Rīgas Krievu teātris izglītojošā tiešsaistes projektā aicina uz sarunu ar aktieriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tapis izglītojošs projekts “ZOOMprātīgās tikšanās” / “PаZOOMные встречи”, kas izmanto šī brīža “mājsēdes” un attālināto mācību, darba vienu no aktuālākajiem rīkiem – “Zoom” tiešsaistes platformu. Projekta pirmās tikšanās tiešsaistē sāksies 9. februārī, informēja teātra pārstāvji.

Teātris piedāvā iespēju ikvienam jaunietim, kā arī jebkuram citam interesantam apgūt un papildināt savas krievu valodas zināšanas radošā komunikācijā ar kādu no septiņiem teātra aktieriem – Janu Herbstu, Veroniku Plotņikovu, Jevgeņiju Čerkesu, Natāliju Živecu, Igoru Nazarenko, Tatjanu Lukašenkovu un Vadimu Grosmanu.

Teātrī skaidroja, ka aktiera profesija ir vistiešākajā nozīmē saistīta ar valodu un runas mākslu: “Uz teātra skatuves aktieri saviem skatītājiem izstāsta visdažādākos stāstus – gan pasaules klasiķu darbus, lugas, stāstus, gan arī Latvijas dramaturgu radīto. Aktieri dzīvo tik dažādā un raibā pasaulē un caur skatuves mākslu – aktiermeistarību, mūziku, deju, scenogrāfiju, gaismu – sev apkārt redz un ik dienu izdzīvo tik daudzas lietas.”

Katrs no aktieriem ir sagatavojis tēmas, par kurām labprāt ar savu sarunas biedru sarunāsies 40 minūtes tiešsaistē – viens pret vienu.

Aktieri labprāt parunās par sava skatuves grima veidošanu dažādām lomām un izrādēm, kā vislabāk sagatavoties dažādu triku izpildei, kā smelties iedvesmu mums apkārt esošajā dabā, mīļākajiem sporta veidiem vai kā izcept, piemēram, gardākās pankūkas pasaulē. “Šādu jēgpilnu un vienlaikus saistošu sarunu gaitā kopīgi tiks apgūti jauni vārdi krievu valodā un veidotas raitas sarunas, bagātinot valodas krājumu un attīstot runas prasmes. Aktieri pavisam noteikti pielāgosies ar tēmas izvēli, lai saskarsme notiktu patīkami, zinātkāri un pilnvērtīgi. Pirms paredzētās virtuālās tikšanās katrs aktieris ar savu gaidāmo sarunu biedru sazināsies, lai vienotos par kopīgo tēmu,” stāstīja teātrī.

Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra aktieri dažādos līmeņos pārvalda latviešu valodu, tāpēc satraukumam par kāda krievu valodas vārda nezināšanu sarunas gaitā nav pamata, uzsvēra teātrī: “Ja krievu valodas apguvē tiek sperti paši pirmie soļi, labāk izvēlēties aktieri, kurš pārvalda arī latviešu valodu. Ja sarunu biedrs ir ieinteresēts bagātināt savu vārdu krājumu jau augstākā līmenī, iespējams izvēlēties jebkuru no aktieriem.

Būtiski, ka projektā “ZOOMprātīgās tikšanās” ir iespēja piedalīties ikvienam, neraugoties uz vecumu un krievu valodas zināšanu līmeni.”

Projekta idejas autore, Rīgas Krievu teātra vadītāja Dana Bjorka norādīja: “Ideja par šāda projekta īstenošanu tapa, ieklausoties daudzu latviski runājošu vecāku pārdzīvojumos par to, ka viņu bērniem (jauniešiem) katastrofāli pietrūkst dzīvas komunikācijas ar krievvalodīgiem cilvēkiem, lai skolā gūtās zināšanas iedzīvotos praksē un jaunietis sāktu ne tikai saprast, bet arī runāt krievu valodā. Ja vēlies apgūt valodu, pats galvenais ir komunicēt! Mēs izstrādājām saistošu programmu, kuras pamatā nav lekcijas vai nodarbības principa formāts, bet gan dzīva, cilvēciska komunikācija ar harismātiskiem un talantīgiem cilvēkiem – Čehova teātra aktieriem. Katrs no aktieriem ir spējīgs sarunā aizraut sev līdzi, akcentējot uzmanību nevis uz sausu valodas gramatiku, bet gan gūstot baudu no komunikācijas un patiesas ieinteresētības sarunas biedrā. Nav svarīgi, vai tu runā raiti vai tikai sāc apgūt svešvalodu, jo aktieris prot saprasties arī žestu un mīmikas valodā, iedarbinot arī humora podziņas, kas radīs brīvu sarunas atmosfēru. Satraukumam nav nekāda pamata! Pats galvenais ir dzīvā satikšanās vienam ar otru un patiesa vēlme sadzirdēt, saprasties un uzzināt kaut ko jaunu un noderīgu “ZOOMprātīgo tikšanās” laikā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti