Rīta Panorāma

Skype intervija ar Kasparu Kalēju

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar premjeru Krišjāni Kariņu

"Oligarhs"- iestudējums par piedošanu un sodīšanu Nacionālajā teātrī

Režisors Toms Treinis Nacionālajā teātrī iestudējis darbu «Oligarhs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

24. septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī gaidāma pirmizrāde Artūra Jankovska lugai “Oligarhs”, ko iestudējis režisors Toms Treinis, informēja teātra pārstāvji.

Jaunā dramaturga Artūra Jankovska pamatnodarbošanās nav saistīta ar teātri, bet “viņa humora izjūta izsmīdināja visu teātra žūrijas komisiju 10 cilvēku sastāvā, kas uzklausīja viņa piedāvājumu lugu ideju ''makšķerēšanas'' konkursā,” atklāj teātra pārstāvji.

Nu pabeigtā luga tiek piedāvāta skatītājiem cerībā, ka arī viņus aizraus lugā ierakstītā absurdā, bet labi saprotamā jaunekļa Oskara Kaktiņa vēlme izglābt Latviju, vienkārši novācot uzņēmēju Aināru Krūmiņu... Lai vienatnē īstenotu savu plānu, Oskars nogaida izdevīgu brīdi kādas biroju ēkas liftā, bet Krūmiņš nav ar pliku roku ņemams.

Luga ir par sodīšanu, piedošanu un telpu starp šiem jēdzieniem; meklējums, kur sākas tieksme sodīt un kur – vēlme piedot.

Lomās – Normunds Laizāns un Igors Šelegovskis.

Režisors Toms Treinis par iestudējumu saka: “Kad es kopā ar aktieriem izlasīju lugu, mums radās daudz jautājumu un ļoti daudz ideju, kā šo darbu iestudēt, mēs meklējām veidu, kā šo stāstu attīstīt vēl vairāk, padarīt tēmas ziņā vēl dziļāku un nozīmīgāku šī brīža skatītājam.

Man šķiet, ka mūsu interpretācijā šis ir stāsts par 21. gadsimta varoni vai vismaz cilvēku, kurš tic, ka tāds būs, jo atbrīvos Latviju no vismaz viena oligarha.

Šis darbs ir par naiviem ideāliem, ticību labākai sistēmai un Latvijai. Varonis mūsu stāstā nebūs gluži visu spējīgs un varošs, bet cilvēks, kurš ne ar ko neizceļas un gluži vienkārši šķietami dara savu darbu, bet klusībā sapņo kļūt par “kaut ko”. Man arī pašam bija svarīgi caur šo darbu meklēt jauna cilvēka vietu pasaulē – kur manas domas un biogrāfija sakrīt ar galvenā varoņa skatpunktu un kur mēs esam līdzīgi.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti