Kultūras rondo

Vērienīgi nosvinēta Upītes iekļaušana nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā

Kultūras rondo

Tapis pētījums par mūzikas patēriņa paradumiem Latvijā

Top iestudējums “Trīs draugi” - izrāde, ar atsauci uz baletu

Romāns, izrāde, balets. Kā tapa Remarka «Trīs draugu» skatuves versija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pavisam drīz, 29. novembrī, pirmizrāde iestudējumam "Trīs draugi” uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves. Komponists Pāvels Akimkins un režisors-horeogrāfs Sergejs Zemļanskis radījuši baletu pēc Ēriha Marijas Remarka populārā romāna motīviem. Iestudējuma radošajā komandā arī kostīmu mākslinieks Maksims Obrezkovs un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce.

Kā uzsver jauniestudējuma veidotāji – tā, pirmkārt, būs izrāde, protams, ar atsauci uz baletu.

"Tas bija viens no mūsu komandas sapņiem iestudēt šo romānu ar dejotājiem. Mēs pat esam mēģinājuši to darīt Maskavā, tur tas neizdevās, tagad iespēja to veikt Rīgā,” atklāj iestudējuma režisors un horeogrāfs Sergejs Zemļanskis

Ar fragmentiem no baleta "Trīs draugi” un priekšlasījumu par Ēriha Marijas Remarka romāna "Trīs draugi” tulkojumiem un ekranizācijām sākās "Sarunas pirms pirmizrādes”, kurās komponists un režisors atklāja iestudējuma ieceri.

Ēriha Marijas Remarka romāna "Trīs draugi” darbība risinās 20. gadsimta 20. gadu nogalē. Izrādes režisors uzsver, ka nevēlējies pārcelt darbību citā laikā un vidē.

"Negribējās darbību pārcelt ofisā, veikalā vai vēl kur citur. Vēlējāmies saglabāt tā laika estētiku, tā laika garu. Mēs vienalga par šo tēmu varam tikai fantazēt, jo precīzi to nezinām.

Varam, protams, skatīties vecus kino kadrus, fotogrāfijas, tomēr pilnībā sajust mūsdienās to nespējam. Mēs esam mēģinājuši saglabāt, meklēt un domāt par tā laika estētiku. Vienalga šī ir mūsu fantāzija un mūsu pārdzīvojumi par notikumiem starp diviem pasaules kariem, kas ir romānā. To vajadzēja ņemt vērā un neaizmirst,” skaidro Zemļanskis.

Baleta mūziku komponējis Pāvels Akimkins, viņš tāpat kā scenogrāfs Maksims Obrezkovs strādā kopā ar Sergeju Zemļanski. Taujāts par atsaucēm uz pagājušā gadsimta 30. gadu mūziku un par alūzijām, Pāvels Akimkins atbild, ka visa mūzika ir viena alūzija, jo simfoniskais orķestris uz to mudina.

"Es, protams, klausījos tā laika mūziku, arī vācu komponistu skaņdarbus. Kas sanāca, tas sanāca. Kaut kas ir stilizēts, kaut kas sanācis hiperkonceptuāls, nevaru precīzi pateikt, jo šī ir mana pirmā baleta mūzika,” atklāj Pāvels Akimkins.

"Visu, kas bija manos priekšstatos, es tur sagrūdu iekšā, un tagad nabaga Jānis Liepiņš, jūsu brīnišķīgais diriģents, mēģina tikt ar to visu galā. Un ir ļoti labestīgs pret mani.”

Zemļanskis atzinis, ka viņam nepatīk veidot iestudējumus ar jaupabeigtu mūziku, viņš vienmēr jautājis komponistam, vai te varētu paspēlēt ilgāk un te – īsāk. Taču šoreiz tā nevar.

"Par to, vai mēs vēl kādreiz iestudēsim baletu, parunāsim pēc pirmizrādes. Es domāju, ka gribēsim gan. Tas ir ļoti aizraujoši. Līdz šim mūsu izrādēs dzīvi tikai aktieri, šoreiz viss ir dzīvs, arī mūzika,” atzīst Akimkins.

Taujāts par jauniestudējuma žanru, vai tā būs izrāde bez vārdiem vai kas cits, Zemļanskis vairakkārt uzsver, ka viņam svarīgākais vārds ir izrāde.

"Es necenšos ļoti precīzi definēt, kas tas būs: balets, izrāde bez vārdiem, plastiskais balets vai plastiskā drāma. Tā pirmām kārtām būs izrāde. Protams, ar atsauci uz  baletu, jo mēs pirmo reizi strādājam ar baletdejotājiem.

Tā būs dažādu žanru sintēze, būs klasiskais balets, arī daži pantomīmas elementi,” skaidro Zemļanskis.

Grūta bijusi galveno lomu atlase. Īpaši Patrīcijas lomai. Tagad zinām, ka Patas lomā – Elza Leimane, Baiba Kokina vai Jūlija Brauere. Savukārt Roberta lomā – Antons Freimans, Raimonds Martinovs vai Kristaps Jaunžeikars, Gotfrīds – Viktors Seiko vai Aidens Viljams Konefrijs, Oto – Sergejs Neikšins, Aleksandrs Osadčijs vai Raimonds Martinovs.

Zemļanskis norāda, ka veidot izrādi ar baleta dejotājiem, nevis aktieriem, ir pilnīgi citādi, tā ir pavisam cita pasaule.

"Ir aktieru pasaule, un ir baleta dejotāju pasaule. Tas pat nav salīdzināms. Protams, horeogrāfija baleta dejotājiem ir sarežģītāka, arī kopā ar mūziku, ko izpilda simfoniskais orķestris. Tas notiek šeit un tagad, dejotājiem ir jādzird, mūziķiem jāieklausās un jājūt diriģents. Tas ir tāds organisms, ar kura palīdzību viss dzimst un rodas uz skatuves,” vērtē Zemļanskis.

"Bet no dejotāju skatu punkta, par viņu eksistenci uz skatuves, - 

es centos, lai tas līdzinātos tam, kā mēs līdz šim esam strādājuši. Lai tajā būtu kaut kāds dramatisms, jo stāsts ir emocionāls, piesātināts. Lai tas nepārvērstos par aukstu horeogrāfiju, lai klātesoša būtu mērķtiecīga emocija, kas raksturīga Remarka romāna varoņiem un personāžiem,” turpina iestudējuma autors.

Režisors norāda, ka vīriešu draudzību var parādīt dažādi, jo arī draudzība mēdz būt dažāda.

"Draugi var nedaudz apvainoties, taču draugi spēj aizmirst aizvainojumu, grūtās situācijās atbalsta cits citu. Ja ilgu laiku nesatiekas, pēc atkalredzēšanās šķiet šķiršanās nemaz nav bijusi. Draudzība ir draudzība, to var izteikt visādi, jo tam vienmēr ir attaisnojums. Ja tā ir īsta draudzība, tā ir īsta. Ja tā ir viltus, tas uzreiz redzams,” uzskata Zemļanskis.

Baleta "Trīs draugi” radošās komandas pārstāvji komponists Pāvels Akimkins, režisors-horeogrāfs Sergejs Zemļanskis un scenogrāfs Maksims Obrezkovs Latvijas skatītājiem labi pazīstama no diviem Liepājas teātra iestudējumiem – 2014. gadā "Indulis un Ārija”, savukārt pirms diviem gadiem izrāde "Precības” (komēdija bez vārdiem), kas saņēma septiņas "Spēlmaņu nakts” balvas.

Arī tālākie Zemļanska plāni Latvijā ir saistīti ar Liepājas teātri un jaunu iestudējumu nākamajā sezonā. Kāda konkrēti izrāde tiks veidota Liepājas teātrī, Zemļanskis pagaidām neatklāj.

Pirmizrāde jauniestudējumam "Trīs draugi” 29. novembrī, nākamās izrādes 30. novembrī un 18. decembrī. Turklāt jauniestudējuma pirmizrādes sajūtu varēs baudīt skatītāji reģionos. "Trīs draugu” pirmizrāde tiešraidē tiks translēta Talsu Tautas namā un Dobeles pilsētas Kultūras namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti