Panorāma

Pieņem Liepājas glābšanas plānu

Panorāma

Eksperti: Latgale nav vienīgais Latvijas rūpju bērns

1. Starptautiskais Baltijas balets konkurss

Rīgā sākas pirmais Starptautiskais Baltijas baleta konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgā sācies pirmais Starptautiskais Baltijas baleta konkurss, kurā piedalās ap 50 pārstāvju no 10 valstīm.

Festivāla mērķis ir atklāt jaunus baleta talantus. Rīga jau iepriekš bijusi klasiskā baleta metropole. Tieši Rīga pasaulei atklāja 20. gadsimta izcilākās zvaigznes - Mihailu Barišņikovu, Aleksandru Godunovu un Māri Liepu, tāpēc ir laiks atklāt jaunus - tikpat spožus baleta talantus.

Konkursantu vidū vistālāko ceļu ir mērojuši dejotāji no Dienvidāfrikas un Japānas. Visi ir klasiskā baleta skolu audzēkņi un jaunie dejotāji. „Galvenais ir labi nodejot. Pārējais ir žūrijas varā. Nē, es neskatos, kā konkurenti dejo! Saka, ka tā esot slikta zīme. Es mācījos Permas horeogrāfijas skolā un tagad dejoju Kremļa baletā,” saka Aleksejs Minkins no Tatarstānas.

Daudziem šis ir pirmais lielais konkurss.

Latvijas pārstāve Katrīna Bezdelīga atzīstas, ka viņas izvēlēta programma ir sarežģīta, savukārt lietuvietis Edvīns Jakonis piebilst, ka dejošot dažādas variācijas.

Spēcīgi un spējīgi - tāds ir žūrijas pirmais secinājums. Jaunos talantus vērtē pieredzējušas prīmas un premjeri no Latvijas, Krievijas un Francijas teātriem. Žūrijas vadītājs būs Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aleksandrs Leimanis.

Es kā žūrijas priekšsēdētājs centīšos nepieļaut savējo bīdīšanu, kas parasti notiek visos konkursos. Diemžēl, konkursi visur pārvēršas par tirgus objektus, šeit ir kompetenta neitrāla žūrija. Ļoti spēcīgi profesionāļi,” saka Leimanis.

„Latvijai ir izcilas klasiskā baleta tradīcijas,” saka Maskavas Lielā teātra baletmeistars Viktors Barikins. „Rīgā savu karjeru sāka Mihails Barišņikovs un Aleksandrs Gudunovs. Jums vienkārši bija pienākums izveidot starptautisku baleta konkursu, jo šeit balets patīk! Tas ir ļoti svarīgi. Klasiskā deja kļūs vēl populārāka.”

Par to, ka šāds konkurss vajadzīgs, spriests jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Taču tālāk par runāšanu nekas nenotika - vajadzēja ieguldīt lielu organizatorisku darbu, atrast finansējumu un piesaistīt sponsorus. Konkursu rīko Rīgas horeogrāfijas vidudsskola sadarbībā ar Latvijas Baleta un dejas ģildi. Bet atbalsta Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds.

„Ir brīnišķīgi, ka dzimst jauni konkursi ar jaunām tradīcijām. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā kādā ir nonākusi Eiropa, ir lielas grūtības atrast naudu, lai jaunieši varētu braukt un piedalīties konkursos. Ir ļoti sarežģīti no Tokijas aizbraukt uz konkursu Ženēvā, vai no Krievijas - uz ASV,” saka Parīzes Nacionālās operas baleta premjers Sirils Atanosofs.

Konkurss dos iespēju jaunajiem stažēties, tostarp Berlīnes nacionālajā baletskolā. 20. jūnijā laureāti kopā ar izciliem ārzemju baletdejotājiem sniegs galā koncertu Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti