Kultūras rondo

Brīvdabas muzejs pēc pandēmijas pārtraukuma atkal rīko amatnieku gadatirgu

Kultūras rondo

Trīs pieturas punkti sarunai ar dziedātāju un komponistu Jāni Šipkēvicu

"Teātra festivāls Nr. 1" iepazīstinās kurzemniekus ar laikmetīgā teātra norisēm

Rosinājums skatītājiem un māksliniekiem. Ventspilī notiek «Teātra festivāls Nr. 1»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 3. līdz 5. jūnijam teātra namā "Jūras vārti" un Ventspils pilsētvidē notiks "Teātra festivāls Nr. 1". Programmā, ko kopā veido "Dirty Deal Teatro", Ģertrūdes ielas teātris, Rēzeknes teātris "Joriks" un "Jūras vārti", iekļautas četras laikmetīgas izrādes, profesionāļu sarunu cikls "Tikšanās pludmalē" un pulks citu, brīvā garā risinātu pasākumu. Festivāla veidotāji šajās dienās cer dažādot skatītāju teātra pieredzi, kā arī pievērsties māksliniekiem aktuāliem jautājumiem.  

Par ieceri veidot "Teātra festivālu Nr. 1" Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Ģertrūdes ielas teātra vadītāja un producente Maija Pavlova: "Divus gadus izcietušies pandēmijā, kopā ar "Dirty Deal Teatro" vadītāju Annu Sīli domājām, kā aktualizēt mūsu kopābūšanu, ko teātri darīs un kā teātriem būt. Tad uzrunājām Annu Zagorsku un "Jūras vārtus" kā partneri un kopā veidojām šo festivālu. Sākotnējā ideja ir parādīt tās izrādes, kas šajos divos gados ir tapušas un varbūt nav nokļuvušas pie skatītāja, savukārt Ventspils skatītājiem piedāvāt mazliet citu teātra pieredzi, kas nav tikai klasisks "zāles teātris" (divas izrādes būs arī ārpus telpām) – tas ir no vienas puses. No otras puses, tā ir arī tikšanās vieta profesionāļiem, lai runātu par to, kas ir svarīgs teātrī, un arī par tīri praktiskām lietām, piemēram, kā daudziem māksliniekiem, kuri nav štata mākslinieki, kuri ir brīvmākslinieki, kā viņiem dzīvot šajos apstākļos un nodarboties ar to, ko viņi vislabāk prot un grib, proti, teātra mākslu."

"Tā tiešām ir, ka "Jūras vārtos" pamatā ir viesojušās lielās formas izrādes un no valsts teātriem. Bet ne es pirmā, arī visi mani iepriekšējie līdzgaitnieki, producenti šeit ir lēnām mēģinājuši rādīt to iespējami plašāko spektru, kāds Latvijā teātrī šobrīd ir redzams – tātad arī mazās un laikmetīgās formas," skaidro teātra nama kultūras projektu producente Anna Zagorska. "Līdz ar to mums ir neliela, bet stabila arī šāda teātra auditorija, un es ticu, ka

caur neordinārajām spēles vietām mēs tieši uzrunāsim vēl vairāk cilvēku; mēs modināsim viņu interesi, parādot, ka teātris nav nekas eksperimentāls, nesaprotams un elitārs, [..] bet ka teātris ir domāts visiem un tas ir par lietām, kas mums visiem ir šobrīd svarīgas."

4. un 5. jūnijā Ventspilī rādīs žanriski un saturiski atšķirīgas izrādes – "Mans kaimiņš ebrejs" (Rēzeknes teātris "Joriks", autori – Mārtiņš Eihe, Krista Burāne, Jēkabs Nīmanis), "Konklāvs" ("Dirty Deal Teatro", režisors Klāvs Kristaps Košins), "Pazaudētās dziesmas" (Ģertrūdes ielas teātris, autori – Andrejs Jarovojs, Agate Bankava un Artūrs Čukurs) un "Ļoti labas minūtes" (autori – Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņš, Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo). Festivālā arī profesionāļiem paredzētās sarunas. Par tām vairāk zina teikt Maija Pavlova: "Piektdien mums būs divas sarunas par teātri un politiku: kādas ir teātra un politikas attiecības, vai politika teātrī ir vienmēr un kā šajā kontekstā ierakstās skatītājs. Otra saruna būs par teātri un ilgtspēju; tas ir jautājums vairāk par tām formām, veidiem, kā mēs veidojam teātri: ko grib mākslinieks, ko grib skatītājs un vai tas veids, kā mēs organizējam teātra iestudēšanas procesu, apmierina tās vajadzības, kādas ir nozarē. Sestdienas rītā būs ļoti praktiska darbnīca, ko vadīs Kārlis Jonass. Tā būs vērsta uz to, lai teātra profesionāļi mēģinātu noformulēt tos problēmjautājumus, kas šobrīd šķiet aktuāli, un tālākā nākotnē strādāt ar tiem un risināt." 

"Teātra festivālā Nr. 1" gaidāmi arī pavisam neformāli notikumi – diskotēka kopā ar Mārtiņu Gūtmani ,"Rīta drosme" jeb rīta rosme, ko klātienē vadīs Valters Sīlis, bet attālināti – Jana Jacuka un neformāla saruna, kuras laikā skatītāji un izrāžu veidotāji varēs dalīties iespaidos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti