās aktivitātes aptver teātri, radio lasījumus, instalācijas, sociāli politiskus un pētniecības projektus. "Rimini Protokoll" atkārto to pašu cilvēkizpētes darbu, ko 60.gados etnologi un antropologi veica Āfrikā un Austrālijā. Atšķirība ir tā, ka viņi to dara mūsdienu lielpilsētās, kur pēta konkrēta rajona iedzīvotājus vai kādas jomas speciālistus, un ar šiem pētījumiem strādā teātra teritorijā.

Par savu darbu "Rimini Protokoll" ir saņēmis neskaitāmas atzinības un apbalvojumus Eiropā un citur pasaulē un ir iekļauts ietekmīgāko 21.gadsimta teātra mākslinieku desmitniekā. ""Rimini Protokoll" uz skatuves dokumentē īsto dzīvi tā, kā neviens teātris līdz šim to nav darījis vai spējis izdarīt," tā par viņiem raksta vācu prese.

Rīgā mākslinieki izrādīs vienu no saviem jaunākajiem darbiem - interaktīvo video izrādi "Situāciju telpas". Izrādes notiks Rīgas kinostudijā no 14. līdz 26.oktobrim. "Situāciju telpu" varoņi ir 20 dažādi cilvēki no dažādiem kontinentiem, kuru biogrāfijās bijusi vieta ieročiem. Te ir gan ārsts, gan karavīrs, gan sportists, gan hakeris, gan bezpilota lidaparātu operators. Šī izrāde, kas atgādina datorspēli, ir dažādu telpu, notikumu, dzīvju labirints. Skatītājs seko "Situāciju telpu" varoņiem un viņu stāstiem gan "i-pad" ekrānā, gan reālajā telpā un laikā, iesaistoties notikumos dažādās pasaules malās un kļūstot par to dalībnieku. "Situāciju telpas" ir daudzslāņaina kinofilma, trīsdimensionāls realitātes tuvplāns, tik dzīvs, kāds iespējams tikai teātrī.

Laikmetīgā teātra programmu "Forte forte" noslēgs "Rimini Protokoll" kopdarbs ar 100 rīdziniekiem - unikāla izrāde "100% Rīga", kurā galvaspilsētas statistika, uzlikta uz skatuves, iegūst cilvēciskus vaibstus un atklāj, ko Rīga domā un jūt patiesībā. Izrādes notiks VEF Kultūras pilī 4., 6. un 7.decembrī.

Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotā programma "Forte forte" ir nozīmīgu Eiropas režisoru izrāžu sērija gada garumā. Tie ir mākslinieki, kuri pazīstami visā pasaulē sava unikālā rokraksta dēļ, un izrādes, kuru centrā ir indivīda un varas, personības un masu, mūsu savstarpējās attiecības uz lielo vēsturisko notikumu fona un gluži ikdienišķā kontekstā. Janvārī programmu atklāja latviešu režisors Alvis Hermanis, bet martā turpināja flāmu mākslinieks Jans Lauverss un "Needcompany".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti