Kultūras ziņas

Izstāde "HERE" pret stereotipiem tēlniecībā

Kultūras ziņas

Kates Krolles ticības simboli "Arsenālā"

Jauno teātra profesionāļu protesti

Rīgas pilsētvidē norisinās festivāls «Dirty Drama»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 4. līdz 7.augustam dažādās vietās Rīgā norisinās nevalstiskā teātra "Dirty Deal Teatro" festivāls "Dirty Drama". Katru dienu notiks radošās darbnīcas, performances, izrādes, izglītojošas lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Festivāla pirmā performance 4.augusta rītā Strēlnieku laukumā bija skatāma laikmetīgas dejas horeogrāfes Kristīnes Vismanes performance "Pieņemšana", kas tapusi meistardarbnīcā "Protesta māksla". Tajā pieci jaunie teātra mākslinieki radīja piecus oriģinālus solodarbus - protesta performances, kas laikmetīgā mākslas valodā vēsta par šobrīd sabiedrībai aktuālām tēmām.

"Būtībā šis sums ir manis pašas ironija par sevi, par sevi kā mākslinieci. Akcents ir uz to, lai katrs cilvēks ticētu un būtu drosmīgs dalīties ar savām jūtām un domām," par performanci stāsta Kristīne Vismane.

Performances laikā no siena kaudzē ieslēptās skandas tika raidīti dažādu vārdos nenosauktu cilvēku viedokļi, vēlmes un raizes par Latviju. Šīs performances tapšanā palīdzējis politiskā teātra un brīvdabas performanču eksperts - profesors no ASV. Viņš stāsta, ka Sanfrancisko sabiedrība pie šādām aktivitātēm jau pieradusi.

"Dažkārt mediji tās ignorē, dažkārt pamana. Jo lielākas absurds un transagresija ar politisku vēstījumu, jo lielāka uzmanība. Ar dažām perfromancēm Sanfrancisko apkaimē esam nokļuvuši pat CNN ziņās. Reiz nodrukājām viltus "The New York Post" avīzi, kas bija ļoti līdzīga oriģinālam, iekļaujot tajā ziņas, kas, mūsuprāt, ir svarīgas. Tāda akcija piesaistīja lielu uzmanību," stāsta Kalifornijas Universitātes Deivisā profesors Lerijs Bogads

Tuvāko dienu laikā Rīgas pilsētvidē varēs novērtēt arī pārējās "Protesta mākslas" performances, ko veidojuši teātra režisori Mārtiņš Eihe un Valters Sīlis, Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas studenti Justīne Vaivode un Toms Treinis.

Savukārt vakarā skatītāji tiks gaidīti Līksnas ielas 26 pagalmā, kur norisināsies projekts "Atkritumu teātris" - unikāla scenogrāfijas un dramaturģijas darbnīca, ko papildinās izglītojošu lekciju cikls. Izmantojot apkārtnē atrodamos, savu laiku nokalpojušos sadzīves priekšmetus, katru dienu cita dramaturga un scenogrāfa komanda radīs nelielu izrādi par konkrētās dienas tēmu.

4.augustā plkst. 20 pasākumu ievadīs teātra kritiķes Maijas Treiles vadītā diskusija par tabu mākslā, kurā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem - kas mūsdienu mākslā ir "aizliegtās" tēmas un kāpēc. Diskusijā piedalīsies kinorežisors Andris Gauja, dzejniece, dramaturģe un režisore Inga Gaile, teātra režisors Valters Sīlis un dejas kritiķe Inta Balode. Pēc diskusijas savu izrādes skici par izslēgšanu mākslā prezentēs dramaturgs Andris Kalnozols un scenogrāfe Marija Rozīte. Bet pēc izrādes, plkst. 21.30, skatītāji varēs iesaistīties jauno režisoru Jāņa Znotiņa un Paulas Pļavnieces rīkotā spēlē "Ko nedrīkst mākslā".

Projekts "Atkritumu teātris" Līksnas ielā 26 turpināsies līdz 7.augusta vakaram. Savas izrāžu skices radīs arī dramaturgi Lauris Gundars, Justīne Kļava un Inga Gaile, scenogrāfi Reinis Suhanovs, Sintija Jēkabsone un Uģis Bērziņš. Stāstus iedzīvināt viņiem palīdzēs aktieri Armands Berģis, Ance Muižniece un Artūrs Putniņš. Lekcijas lasīs socioloģe Liesma Ose, antropoloģe Māra Pinka un sociālais un organizāciju psihologs Reinis Lazda. Notiks arī citi pasākumi, tostarp grupas "Gapoljeri" koncerts festivāla noslēgumā 7.augusta vakarā.

Visi "Dirty Drama" pasākumi ir pieejami bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti