Kultūra

Fotogrāfs Jānis Deinats atklāj izstādi un fotogrāfiju albumu "100 pasta pieturu"

Kultūra

Festivāla "Patriarha rudens" aizsācējs: topošie teātra profesionāļi ir ļoti vērīgi

Rīgas Krievu teātrī top iestudējums "Mana skaistā lēdija"

Rīgas Krievu teātrī tuvojas pirmizrāde - «Mana skaistā lēdija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par cilvēciskām jūtām cilvēciski saprotamā valodā – tā Rīgas Krievu teātris piesaka savu sezonas atklāšanas pirmizrādi “Mana skaistā lēdija”. Populāro mīlas stāstu iestudē Latvijā labi pazīstamā režisore un horeogrāfe no Krievijas Alla Sigalova. Izrādes radošajā grupā darbojas arī viesmākslinieki no Igaunijas un Gruzijas. Galveno lomu atveido Rīgas Krievu teātra publikas mīlule – Natālija Živeca. Iestudējuma pirmizrāde skatāma 2.oktobrī.

“Mana skaistā lēdija” nenoliedzami ir viens no pazīstamākajiem mūzikliem pasaulē. Visbiežāk saistās ar 60. gadu filmu ar Odriju Hepbernu Elīzas Dūlitlas lomā. No vienkāršas puķu pārdevējas Elīzai pusgada laikā izdodas iekļūt augstākajā sabiedrībā, bet pats galvenais – viņa iemanto mīlestību.

Par to, kas rosinājis pievērsties šim tik ļoti populārajam stāstam, stāsta režisore un horeogrāfe Alla Sigalova: “Esmu iestudējusi kopumā gandrīz 150 izrāžu. Lielākā daļa no tām ir tādas smagas – par traģiskiem likteņiem – un avangardiskas. Tā tas viss ir apnicis! Gribas kaut kādas vienkāršas, cilvēciskas emocijas… Vēlams arī pozitīvas… Mēs visi ar tādu smagumu dzīvojam, tāpēc man šobrīd gribas sarunu par vienkāršām cilvēciskām jūtām vienkāršā cilvēciskā valodā.”

Profesora Higinsa lomā Alla Sigalova uzaicinājusi viesaktieri no Igaunijas Krievu teātra – Aleksandru Ivaškeviču. Vaicāta, kādēļ šāda izvēle, režisore vispirms lūdz viņai blakus sēdošo aktieri piecelties un tad skaidro: “Jo izrādē ir vajadzīgi skaisti cilvēki. Higinsam ir jābūt skaistam, apburošam, kurā iemīlas visas. Saņā jau ir iemīlējušās visas teātrī, un es domāju – arī iemīlēsies visas skatītājas.”

Aleksandram ir gan dramatiskā aktiera, gan dejotāja izglītība, ko viņš apguvis Amerikā, pievēršoties tieši stepa dejai. Nu jau 25 gadus Igaunijā viņš pats vada stepa skolu. Izrādē Rīgā viņš, protams, ļausies citai kustību plastikai, un stāsta, ka viņu valdzina šīs izrādes sulīgie raksturi.

“Tur ir spilgti raksturi, ko gribas atklāt un izbaudīt. Tur ir jūtu patiesums un situācijas absurdums, kurā viņi ir nokļuvuši, bet viņi no tās izkārpās un vienalga uzvar mīlestība. 

Tāpēc arī skatītājiem patīk, jo skatītāji grib pasaku, prieku, laimi. Mēs visi gribam ticēt, ka tā patiešām var būt,” skaidro Aleksandrs Ivaškevičs.

Aleksandra Ivaškeviča partnere galvenajā lomā būs Rīgas Krievu teātra publikas mīlule – jaunā aktrise Natālija Živeca. Viņa piešķirs Elīzai nedaudz citus vaibstus, nekā ierasts.

“Viņa būs dažāda. Tur ir dažādi pakāpieni. No apakšas uz augšu. Tāds ilgs process. Un beigās viņa ir kā karaliene. Kad ir tāds raksturs un griba kā viņai, tad rezultāts ir ļoti labs. Mans partneris ir ļoti vīrišķīgs. Es pirms tam viņu biju redzējusi televīzijā, un man, protams, bija bail, kad es viņu pirmo reizi klātienē ieraudzīju, jo viņš ir tāds garš, liels vīrietis. Un es tā – oho! – profesors Higinss! Savukārt tagad viņš jau man ir kā ļoti tuvs cilvēks, kā draugs. Viņš man arī daudz palīdz, jo viņam, protams, ir daudz lielāka pieredze nekā man,” atklāj aktrise.

Izrādes radošajā grupā kā scenogrāfs strādā arī pieredzējušais gruzīnu mākslinieks Georgijs Meshišvili. Viņš uzsver viegluma sajūtu, kas valdīs izrādē.  

“Nevajag aizmirst, ka tā ir pasaka, būtībā tas ir Pelnrušķītes stāsts.

Kādas vienkāršas meitenītes stāsts, kurai dzīvē pēkšņi uzsmaida veiksme. Šī pasaka ir vienkārša, bet ar dziļu vēstījumu, proti, ka ar darbu, pacietību, neatlaidību dzīvē visu var sasniegt,” atgādina Meshišvili.

Muzikālā izrāde “Mana skaistā lēdija” Allas Sigalovas režijā pirmizrādīta tiks 2.oktobrī, kad arī teātris atklās savu 136.sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti