Rīgas cirkā notiks godalgotās dejas izrādes «Vērpete» atjaunojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

12. janvārī Rīgas cirkā ar plašu atzinību guvušo izrādi "Vērpete" biedrība "Tuvumi" uzsāk dejas programmu "Horos", kuras galvenie notikumi 2023. gadā būs vienas dienas laikmetīgās dejas festivāls, rezidence un viesizrāžu programma Rīgā un Aizputē, informēja programmas rīkotāji.

"Horos" 2023. gada programmu atklās "Spēlmaņu nakts" balvu ieguvusī Krišjāņa Santa (Latvija) un Ērika Eriksona (Zviedrija) dejas izrāde "Vērpete", kas pirmizrādi piedzīvoja 2015. gadā festivālā "Homo Novus". 12. janvārī pulksten 20.00 vienīgā atjaunotās "Vērpetes" izrāde notiks iespaidīgajā, jaunatklātajā Rīgas cirka kupola zālē. Izrādē piedalās mūziķi Mārtiņš Miļevskis (vibrofons) un Rihards Lībietis (ģitāra).

"Vērpetes" pamatā ir kustība, kur pāris griežas, sadevies rokās. Izrādes autori Ēriks Eriksons un Krišjānis Sants no šīs vienas kustības ir izveidojuši horeogrāfiju, kuru raksturo precizitāte, ātrums, uzticība un augošs saviļņojums. Pievilkšanās un atgrūšanās spēki notur dejotājus savstarpējā spriedzē – tā ir reizē pakļaušanās un cīņa. Virzoties cauri telpai, ne mirkli neatlaižot ciešo roku satvērienu, dejotāji izraisa arī skatītāju pārvietošanos, pamazām ievelkot tos kopīgā vērpetē. Tā ir pieredze, ko daudzi skatītāji raksturojuši kā atrašanos dabas stihijas vidū, kur prātu pārņem neizskaidrojama pacilātība.

Ēriks Eriksons un Krišjānis Sants satikās studiju laikā Briseles dejas skolā P.A.R.T.S. un kopā ir veidojuši vairākas izrādes. Ēriks Eriksons ir izpildītājs, pedagogs un horeogrāfs un strādā Zviedrijā, Latvijā, Beļģijā un Somijā. Krišjānis Sants darbojas horeogrāfu-scenogrāfu apvienībā "IevaKrish" un kā izpildītājs sadarbojas ar starptautisko dejas kompāniju "fieldworks". Mārtiņš Miļevskis ir sitaminstrumentālists, koncertē kopā ar bungu un dūdu grupu "Auļi", sadarbojas ar dažādu žanru mūzikas grupām un vairākiem orķestriem. Rihards Lībietis ir komponists un ģitārists, kas uzstājas gan viens, gan ar citiem mūziķiem un ir izdevis četrus albumus ar instrumentālo grupu "Rihards Lībietis Orchestra".

Dejas apmaiņas programma "Horos", kuras nosaukums aizgūts no grieķu vārdiem χορός (deja) un  χώρος (telpa), tika aizsākta 2022. gadā Aizputē ar starptautisku un vietēju dejas mākslinieku rezidencēm un vienas dienas festivālu skatītājiem dažādās pilsētas vietās. Nākamais "Horos" 2023. gada notikums pēc "Vērpetes" gaidāms Aizputē 17. februārī ar jauno horeogrāfu Janas Jacukas un Gundegas Rēderes izrādēm. Tālākās viesizrādes Aizputē un Rīgā risināsies visa gada garumā. Tāpat notiks arī "Horos" rezidences un festivāls, kas šogad Aizputē plānots 26. augustā.

Biedrības "Tuvumi" mērķis ar programmu "Horos" ir veicināt laikmetīgās dejas un performanču mākslas attīstību, vietējā un starptautiskā profesionālā tīklojuma veidošanos un dejas viesizrāžu organizēšanu. Biedrību izveidoja dejas apvienība "IevaKrish" jeb horeogrāfi Ieva Gaurilčikaite-Sants un Krišjānis Sants. 2023. gada sākumā "Tuvumos" darbojas arī producente Anna Ulberte, kurators Aleksejs Beļeckis un Laura Stašāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti