Rīta Panorāma

Igaunijā īslaicīgi ierobežo pulcēšanos

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Rīgas Krievu teātrī jauna izrāde "Lai dzīvo karaliene, Vivat!"

Rīgas Krievu teātrī jauna izrāde «Lai dzīvo Karaliene, vivat!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Detektīvs, ko caurvij mīlestība, kaislības, negaidīti melodramatiski un arī traģiski pavērsieni – tā jaunāko Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādi "Lai dzīvo Karaliene, vivat!" raksturo tās režisors Sergejs Golomazovs.

Izrāde ir britu dramaturga Roberta Bolta darbs, un tajā ir divas galvenās varones – Anglijas karaliene Elizabete Pirmā un Skotijas karaliene Marija Stjuarte. Taču notikumi un skatuves scenogrāfija ir pietuvināta mūsdienām.

Rīgas Mihaila Čehova teātra direktore un aktrise Dana Bjorka stāsta: "Tiešām, izrādes sižets ļoti atgādina to, kas notiek pasaulē šobrīd, ja mēs runājam par karadarbībām un tām darbībām, ar kurām šobrīd dzīvo pasaule. Tās sāpes, tie ļoti nepopulārie lēmumi, kas balstās tikai un vienīgi uz varu un uz vēlmi būt virs visiem. Mēs izvēlējāmies lugu vēl rudenī, nedomājot par to, ka mūsdienās kas tamlīdzīgs varētu notikt. Un tagad, kad mēs piedzīvojam pirmizrādi pavasarī – sāpīgi ir runāt tos tekstus, kuri izrādē ir jārunā no skatuves."

Izrādes režisors ir Sergejs Golomazovs. Un viņš atklāj, ka politiskas un ideoloģiskas tēmas viņu satraukušas un saistījušas jau sen: "Tā nav pirmā reize, kad esmu pievērsies tēmai, kas ir saistīta ar viltus vērtībām – ideoloģiskām un tostarp arī politiskām, kas kropļo cilvēka apziņu. Par to, kā tās nedod šim cilvēkam iespēju būt laimīgam un brīvam."

Politika, cīņa par varu un ietekmi izrādē tiek izspēlēta caur mūsdienīgām situācijām un smalku angļu humoru. Taču tajā arī tiek meklētas atbildes uz gana būtiskiem un smagiem jautājumiem.

"Kāpēc tas notiek. Kāpēc notiek karš, kāpēc cilvēki pazemo un nogalina citus? Atbildēt uz to, iespējams, nevar, taču tajā pašā laikā mums ir tiesības uzdot šos jautājums un mēs to nebeigsim darīt!" uzsver režisors.

Cilvēki uz teātri nenāk strīdēties, bet atrast atbildes vai cerību, pauž Dana Bjorka. Tādēļ izrādes veidotāji ir pārliecināti, ka arī skatītāji būs gatavi šim dialogam un kopīgiem atbilžu meklējumiem.

"Jo tā ir tā cilvēku komunikācijas zona, kas ir ļoti tālu no sadzīves, kur tiek ieslēgtas visas dvēseliskās vibrācijas un cilvēks ar cilvēku runā nevis verbālu valodu, bet ar dvēselisko – ar enerģijām apmainās," pauž Bjorka.

Uz jautājumu, kāds ir šī stāsta galvenais vēstījums, režisors atbild ar cerību, ka, iespējams, tā liks aizdomāties, ka amorālu un necilvēcīgu politiku veido cilvēki: "Tāpēc cilvēki – veidojiet cilvēcīgāku politiku. Lai tajā neievijas nezvēru kompleksi. Lai tā ir piepildīta ar morāles, ētikas, humānisma un pacifisma elementiem. Ar mīlestību pret cilvēku. Es saprotu, ka tagad tas ir gandrīz vai neiespējami, taču tajā pašā laikā – pacentīsimies!"

Iestudējums "Lai dzīvo Karaliene, vivat!" savu pirmizrādi piedzīvo jau šonedēļ. Tā arī būs pēdējā no divām šīs sezonas pirmizrādēm teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti