Kultūra

Aknīstē - jau piektais festivāls "Sansusī"

Kultūra

Nedēļas nogalē visā Latvijā notiks Simtgades zaļumballes.

Nacionālais teātris savā 100.sezonā piedāvās tikai Latvijas autoru jaundarbus

Rubenis: Ar komēdijas žanru latviešu teātrī ir lielas problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tā būs absolūta latviešu sezona – tā par savu simto jubilejas gadu saka Latvijas Nacionālais teātris, kas nākamsezon visām 14 pirmizrādēm izvēlējies Latvijas autoru darbus.

Sezonu atklās Raiņa “Pūt, vējiņi”, uz skatuves redzēsim arī Garlība Merķeļa “Latviešus”, Harija Gulbja “Cīrulīšus” un pavisam nesen publicētā Aivara Freimaņa romāna “Katls” dramatizējumu. Top arī Latvijas neatkarības simtajai gadadienai un paša teātra jubilejai veltīti uzvedumi, bet līdz ar teātra vadītāja maiņu uz skatuves šogad neatgriezīsies politiskās satīras iestudējums “Žurka”.

Ar ilgiem aplausiem sezonas atklāšanas sanāksmē teātra komanda sveica Ojāru Rubeni, kurš pēc 12 gadiem teātra direktora amatā atkāpies uz izpilddirektora vietu, vadības grožus nododot līdzšinējam teātra aktierim un konkursā par jauno valdes locekli izvēlētajam Jānim Vimbam. Taču vismaz kādu laiku viņi strādās tandēmā un arī sezonas atklāšanas preses brokastis ar labsirdīgu savstarpēju ironiju vadīja kopā.

“Jaunais valdes loceklis ir bijis principiāls un nosēdinājis izpilddirektoru citā kabinetā, jo jaunajam valdes loceklim ir arī savas vīzijas. Bet ko nu mēs par slikto,” smaidīja Jānis Vimba.

"Tas jau nemaz nav slikti!” atsaucās Ojārs Rubenis.

Nacionālā teātra simtās sezonas plānošana vēl bija Ojāra Rubeņa rokās, un viņš to izlēmis pilnībā veltīt latviešu autoru jauniestudējumiem, atkārtojot savulaik Latvijas deviņdesmitgadei veltīto ideju. Sezonu iesāks kanoniskais Raiņa “Pūt, vējiņi” Elmāra Seņkova režijā.

“Es ceru, ka Jānis [Vimba] arī turpmāk – ja vien latviešiem būs tik daudz darbu, ko sataisīt un rādīt – vienmēr sezonas veidos ar latviešu sākumu. “Pūt, vējiņi” ir gana daudz rādīts darbs, bet Elmāra Seņkova pārliecība un ideja par šo kanona darbu kopā ar Raiņa tekstu, Imanta Kalniņa mūziku un radošo grupu, kurā ir Mareunrols, Monika Pormale un Toms Auniņš… Mums ir ļoti maz laika, tikai pusotrs mēnesis, bet cerams, ka viss iznāks tā, kā esam iecerējuši,” stāsta Rubenis.

Iestudējuma pirmizrāde būs 13.septembrī, un galvenās lomas spēlēs divi tikai šogad Nacionālā teātra štatā pieņemti jaunie aktieri – Laura Siliņa un Jēkabs Reinis, kurš vēl turpina studijas Kultūras akadēmijā. Pēc darba citās profesijās viņš nolēmis doties savu vecāku – Lāsmas Kugrēnas un Jāņa Reiņa – pēdās.

“Atbildība, protams, ir liela – spēlēt sezonas atklāšanas izrādē vienu no galvenajām lomām… Bet es zinu, ka tas ir mans darbs, man tas ir jāizdara, un es darīšu, lai ko tas prasītu. Un tad jau skatītāji vērtēs,” komentē Jēkabs Reinis.

Nacionālā teātra Lielajā zālē šosezon darbosies arī Kārlis Krūmiņš, kurš iestudēs kinorežisora Aivara Freimaņa nesen klajā nākušo romānu “Katls” un veidos dramaturģiju Valtera Sīļa izrādei “Tikšanās vieta – 2.pilsētas teātris”.

Edmunds Freibergs iestudēs Harija Gulbja “Cīrulīšus”, Viesturs Kairišs – teātrī maz pētītajai baltvāciešu tēmai veltīto Zigfrīda fon Fēgezaka “Baltiešu gredzenu”, bet sezonas beigās taps izrāde “Zem diviem karogiem” par rokgrupu “Jumprava”, ko veido Jānis Balodis un Valters Sīlis.

Taču šosezon vairs netaps tradicionālā "Teātra žurka”. Teātra jaunais direktors Jānis Vimba uzskata, ka šī politiskās satīras žanrā mērķētā izrāde pašreizējā formātā sevi ir izsmēlusi.

“Ir daudz faktoru, lai to darītu, un daudz faktoru, lai to nedarītu. To nenolemj tikai viena galva. Es centīšos klausīties arī pārējās galvās, lai saprastu, kā transformēties un kļūt mūsdienīgiem. Manuprāt, kad “Žurka” tika radīta, tā bija absolūti vietā un laikā. Bet pieļauju, ka laiki ir mainījušies un mums jāmācās ar skatītājiem runāt citādāk. Es to saku no pieredzes, jo biju pagājušās “Žurkas” režisors,” šādu lēmumu detalizētāk skaidro Vimba.

Komentējot teātra jauniestudējumu vidū šogad neesošo komēdijas žanru, teātra izpilddirektors Ojārs Rubenis neslēpj: trūkst režisoru, kuri spētu tās kvalitatīvi iestudēt.

“Mēs katru reizi uzrunājam režisorus par komēdijām un katru reizi viņiem sakām, ka tas ir tas, kas ir nepieciešams sabiedrībai.

Bet, es ļoti atvainojos, ar tādām komēdijām, kā jāpieredz brīvdabas estrādēs sastudētie ārprāti, Nacionālais teātris nevar operēt.

Es savā uzstādījumā esmu gājis to ceļu, ka skatītājs nav muļķis. (..) Kā mēs redzam, tad latviešu teātra kopējā ainā komēdijas ir liela problēma,” uzsver Rubenis.

Nacionālais teātris savā simtās jubilejas sezonā plāno 14 pirmizrādes trīs zālēs, tai skaitā valsts un arī paša teātra simtgadei veltītus iestudējumus. Jauno sezonu teātris pēc daudzu gadu pārtraukuma sagaidīs arī ar jauniem krēsliem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti