Režisoru diplomdarbi, pirmizrādes, jaunas sadarbības – ko savā ceturtajā sezonā plāno trupa «Kvadrifrons»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Teātra trupa “Kvadrifrons” savu ceturto sezonu sāks ar jauno režisoru diplomdarbu skati, savukārt vēlāk rudenī un sezonas otrajā pusē gaidāmas vairākas jauniestudējumu pirmizrādes, informēja trupas pārstāvji.

Teātra trupas “Kvadrifrons” jaunās sezonas atklāšanas pasākums notiks 4. septembrī Āgenskalna tirgū, mūsdienu kultūras forumā “Baltā nakts”. Vienlaikus tā būs trupas starpdisciplinārā projekta “Nauda lido, nauda deg” atklāšana. Šajā projektā centrālais fokuss ir nauda un tās tērēšanas paradumi dažādos sociālos, politiskos un ģeogrāfiskos kontekstos.

Jauno režisoru diplomdarbi

Savas darbības ceturto sezonu trupa uzsāks ar jauno režisoru diplomdarbu izrāžu skati “Pirmā reize”. Tajā iekļautas četras izrādes, kas tapušas, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas programmu un veidotas šajā pavasarī sadarbībā ar “Kvadrifronu”.

9. septembrī publisko pirmizrādi piedzīvos Andra Zeļonkas izrāde “Vecākošanās”, kas veidota pēc Justas Terteļa (Justas Tertelis) lugas “Adults Only” motīviem. Darba centrālā tēma ir pārmaiņas, kas notiek ar cilvēku, kad tā dzīvē ienāk bērns.

15. septembrī pirmizrāde Jurģa Lūša darbam “Zelta zirgs”, kurā vairāki jaunie režisori izspēlē un komentē Raiņa lugu tieši tā, kā to saprot vai nesaprot.

24. septembrī ceļu pie skatītājiem uzsāks Ulda Sniķera iestudējums “Daudz laimes, Pauli”. Paulis ir puisis, kuru trīsdesmitās dzimšanas dienas priekšvakarā arvien spēcīgāk nomāc iracionālas skumjas. Varbūt tās ir skumjas par nesasniegto, nepagūto un aizgājušo, bet Paulis par to nevēlas runāt.

1. oktobrī savus skatītājus satiks Sabīnes Alises Ozoliņas izrāde “Dabiskais romāns”, kuras pamatā ir Georgija Gospodinova romāns ar tādu pašu nosaukumu. Šodienas ne pārāk varonīgais varonis, kuram trīsdesmit gadu vecumā pavisam negribas sākt dzīvi no sākuma, ikdienā mēģina paslēpties un izbēgt no patiesības par sevi.

Pirmizrādes

Oktobrī “Kvadrifronā” gaidāmas divas režisora Reiņa Botera pirmizrādes.

6. oktobrī pirmizrāde vēsturiskam notikumam trīs daļās “Nēmiz pǟl!” (lībiešu valodā – uz redzēšanos), kurā atspoguļojas kādas lībiešu dzimtas vēsture no tās pirmsākumiem, līdz mūsdienām. Tajā vēsturiski dokumentāli materiāli, lībiešu pēcteču balsis, horeogrāfiskas emocijas, dokumentāli videomateriāli un čella skanējums satiekas vienā telpā, lai veidotu liecību par pagājušo, esošo un iespējamo topošo. Izrādē piedalās – aktieri Jānis Kronis un Klāvs Mellis, horeogrāfs Rūdolfs Gediņš, scenogrāfs Uģis Bērziņš, gaismu mākslinieks Kārlis Staņa, videomākslinieks Āris Matesovičs un komponists Kārlis Tone.

23. oktobrī Rīgas pirmizrāde iestudējumam bērniem – tikšanās ar šausmīgiem elementiem “BŽS”. Šis režisora Reiņa Botera darbs tapis Valmieras vasaras teātra festivāla 2019. gada programmai un pielāgots izrādīšanai pašreizējā trupas mājvietā Zeļļu ielā.

Topošie iestudējumi

2021./2022. gada sezonā “Kvadrifronā” plānots uzvest vairākus jauniestudējumus.

Sezonas pirmajā pusē režisore Paula Pļavniece iestudēs Lindas Rudenes lugu “Komūna”. Tas ir stāsts par savas paaudzes indivīdiem, kas dažādu ārēju un iekšēju krīžu un spiedienu rezultātā meklē veidus, kā izlauzties no sabiedrībā pieņemtā dzīves modeļa, priekšstatiem un skumjām, meklējot patvērumu vienam pie otra un dabas. Tāpat režisore plāno strādāt arī pie izrādes bērniem – par fantastiskiem piedzīvojumiem, kas norisinās ar kādu zābaku.

Sezonas vidū režisors Reinis Boters veidos izrādi “TAG”. Tas iecerēts kā laikmetīgs mākslas darbs, kas veidots teātra trupas “Kvadrifrons” un Zeļļu ielas parka jauniešu radošā sadarbībā. Projekta “TAG” attīstīšanā un realizācijā “Kvadrifrona” mākslinieki kļūs par mentoriem un konsultantiem, sadarbojoties ar 10 - 12 pusaudžiem – neformālu jauniešu grupu, kas jau vairākus gadus savu brīvo laiku pavada “Kvadrifrona” mājvietai pieguļošajā teritorijā. Darba gaitā jaunieši tiks mudināti piedalīties visās radošā darba pozīcijās, tā paplašinot un nostiprinot ne vien pašu jauniešu, bet arī “Kvadrifrona” dalībnieku izpratni par laikmetīgo mākslu kā sarunā balstītu radīšanas procesu un veidojot teātri, kas ir brīvs no pieņēmumiem par to, kāds teātris interesē jauniešus, kurus teātris neinteresē.

Sezonas otrajā pusē “Kvadrifrons” sevi jaunatklās kā vietu, kurā meklējams arī vizuāls un kustību teātris – pirmizrādi piedzīvos Rūdolfa un Elīnas Gediņu veidots darbs.

Sezonas izskaņā Klāvs Mellis iestudēs antikomēdiju par to, kā mūsu personību un piederības sajūtu noteiktai kopienai veido un ietekmē valoda, kā arī par vienu no mūsu pretrunīgākajām nepieciešamībām – vēlmi būt vienlaikus dumpinieciski neatkarīgiem un draudzīgi pieņemtiem kopējā bariņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti