Kultūra

Piektdien ar koncertu Jelgavā 25 gadu jubilejas koncerttūri uzsāks grupa ''Tumsa''

Kultūra

Sestdien notiks koncerts par godu Raimonda Igolnieka 70 gadu jubilejai

Rīgas Krievu teātrī tapusi jauna izrāde "Mīlēt"

Rīgas Krievu teātrī - pirmizrāde «Mīlēt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par mīlestību nav iespējams pateikt neko jaunu, bet to var izstāstīt allaž jaunos veidos – par to ir pārliecināta krievu režisore un horeogrāfe Alla Sigalova. Viņa Rīgas Krievu teātrī iestudējusi mūsdienu krievu rakstnieces Viktorijas Tokarevas lugu „Lai tā ir”, kam skatuves versijā devusi nosaukumu „Mīlēt”. Režisore to piesaka kā „stāstu par pirmo un pēdējo mīlestību”. Interesanti, ka ar galveno lomu šajā izrādē Rīgas Krievu teātrī debitēs Allas Sigalovas bijusī audzēkne, tagad Dailes teātra aktrise Ieva Segliņa.

Režisores Allas Sigalovas atbilde uz jautājumu, kādēļ iestudēt Krievijā populārās scenāristes un rakstnieces Viktorijas Tokarevas lugu, ir vienkārša – viņasprāt, tas ir lielisks materiāls par mūžam aktuālu tēmu.

„Manuprāt, Tokarevai ir lieliska valoda un humora izjūta, izpratne par sievietes dabu, vīrieša un sievietes savstarpējām attiecībām. Man Jūrmalā stāv divi viņas darbu sējumi, ko ik pa laikam pārlasu. Nu ir pienācis laiks iestudēt,” uzskata Sigalova.

Lugas darbība notiek 20.gadsimta 70. un 80.gados, un izrādes autori ļoti domājuši par autentiskas tā laika vides radīšanu. Tērpu māksliniekam, pazīstamajam modes vēstures pētniekam Aleksandram Vasiļjevam uzticēts aktieriem piemeklēt reālus tā laika tērpus. Liela nozīme izrādē būs arī mūzikai, stāsta režisore:

„Mūzikas būs daudz. Pirmkārt jau, darbība notiek mūzikas koledžā, mūziķu vidē. Otrkārt, atcerieties, tolaik visur bija tiešraides radiomezgli, kas visu laiku strādāja; mājās atnākot, pirmais darbs bija ieslēgt televizoru... Bija tāda radio un televīzijas radīta skaņas pārblīvētība. Tāpēc mūzikai būs liela loma šajā izrādē."

Lai iejustos trīsdesmit četrdesmit gadu senajā pagātnē, režisore šo laiku nepieredzējušajiem aktieriem likusi skatīties daudz padomju laika filmu, atceras aktrise Natālija Živeca:

„Mani vecāki 1973.gadā bija tieši tajā vecumā, ko mēs tagad spēlējam. Tāpēc es daudz varu no viņiem mācīties. Tētis teica – zini, Nataša, mums tolaik bija tāda pārliecība par nākotni, nebija nekādu problēmu, un vienīgais iemesls depresijai bija mīlestība. Mēs cietām tikai mīlestības dēļ, un, ja necietām, tad vienkārši mīlējām.”

Ar galveno lomu jaunajā izrādē Rīgas Krievu teātrī debitēs Dailes teātra aktrise Ieva Segliņa, kura aktiera profesiju apguvusi Maskavā, tieši pie Allas Sigalovas un viņas vīra, nu jau mūžībā aizgājušā Romāna Kozaka. Aktrise atzīst – tā ir milzīga pieredze un iespēja, ko viņa gaidījusi jau kopš skolas beigšanas.

„Man pedagogs ir cilvēks, kurš ir vienādojuma zīme ar pilnīgu patiesību. (..) Un man tā ir Alla Mihailovna. Un tāpēc tā ir vienkārši ārprātīga bauda – šeit šobrīd būt, strādāt un mocīties, jo viņa ļoti daudz pieprasa no tevis. Viņa visu laiku liek tev būt meklējumos. Tā tam ir jābūt teātrī, un es pēc tā esmu sailgojusies! Es diez vai varētu tā visu laiku, jo tas prasa ļoti daudz emocionāla un fiziska spēka, bet es esmu laimīga, ka šobrīd tā ir,” atklāj Segliņa.

Par ko, viņasprāt, ir izrāde „Mīlēt”?

„Tieši par to! Par to, kas dzīvē, manuprāt, ir vissvarīgākais, bet ko bieži vien aizmirstam vai uzskatām par banālu. Tieši par mīlestību. Jo - ja nav mīlestības, nav jēgas. Tu vienalga atrodies mīlestības meklējumos. Vienalga, vai tā būtu mīlestība pret bērniem, mīļoto cilvēku… Bet tā sajūta vienmēr ir tevī. Tu vari to noliegt, bet tā būs. Un tas ir pats brīnišķīgākais, ka tas, paldies Dievam, nevienam vēl nav racionāli izskaidrots,” skaidro Segliņa.

Režisore Alla Sigalova Latvijas skatītājiem jau ir labi pazīstama gan kā režisore, gan kā horeogrāfe. Par Latvijas teātra vidi viņa runā ar lielu mīlestību.

„Latvija ir ļoti bagāta valsts teātra ziņā. Te ir daudz izcilu režisoru un skatuves mākslinieku ar savām lieliskām tradīcijām un īpašu intonāciju. Tā, protams, nāk no skaistās latviešu valodas, ko es vienkārši dievinu. (..) Protams, liela nozīme ir manai sadarbībai ar Alvi Hermani. Caur viņu labāk saprotu Latviju, tās kultūru un teātri. (..) Mīlu Dailes teātri, Jaunais Rīgas teātris vispār ir absolūts brīnums. Fantastiski mākslinieki strādā arī Nacionālajā teātrī. Jums ir tiešām bagāta teātra dzīve, kurā es ar prieku piedalos. Un, protams, ja man piedāvās strādāt arī ar teātri latviešu valodā, es katrā ziņā piekritīšu,” saka Sigalova.

Iestudējuma „Mīlēt” pirmizrāde Rīgas Krievu teātrī gaidāma sestdien, 22.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti