Rīta Panorāma

Intervija ar Kseniju Sidorovu un Kirilu Burlovu

Rīta Panorāma

Skolēni izmanto iespēju vasarā strādāt

Pirmizrāde Jāņa Jurkāna dramatizējumam LĪGO Krievu teātrī

Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos Jāņa Jurkāna luga «Līgo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

17.jūnijā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos dramaturga Jāņa Jurkāna luga "Līgo" Harija Petrocka režijā.

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Jānis Jurkāns pavisam nesen pabeidzis darbu pie lugas "Līgo". Vēlāk, kad par šo sacerējumu ieinteresējas Rīgas Krievu teātris, autors radīja jaunu teksta versiju krievu valodā.

Kad sākām darbu pie šīs lugas, vispirms iepazinos ar latviešu valodā rakstīto materiālu, kas pēc tam tika pārtulkots. Bet būtība un esence jau nemainās. Varbūt aktieriski ir citas nianses, mentalitāte varbūt cita, bet no mana skatu punkta ideja nemainās. Mana scenogrāfija veidojas no tēliem," stāsta scenogrāfe un kostīmu māksliniece Elīna Milta.

Latvijas cilvēkiem vārds "Līgo" nav jātulko un jāizskaidro tā nozīme - tas ir saprotams visiem, tāpat kā līksmības, seno tradīciju, nelielas mistikas, bezbēdīguma un cerību stihija, kas aptver šos svētkus. Tas ir laiks, kad cenšamies attīrīties no visa nejaukā un netīkamā, meklējam savu papardes ziedu un gaidām saullēktu. Arī Jāņa Jurkāna lugas "Līgo" varoņi rīkojas līdzīgi.

Tā ir iešana uz Līgo. Līgo, kā mēs zinām ir attīrīšanās - dvēseliska, psiholoģiska. Tas ir tas brīdis, kad plaukst mīlestība, kaut plaukst zināms ārprāts, zināmā mērā mēs savu dvēseli atveram. Līgo rituālā mēs iepriekšējā gada Jāņu vainagus sadedzinām, mēs ejam uz attīrīšanos, uz katarsi dvēselē un miesā, garā un visos līmeņos," stāsta izrādes režisors Harijs Petrockis.

Leģendārā režisora Marka Zaharova skolniekam, neskaitāmu televīzijas iestudējumu autoram un daudzu seriālu režisoram Harijam Petrockim izrāde „Līgo” ir divdesmitais iestudējums. Vairāk nekā 20 gadus viņš strādājis galvenokārt Daugavpils teātrī un citos teātros, bet "Līgo" ir viņa pirmais projekts uz Rīgas Krievu teātra skatuves.

Izrādes galvenais tēls - Matilde - visu laiku atrodas uz skatuves, bet nerunā, viņa izpaužas tikai vienu brīdi dziesmā, sazinās ar žestiem, kustībām.

Kā aktrise varu izpausties. Autors nav devis nekādus rāmjus. Var būt ļoti daudz fantāzijas no manis, no maniem kolēģiem. Tas ir materiāls, kas atļauj improvizēt, fantazēt un katru izrādi pēc šī materiāla veidot pilnīgi citādāk. Man tas ļoti patīk," norāda aktrise Dana Čerņecova.

Izrāde "Līgo" Rīgas Krievu teātrī skatāma 17., 18. un 19.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti