Rīgā viesosies Sanktpēterburgas Marijas teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 17.jūlijā, "Rīga 2014" programmā Latvijas Nacionālajā operā būs skatāma Sanktpēterburgas Marijas teātra viesizrāde "Apburtais ceļinieks".

Teātris uz Rīgu atvedīs Rodiona Ščedrina operu "Apburtais ceļinieks", kas ir divu "Zelta maskas" balvu laureāte un kuras ieraksts bijis nominēts trijām "Grammy" balvām. Par dzīvo klasiķi dēvētais Rodions Ščedrins operu komponējis pēc slavenā amerikāņu diriģenta Lorina Māzela pasūtījuma, un tās pirmatskaņojums notika Ņujorkā pirms 12 gadiem.

Operas "Apburtais ceļinieks" pamatā ir paša Rodiona Ščedrina veidots librets pēc viņa iemīļotā rakstnieka Nikolaja Ļeskova tāda paša nosaukuma stāsta. Tā centrā ir kāda krievu cilvēka Ivana Fļagina liktenis, kura dzīve bijusi vētraina, neprātīga un arī traģisma pilna un kurš mūža nogalē kļuvis par mūku. Liktenīga viņa dzīvē bijusi mīlestība pret daiļo čigānieti Grušu.

Ščedrins jau sen vēlējies šo stāstu iedzīvināt mūzikā, un Lorina Māzela pasūtījums rakstīt operu ļāvis šo ieceri īstenot. Izdevies trāpīt tieši mērķī, jo pirmizrādes Linkolna centrā Ņujorkā 2002.gadā atstājušas patiešām spēcīgu iespaidu uz skatītājiem, kas ar laikmetīgajām operām notiek ļoti reti.

Sākumā opera bijusi tikai koncertvariantā, bet 2008.gadā Sanktpēterburgā izveidots arī operas iestudējums režisora Alekseja Stepaņuka vadībā.

"Jau pēc piecām minūtēm, kad manās ausīs ieplūda šī Rodiona Ščedrina mūzikas stihija, es to sajutu kā savu. Jā, nevis sapratu ar prātu, bet tieši sajutu intuitīvi - ar sirdi un dvēseli, ar katru savu ķermeņa šūniņu. Šī mūzika ir brīžiem šausminoša un ļoti smaga, jo tā vēsta par ļoti sarežģītu cilvēka likteni. Bet šī cilvēka liktenī ikviens var atklāt arī kaut ko no sevis," stāsta režisors.

Aleksejs Stepaņuks uzskata, ka Ščedrina darbs visvairāk piesaista ar savu dziļumu un kādu tieši krievu mentalitātei raksturīgu neizmērojamu smeldzi un fatālismu: "Ar ko ir unikāla šī opera? Ar to, ka tai ir konkrēts sižets, bet tajā pašā laikā katra aina, arī vissadzīviskākā, vienā brīdī iegūst ļoti dziļu vispārinājumu un kļūst vispārcilvēciski nozīmīga. Es pats šai operai esmu devis žanra nosaukumu - vīzijas par Krieviju. Taču tas ir tāds metaforisks apzīmējums. Pavisam īsi raksturojot, es teiktu, ka tā ir poēma par krievu cilvēku, viņa ciešanām, spēku un vājumu, kā arī spēju, izejot cauri smagiem pārbaudījumiem, nonākt pie ticības un patiesības."

Opera "Apburtais ceļinieks" jau vairākkārt bijusi viesizrādēs, un režisors stāsta, ka katrā vietā tā it kā iegūst atkal kādas jaunas, interesantas nianses, īpaši pozitīvā atmiņā viņam ir Viļņas pieredze: "Visa skatuve Viļņā bija pārvilkta ar melnu samtu, izņemot balto krustu, niedres un virvi. Skatuves dziļumā atradās uz kolonnām balstīts balkons, kurā bija izvietojies koris, radot sajūtu, ka tā dziedājums izplūst it kā no baznīcas velvēm. Skatuves gaismas bija izveidotas ļoti smalki un maigi, vajadzīgajā brīdī izceļot dažādas detaļas, piemēram, čigānietes Grušas zilo lakatiņu un zilās rudzupuķes, ko viņa dāvina savam iemīļotajam. Es ceru, ka arī jūsu teātrī šis uzvedums izdosies vizuāli iespaidīgs un varbūt iegūs atkal kādu jaunu, līdz šim nebijušu šķautni."

Rodiona Ščedrina operas "Apburtais ceļinieks" viesizrāde Sanktpēterburgas Marijas teātra sniegumā Latvijas Nacionālajā operā būs skatāma ceturtdien, 17.jūlijā. Pie diriģenta pults būs Valērijs Gergijevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti