Kultūras ziņas

Skanot balsij, klavierēm un neredzamam korim

Kultūras ziņas

Vilipsōna piedzīvojumi Ikstenas apdarē

Rīgā norit Baltijas Drāmas forums

Rīgā norit Baltijas Drāmas forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

8.novembrī Rīgā oficiāli atklāts Baltijas Drāmas forums. Tā laikā, gandrīz līdz novembra beigām, Latvijas teātru piedāvājumu vēros un vērtēs Baltijas valstu, kā arī Somijas un Polijas kritiķi un teātra pētnieki. Šogad Baltijas Drāmas forumā īpaši uzsvērts Baltijas valstu simtgadei veltītais un nacionālajā dramaturģijā sakņotais teātra veikums.

Sagaidot trīs Baltijas valstu un Somijas valstu simtgades, mainīta Baltijas Drāmas foruma loģistika. Nevis teātra trupas dodas viesizrādēs uz kaimiņvalstīm, bet teātra interesenti, kritiķi un pētnieki brauc noskatīties iestudējumus teātros, kur tie arī tapuši. Šogad visa uzmanība 19 izrādēm Latvijas valsts un nevalstiskajos teātros, nākamgad Igaunijas, vēlāk Lietuvai un tad atkal Latvijas iestudējumiem.

"Tādā veidā mēs trīs Baltijas valstis, viesojoties viens pie otra, varam parādīt, ko mēs esam brīnišķīgi labu izdarījuši nacionālās tēmas attīstībā, kādi vispār ir sasniegumi laikmetīgajā teātrī," saka Latvijas valsts simtgades biroja starptautisko projektu vadītāja Leonarda Ķestere.

Latvijas teātru aktuālajā repertuārā šobrīd ir teju 100 iestudējumu, kas balstīti nacionālajā dramaturģijā.  "Latvija vienkārši sprāgst [pušu] šobrīd no nacionālās dramaturģijas piedāvājuma. No kopīgās programmas 60% ir nacionālā dramaturģija," uzsver Ķestere.

Somu teātra kritiķis un dramaturgs Matī Linnavuori neizprot simtgades svinētāju apsēstību ar pašmāju dramaturģiju.

"Iestudējam somu lugas Latvijā un latviešu lugas Somijā! Nesaprotu, kāpēc mēs savās dzimšanas dienās tik ļoti cenšamies uzgriezt muguru pārējai pasaulei," norāda teātra kritiķis, dramaturgs Matī Linnavuori (Somija)

Citas kaimiņvalsts – Lietuvas – teātra pētnieks un kritiķis Edgars Klivis līdz šim noskatījies „Mēdeju” Rīgas Krievu teātrī, „Precības” Liepājas teātrī un „Kaiju” Nacionālajā teātrī.

"Šie trīs iestudējumi atstāja iespaidu, ka latviešu teātrī joprojām lielā cieņā ir krievu dramaturģija. Līdzīgi ir arī Lietuvā un Igaunijā.  Bet, atskatoties uz to, ko esmu pie jums redzējis arī citos gados, redzu, ka Latvijas teātris ir ļoti aktīvs sociālā jomā. Jums ir daudz politikai veltītu izrāžu. Lietuvā arī tādu veido, bet vienmēr pašpikojot no tā, kas notiek pie jums," stāsta Edgars Klivis (Lietuva).

Rīkotāji un dalībnieki cer, ka forums noslēgsies ar idejām par viesizrādēm un dramaturģijas darbu savstarpēju apmaiņu.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti