Rīta Panorāma

Dziedātājs Aivo Oskis izdod jaunu dziesmu "Zvirbulēns"

Rīta Panorāma

Tiesās Francijas veselības ministri

"Svešinieki vilcienā"- psiholoģisks trilleris Nacionālajā teātrī

Režisors Nastavševs Nacionālajā teātrī iestudējis psiholoģisku trilleri «Svešinieki vilcienā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

14. septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī gaidāma režisora Vladislava Nastavševa iestudētā psiholoģiskā trillera “Svešinieki vilcienā” pirmizrāde.

Vladislavu Nastavševu saistījusi amerikāņu rakstnieces Patrīcijas Haismitas neordinārā personība un viņas pirmais romāns “Svešinieki vilcienā”. Romānu tūlīt pēc iznākšanas 1951. gadā filmā uzņēma Alfreds Hičkoks.

“Vilcieni un gari pārbraucieni vedina uz atklātām sarunām pat svešiniekus,” teikts izrādes pieteikumā. “Abi šī stāsta varoņi atzīst, ka katram no viņiem ir cilvēks, kuru viņš labāk redz ejam, nekā nākam. Viens no viņiem ierosina novākt “traucējošos” ģimenes locekļus.”

Režisors kopā ar izrādes dramaturgu Vilni Vēju romāna dramatizējumu papildinājuši ar pašas Haismitas tēlu. Režisors izlasījis eseju par rakstnieci, kurā atklājusies viņas personība un iegūtas skaidrākas atbildes, kāpēc viņa nostājas savu ļauno tēlu pusē.

“Milzīga nozīme ir tam, kāda viņa bija dzīvē,” uzsver Nastavševs. “Jo tikai tad mēs saprotam, kas tad īsti tur ir rakstīts – jo ļoti daudz ir uzrakstīts un atklājas starp rindām.” Viņš piebilst, ka svarīgi bija tas, ka autore "nešķir savu dzīvi no tā, ko viņa raksta, no savas mākslas, jo es arī to nemēdzu darīt, tas ir viens".

Psiholoģiskais trilleris “Svešinieki vilcienā” aizved uz Patrīcijas Haismitas ļaunākā varoņa Čārlija Bruno pasauli. Jau lugas sākumā pēc visiem trillera žanra noteikumiem ir skaidrs, kurš ir slepkava, bet skatītāju nervu kutināšana sākas tikai pēc tam.

Čārlija Bruno lomas atveidotājs Arturs Krūzkops par savu tēlu spriež: “Kādi ir šie apstākļi, kad cilvēks ir gatavs slepkavot, gatavs zagt? Varbūt retākos gadījumos tam ir sakars ar raksturu, bet bieži vien apstākļi noved līdz tam vai piespiež to darīt. Un te vairāk stāsts ir par to.”

Aktieris Ivars Kļavinskis stāsta, ka sākumā šķitis, ka izrādes ansamblis, lai arī sastāv no vien pieciem aktieriem, ir tik raibs, ka būs grūti sastrādāties, bet režisors prasmīgi visu savilcis kopā.

Ivars: par ansambli..man sākumā likās, ka ansamblis ir tik raibs, mēs itkā esam tikai pieci aktieri, tik raibs, kā mēs te tā visi sastrādāsimies, īpaši ņemot vērā, ka Vladam patīk ļoti tāds stils tīrs, tīras lietas, bet katram te nedaudz cita domāšana, cita skola, bet paldies Dievam,ka viņš māk to visu savilkt kopā 2:10:09

Izrādes skaņas dizainu veidojis Toms Auniņš, savukārt scenogrāfija ar režisora Nastavševa iecienīto simbolu – klavierēm – ir viņa paša radīta. “Mums ir arī atsauces uz film noir estētiku un mūziku. Tas pats Hičkoks – mēs spēlējamies ar žanru kā tādu,” atzīmē Nastavševs.

Lomās – Arturs Krūzkops, Kārlis Reijers, Daiga Kažociņa, Inese Pudža, Ivars Kļavinskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti