Ropažos notiks sestais festivāls «Vides deja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau sesto  gadu pēc kārtas, pulcējot vairākus simtus festivāla apmeklētāju un dejas mākslas mīļotāju no visas pasaules, Ropažu novadā no 4. līdz 10. jūlijam norisināsies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls “Vides deja”, kurā darbosies vairākas meistarklases. 

Katru festivāla norises dienu no 5. līdz 8.jūlijam plkst. 10 notiks meistarklase “Laikmetīgās dejas tehnika”, kuru vadīs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas un Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents Dmitrijs Gaitjukevičs. Meistarklasē pievērsīs uzmanību šādiem dejas aspektiem: nepārtraukta kustība, prāta un ķermeņa sagatavošanas jeb garastāvoklis, elpa un kustība.

Festivāla “Vides deja” idejas autore un radošā direktore Lilija Lipore vadīs meistarklasi “Ķermeņa radošums”.

“Meistarklasē attīstīsim ķermeņa izjūtu, veicināsim kustību kvalitāti. Pārbaudīsim katrs savas koncentrēšanās spējas un iekšējo brīvību. Daudzus uzdevumus veiksim acīm ciet, ieklausoties savās un partnera kustībās. Fokusēsimies uz gribas aktivitāti un brīvību kustībās,“ stāsta Lipore. Meistarklase notiks otrdien, 5.jūlijā, plkst.10.

Vērojot laikmetīgās dejas izrādes, arvien biežāk uzdodam sev jautājumu par izrādes kategoriju, kurā to iedalīt – joprojām pie dejas vai jau pie teātra žanra. Savā meistarklasē “Fiziskais teātris” uz šo jautājumu ceturtdien, 7.jūlijā, plkst.10 visiem interesentiem centīsies atbildēt Spānijas horeogrāfe Marija Garsija Landeras un Latvijas horegrāfe Katrīna Albuže.

Šogad festivālā “Vides deja” notiks jogas meistarklase bērniem no trīs līdz desmit gadu vecumam, kuru vadīs bērnu jogas skolotāja Līva Kupča.

“Jogas nodarbībās mēs elpojam dziļi un apzināti, kā vulkāns, kad no tā izšaujas lava, vai kā bitītes, kas laidelējas no zieda uz ziedu. Mēs kopā sveicinām saulīti izpildot savdabīgu jogas pozu deju un piepildam sevi ar saulītes gaismu, siltumu un spēku,” stāsta Kupča. Jogas meistarklase bērniem notiks 7. un 8.jūlijā plkst.18, savukārt 9.jūlijā plkst.10 jogas skolotāja vadīs meistarklasi “Ģimenes joga”.

Ceturtdien, 7.jūlijā, plkst.18 savā meistarklasē “Otrā ķermeņa pētniecības metode” Ieva Gaurilčikaite no Lietuvas un Krišjānis Sants no Latvijas dalīsies ar gūto pieredzi un personīgajiem atklājumiem no sava “Otrā ķermeņa” pētniecības procesa. Caur valodu, improvizāciju un iztēli dalībnieki tiks iepazīstināti ar tādiem praktiskiem konceptiem kā ķermeņa atmiņa, spoguļneironi, ķermeņa paštēls un otrais ķermenis.

Sestdien, 9.jūlijā, plkst.10 dejas pasniedzēja no Dānijas Estere Vrobela vadīs meistarklasi “Gaisa deja jeb vertikālā deja”. Savukārt profesionāla dejotāja un pasniedzēja no Lietuvas Jūlija Meļņika, no 5. līdz 8.jūlijam, pasniegs divas meistarklases plkst. 14 “Choregraphy of samadeva (or dances of dervishes)”, bet plkst.18 “Contact improvisation intensive”.

Plašāka informācija par festivāla meistarklasēm mājaslapā.

Jau vairāku gadu garumā laikmetīgās dejas māksla Latvijā meklē savdabīgas spēles vietas, vienlaikus apvienojot un sintezējot dažādus mākslas žanrus. Viens no laikmetīgās dejas  izpausmes veidiem ir vides deja, kur horeogrāfija tiek piemērota konkrētai vietai un objektam. Festivālu „Vides deja” rīko dejas teātra kompānija „Stars' Well” un Ropažu kultūras un izglītības centrs.

Festivālā  aktīvu un radošu mēģinājumu procesā, sadarbojoties horeogrāfiem, mūziķiem, māksliniekiem un performanču dalībniekiem, tiek radīti jauni dejas mākslas darbi, kas kā kopīgs darba rezultāts skatītāju vērtējumam tiek nodots festivāla noslēgumā. Festivālā katru gadu piedalās un savās zināšanās dalās vairāki profesionāli dejotāji, dejas entuziasti, dejas studijas skolēni, mūziķi un horeogrāfi no Latvijas un no dažādām Eiropas valstīm. 

Festivāla izrādēs un performancēs ieeja viesiem ir bez maksas. Pieteikt savu dalību festivālā festivāla rīkotāji aicina līdz 2.jūlijam, piedāvājot iespēju apmeklēt arī atsevišķas meistarklases un bezmaksas izmitināšanas iespējas festivāla dalībniekiem. Pieteikuma anketu var meklēt mājaslapā sadaļā „Pieteikuma anketa”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti