Rīta Panorāma

Aicina 21. jūnijā apiet apkārt Latvijai un pulcēties pie ugunskuriem pierobežā

Rīta Panorāma

Filma "Bille"

Šekspīra Romeo un Džuljeta Leļļu teātrī

«Romeo un Džuljeta» aicina uz dialogu starp pusaudžiem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Leļļu teātrī režisora Dāvida Džovanzana vadībā tiek iestudēts darbs pēc Šekspīra darba “Romeo un Džuljeta” motīviem. Ar dramatiskā, leļļu un multimediālā teātra palīdzību tiks atklātas jauniešu iekšējās un sabiedriskās dzīves drāmas.

Izrādes veidotāji atzīst, ka Šekspīra lugā atrodamo konfliktu un spriedzi vēlas izmantot, pielāgojot to mūsdienu sabiedrībai un realitātei.

Aktrise Santa Didžus (izrādē Nora) uzsver, ka, no vienas puses, šis ir Šekspīra klasiskais darbs, jo tiek saglabāta visu notikumu secība.

“Bet tā ir pārcelta citā vidē, un akcents ir likts uz citu problēmu,” turpina Didžus. “Nevis uz dzimtu naidu, kas parasti tiek izspēlēts, bet uz to, kā pusaudži uz to reaģē un kas vispār ir pusaudzis. Viņi ir galēji savās izpausmēs. Tāpēc, ka hormoni, kas viņos mainās, viņus spiež rīkoties galēji, jo hormonus viņi nespēj kontrolēt. Un tad tiešām ir vajadzīga vecāku palīdzība no malas, kurai ir jābūt ļoti uzmanīgai.”

Romeo lomā izrādē ir Miķelis Židelūns. Viņš norāda: “Tā problemātika patiesībā ir tabu tēma Latvijā. Vēlme nodarīt sev pāri un tādas lietas, par kurām pieaugušie lielākoties izliekas, ka to nav. Šīs problēmas nav, tātad mēs par to nerunājam. Bet šīs problēmas diemžēl ir, un arī šeit, Latvijā, pastāv. Laikam tā smagā statistika – vidēji reizi mēnesī kāds bērns atņem sev dzīvību.”

Abi aktieri ir vienisprātis – uz šo izrādi spurainajam Romeo vai Džuljetai būtu veiksmīgi atnākt kopā ar vecākiem. 

“Pēc tās izrādes vecāki pilnīgi noteikti var uzdot savam pusaudzim šādu jautājumu – vai tu patiešām tā jūties?" saka Didžus. "Un pusaudzis var atbildēt – jā. Un tad nākamais jautājums ir “izstāsti man.” Es kā vecāks varu pajautāt – izstāsti man, es gribu tevi saprast.”  

Didžus gan piebilst, ka režisoram ir kāda jauka iezīme – viņš izvairās nospiest skatītāju lielā, dziļā depresijā, pretī liekot komiku. Piecdesmit procentu no izrādes ir smiekli, piecdesmit – pārdomu.

Kā informēja Latvijas Leļļu teātra mārketinga un komunikāciju nodaļas vadītāja Rūta Petrauska, šajā izrādē pieaugušajiem līdzās aktierspēlei un plašām multimediālām vizualizācijām tiks iesaistītas arī lelles, kas, pēc režisora stāstītā, poētiski atainos dažādus cilvēka psihes līmeņus.

“Šekspīra lugas tekstu esam skatījuši, par pamatu izmantojot Freida psihes modeli un tās slāņus – id, ego un superego. Šie trīs cilvēka psihes aspekti izpaužas visdažādākajos veidos: superego pārstāv kontrolējošo morāles imperatīvu/kodeksu, id pārstāv iekšējo dziņu, impulsus, savukārt ego ir kā vidutājs starp morāles normām un impulsiem. Mūsu izrādes uzmanības centrā ir komunikācijas traucējumi starp pusaudžiem un viņu vecākiem, kas izraisa bērnu pašdestruktīvu uzvedību – arvien biežāk sastopamu problēmu arī Latvijā, ” saka izrādes režisors.

"Romeo un Džuljetas" pirmizrāde gaidāma piektdien, 27.aprīlī. Tuvākās izrādes: 10. un 18. maijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti