Rīgas Krievu teātris pēc Turgeņeva darbu motīviem iestudē izrādi «Cilvēcisko kaislību laiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 19. martā pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Cilvēcisko kaislību laiks", kas tapis pēc Ivana Turgeņeva darbu motīviem. Dramatizējuma autore un iestudējuma režisore – Jeļena Čornaja.

Izrāde „Cilvēcisko kaislību laiks” veidota pēc vairākiem Turgeņeva krājuma „Mednieka piezīmes” stāstiem. Apciemojot dzimtas īpašumu Spaskā-Lutovinovā, aristokrātu pēctecis Turgeņevs aizrautīgi medījis un aprakstījis to tā: "Viena no lielākajām medību priekšrocībām, mani dārgie lasītāji, ir tā, ka tās liek mums pastāvīgi pārceļot no vienas vietas uz citu... – un tad rakstīt, rakstīt, rakstīt – nevis par medībām, bet par cilvēkiem, kas satikti, savādiem, neparastiem, dažbrīd pat fantastiskiem." 

Topošajā izrādē ir apvienoti vairāki stāsti, kuros lielākā loma atvēlēta neparastai mīlestībai un postošai kaislībai, dvēseli attīrošai dziesmai, kas iemieso cilvēka ticību skaistajam, un līdzcietībai.

"Mūsu izrādes varoņi ir vēl jauni un dzīvo ar cerību par laimi, kuru, kā retu putnu, nav iespējams noķert un ieslodzīt būrī. Cik gan grūti ir samierināties ar nebrīvi, kā gribas dzīvot, nepakļaujoties ietiepīgajiem apstākļiem! Ikvienā no trijiem stāstiem varoņi izvēlas – māju, ceļu, mīlestību, dziesmu, bet rezultātā – likteni. Jauno varoņu lomas atveido jaunie aktieri, cenšoties atminēt savu neparasto tēlu dvēseli un jūtas. Nejauša un ieinteresēta novērotāja jeb Mednieka lomu spēlē aktieris Leonīds Lencs, kas burtiski ir kā radīts, lai uz skatuves atspoguļotu cilvēka prātu un pieredzi,” stāsta režisore Jeļena Čornaja.

Sanktpēterburgas Skatuves mākslu institūta profesore, aktrise un režisore Jaļena Čornaja kopā ar režisoru I. Koņajevu sagatavojusi aktieru kursu, ko uzņēma Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri. Čornaja Rīgas Krievu teātra Mazajā zālē ar studentiem iestudējusi izrādi „Tikšanās lai arī notika, bet...” pēc A. Čehova stāstiem un „Pusaudzis” pēc F. Dostojevska romāna.

Studijām beidzoties un turpinot uzraudzīt jaunos diplomētos aktierus, Čornaja Rīgas Krievu teātra Lielajā zālē iestudējusi izrādi pēc M. Ļermontova stāsta „Kņaze Meri”.

Ar Turgeņeva daiļradi režisore jau saskārusies 2009. gadā, kad Tovstonogova „BDT” Mazajā zālē iestudēja izrādi pēc Turgeņeva stāsta „Pavasara ūdeņi” motīviem ar saviem bijušajiem audzēkņiem, kas pēc institūta beigšanas kā vesela liela grupa papildinājuši „BDT” trupu.

„Turgeņevs, – tā ir lieliska psiholoģiskā teātra skola jaunajiem aktieriem," ir pārliecināta Čornaja.

Izrādē „Cilvēcisko kaislību laiks” lomās: Leonīds Lencs, Aleksejs Korgins, Aleksandrs Maļikovs, Andrejs Možeiko, Dmitrijs Palēss, Tamāra Sudņika, Artūrs Trukšs, Kirils Zaicevs, Aleksandrs Poliščuks, Jana Herbsta, Jana Ļisova, Marats Efendijevs, Nataļja Smirnova, Svetlana Šiļajeva, Natālija Živeca, Ivans Kločko vai Pāvels Griškovs, Igors Nazarenko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti