Labrīt

Piemaksu par darbu ar Covid pacientiem mediķi saņem raitāk, ir atsevišķas neskaidrības

Labrīt

Pētniece: Augstie Covid-19 saslimstības rādītāji Latvijā atspoguļo sabiedrības uzvedību

Rīgas Krievu teātris piedāvās tiešsaistes projektu "ZOOMprātīgās tikšanās"

Rīgas Krievu teātris piedāvā iespēju radoši apgūt krievu valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iespēju satikties ar skatītājiem un jaunas radošas idejas turpina īstenot Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris. Sākot no 9. februāra, tas piedāvās izglītojošu tiešsaistes projektu “ZOOMprātīgās tikšanās”, kura laikā jauniešiem un citiem interesentiem būs iespēja neparastā veidā apgūt vai pilnveidot savas krievu valodas zināšanas.

Projektā piedalās septiņi aktieri, kuri gatavi iesaistīties individuālās sarunās ar jauniešiem “Zoom” platformā par abas puses interesējošām tēmām. Galvenā ideja ir atraisīt un iedrošināt runāt krieviski visus tos, kuri to vēlas, bet kuriem līdz šim tas nav tik labi padevies.

Projekta izmēģinājuma posmā Rīgas Krievu teātra aktieri tiešsaistē jau vairākkārt satikās ar jauniešiem, kurus interesē krievu valodas apguve.

Secinājums bija, ka tā ir abām pusēm ļoti interesanta un vērtīga pieredze.

Tāpat apstiprinājās, ka tām jābūt dzīvām, dabiskām sarunām, nevis kādām nodarbībām vai lekcijām.

Pirms izvēlēties aktieri, ar kuru tiešsaistē sarunāties, teātra mājaslapā var uzzināt, kādas tēmas ir viņa interešu lokā. Piemēram, ar Janu Herbstu būs interesanti tiem, kuriem patīk būt dabā, ar Natāliju Živecu tiem, kam patīk sports un kustība, ar Veroniku Plotņikovu tiem, kurus aizrauj ēst gatavošana un rokdarbi, bet Jevgeņijs Čerkess ir gatavs runāt par jebkuru tēmu.

Pirms tikšanās tiešsaistē aktieris savam sarunu biedram vēl arī piezvana, lai mazliet iepazītos un sadraudzētos. Projekta ideja – izmantot aktiera īpašās prasmes, lai tos cilvēkus, kuri vēlas runāt krieviski, bet viņiem tas nepadodas, iedrošinātu un atraisītu.

Projekta idejas autore ir Rīgas Krievu teātra vadītāja Dana Bjorka. Viņa pastāstīja: “Manu paziņu lokā ir ļoti daudz latviešu, un nesen man bija saruna ar vienu gudru sievieti, kura “raudāja”, ka – nu, mans dēls mācās krievu valodu skolā, bet runāt viņš nemāk, jo viņam nav iespējas sarunāties ikdienā ar kādu krievvalodīgu cilvēku. Un tad viņa tā izteicās – zini, ja jūsu teātra aktieri varētu parunāt ar manu dēlu… Un tad man arī radās tā ideja, jo būtībā šīs sievietes stāsts ir līdzīgs daudziem citiem. Un tad tajā pašā rītā man radās doma – kāpēc ne? Tā ir ļoti laba ideja.”

Dana Bjorka tad arī uzrunāja septiņus aktierus šim projektam – tos, kuri prot būt ļoti labi un sirsnīgi sarunu biedri un kuriem vēl bez aktierdarba ir kādas īpašas aizraušanās, kas varētu būt labs sarunu temats.

“Katrs aktieris sagatavoja savu tēmu, ar ko viņš var padalīties. Un šī satikšanās nav bāzēta uz nodarbību vai lekciju. Bet tā ir dzīva komunikācija. Tāpat kā es aizbrauktu uz Itāliju un man būtu jārunā ar itāli, kurš neprot latviešu valodu un kuru man vajadzētu mēģināt saprast. Jauniešiem nav jābaidās no tā, ka mani var nesaprast vai es varu nesaprast, jo, ticiet man, aktieri spēs padarīt visu ļoti saprotamu un ļoti jautru. Turklāt – aktieri prot sarunāties arī žestu valodā, ja būs tāda vajadzība.

Un, ja pavisam bail, tad var izvēlēties to aktieri, kas brīvi pārvalda arī latviešu valodu, katrā aktiera aprakstā par to ir informācija,”

skaidroja Bjorka.

Šobrīd vispieprasītākā sarunu biedrene ir aktrise Veronika Plotņikova, viņai viss tiešsaistes izrāžu kalendārs jau ir aizpildīts. Aktrise neslēpj, ka viņai pašai tas ir liels izaicinājums un, kaut arī projektam uzreiz piekritusi, sākotnēji bijusi pat vairāk nobijusies nekā viņas sarunas partneris.

Projekta izmēģinājuma laikā Veronikai Plotņikovai bija divas tiešsaistes tikšanās, vienu sarunu biedreni interesēja runas vingrinājumi, bet otra vēlējās ar aktrisi kopā pagatavot un apspriest boršču.

Veronika Plotņikova dalījās piedzīvotajā: “Vispirms es meitenei vārdā Dace zvanīju un vaicāju, ko viņa grib gatavot. Es jau biju sagatavojusi ēdienkarti, kurā bija gan vareņiki, gan “slinkie” vareņiki un vēl citi ēdieni, un pēdējā opcija man bija borščs. Bet es īpaši negaidīju, ka viņa izvēlēsies boršču, jo tā gatavošana ir salīdzinoši ilga un sarežģīta. Bet, kad es sāku uzskaitīt visus iecerētos ēdienus, viņa ieinteresējās tieši par boršču. Es pie sevis domāju, nu, kāpēc man vispār vajadzēja iekļaut to boršču? Tagad būs ļoti sarežģīti… Bet nē, viss noritēja ļoti jauki. Līdzās gatavošanai vēl viena no tēmām, par kuru es arī labprāt ar kādu aprunātos, ir dziedāšana.

Es nemāku iemācīt dziedāt, es neesmu pedagogs, bet apspriest visu ar dziedāšanu saistīto gan man ļoti patīk.”

Aptuveni mēnesi ilgā mēģinājumu procesā aktieri izkristalizēja vislabākos tiešsaistes tikšanās modeļus, un projekts “ZOOMprātīgās tikšanās” sāksies 9. februārī un noritēs visu mēnesi, katru dienu piedāvājot divas tikšanās, katru 40 minūšu garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti