Rīta Panorāma

Intervija ar Krišjāni Kariņu

Rīta Panorāma

NASA zonde ieguvusi paraugus no asteroīda "Bennu"

Rīgas Pantomīmas un pasaules mūzikas grupas KANISAIFA izrādē VIENS NO MILJONA

«Rīgas pantomīma» 64. jubileju atzīmēs ar izrādi «Viens no miljona»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ansamblis “Rīgas pantomīma”, atzīmējot savu 64 gadu radošo darbību, sadarbībā ar pasaules mūzikas grupu “Kanisaifa” VEF Kultūras pilī 16. novembrī piedāvās mīmu izrādi “Viens no miljona”, savukārt jau oktobra nogalē tiks atklāta ansambļa darbībai veltīta izstāde “Pieskarties debesīm”.

Izrāde tapusi, iedvesmojoties no Ričarda Baha stāsta "Kaija vārdā Džonatans Livingstons".

LTV raidījumā “Rīta Panorāma” “Rīgas pantomīmas” režisors Andris Apinis pastāstīja: “Izrāde ir par gribu, par mērķtiecību, par atsevišķa indivīda tiekšanos sasniegt vairāk, redzēt plašāk, sajust vairāk un tiekties pēc pilnības.”

Apinis atklāja, ka Ričarda Baha stāsts “Rīgas pantomīmas” vēsturē bijis nozīmīgs jau sen, jo ansambļa dibinātājs Roberts Ligers savulaik vēlējies radīt izrādi “Pieskarties debesīm”, balstoties grāmatā “Kaija vārdā Džonatans Livingstons”. Tiesa, izrādi tolaik neizdevās iestudēt. Apinis atklāj – tā kā pašlaik VEF Kultūras pilī plānota arī izstāde ar nosaukumu “Pieskarties debesīm”, kas veltīta “Rīgas pantomīmas” radošajai darbībai, tas Apinim bijis “grūdiens” veidot šo izrādi.

Ansambļa "Rīgas pantomīma" dalībnieki ar šo kustību izrādi rosinās uz pārdomām par Ričarda Baha paustajām atziņām un secinājumiem par dziļākas dzīves jēgas meklējumiem. “Stāsts atklāj slēptos, īpašos sapņus, ko dziļi sirds dziļumā glabā katrs no mums – par iespēju sasniegt iekšējo brīvību, sajūtu par dzīves jēgas esību, izpratni par pasauli un nepārtrauktu kustību ceļā uz pilnību.

Kopā ar Džonatanu saprotam, ka šajā pasaulē nav nekā neiespējama, viss ir atkarīgs tikai no gara spēka un gājēja mērķtiecības.

Ir tikai jānotic sev!” izrādes pieteikumā uzsver mākslinieki.

"Rīgas pantomīmas" izrādēs vienmēr ir dominējusi doma, kustība, mūzika, krāsu un gaismu simbolika. Šoreiz ar ritmisku muzikālo pavadījumu izrādi izcels pasaules mūzikas grupa "Kanisaifa", kuras radošais tēvs un perkusiju meistars ir Nils Īle.

Izrādē piedalīsies “Rīgas pantomīma” un grupa "Kanisaifa" – Nils Īle (perkusijas), Maija Sējāne-Īle (vokāls, vargāns, perkusijas, etniskās flautas), Jānis Tumpelis (ģitāra, perkusijas), Fabiass Nils Īle (perkusijas, metalofons, balafons), Edgars Jansons (perkusijas), Alvis Zembergs (didžeridū, perkusijas), Roberts Brants (basģitāra).

Izrāde “Viens no miljona” iepriekš tika plānota 27. oktobrī, bet tās norise pārcelta uz 16. novembri.

Savukārt izstāde “Pieskarties debesīm”, kas veltīta VEF Kultūras pils 60 gadu un ansambļa "Rīgas pantomīma" 64 gadu radošajai darbībai, VEF Kultūras pilī būs skatāma no 27. oktobra līdz 29. novembrim.

Izstādē apskatāmi vēsturiski materiāli – Ilmāra Blumberga izrāžu plakāti, fotogrāfu Valtera Ezeriņa, Raimonda Renča, Raimonda Daugavieša un citu, arī nezināmu autoru fotogrāfijas, bukleti, izrāžu programmas, izrāžu tapšanas dienasgrāmatas, rokrakstu un dokumentu oriģinālu faksimili, ansambļa dienasgrāmatu fotoreprodukcijas un teksti, to rokrakstu atšifrējumi un zīmējumi, balvas, rekvizīti un daudz citu eksponātu un materiālu, kas atspoguļo kolektīva darbību. Izstāde tiek veidota kā hronoloģisks pārskats par ansambļa “Rīgas Pantomīma” radošo darbu, atspoguļojot ekspozīcijas materiālus pārskata periodā no 1973. līdz 2013. gadam.

Izstādi veido biedrības “Histrions” vadītājs un projekta idejas autors Valdis Majevskis, kurš no 1963. līdz 1967. gadam bijis ansambļa dalībnieks un notikumu aculiecinieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti