Kultūras ziņas

Daces Lielās izstāde "Jūra"

Kultūras ziņas

Jauns mīlas stāsts uz Dailes teātra mazās skatuves

Septiņi kārdināšanas veidi Rīgas Krievu teātrī

Rīgas Krievu teātris gatavojas sezonas pēdējai pirmizrādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šīs sezonas noslēdzošai pirmizrādei gatavojas Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, iestudējot pavasarim atbilstošas tematikas izrādi “Albums”, kurai dots apakšnosaukums "Septiņi kārdināšanas veidi". 19.gadsimta Krievijas rakstnieka Arkādija Averčenko darbu iestudējis režisors Georgijs Chvirava.

Krievu rakstnieks, aktieris un teātra kritiķis Arkādijs Averčenko lasījis savus stāstus un iestudējis lugas uz Krievu teātra skatuves Rīgā gandrīz pirms simts gadiem. Viņa rakstniecības stilu pielīdzina agrīnajam Čehovam. Izrāde "“Albums” – septiņi pavedināšanas veidi" ir ar ironiju un humoru pasniegts deviņu atšķirīgu attiecību modeļu attēlojums 19.gadsimta stilistikā.

"Ļoti bīstams žanrs, jo mazlietiņ pa labi, mazlietiņ pa kreisi un vairs nav smieklīgi, līdz ar to ir nepieciešama fiziska dresūra, arī emocionālā un psiholoģiskā slodze ir nenormāli liela. Visi tie žanri sajaucas, jo, lai tiktu līdz komēdijai, vajag iziet arī traģēdijai cauri," saka aktrise Dana Čerņecova.

"Mums nākas staigāt pa ļoti šauru asmeni, kas atrodas starp diviem bezdibeņiem," norāda aktieris Aleksandrs Maļikovs. "Viens no tiem ir drāma, bet otrs – farss. Averčenko ir spējis panākt, ka ir ļoti smalka robežas izjūta, kad, apvienojot abus žanrus, var neiekrist grāvī. Ne velti Averčenko dēvēja par “smieklu karali”."

Lai arī iestudējumā izspēlētās situācijas attiecināmas uz 19.gadismta stilu, valodu un modi, izrādes veidotāji ir pārliecināti, ka vīrieša un sievietes attiecību cēloņu modeļi ir tādi paši kā mūsdienās.

"Man liekas, ka mūsu pasaulē kopš Averčenko laikiem nekas nav mainījies. Cilvēki daudz nemainās. Mainās apstākļi, tehnika, mainās mode, stils, bet cilvēku suga paliek cilvēku suga," uzsver Čerņecova.

Iestudējuma “Albums” pirmizrāde Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī gaidāma piektdien, 20. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti