Kultūras rondo

Filmizrāde "Kino un mēs". Stāsta režisors Matīss Kaža

Kultūras rondo

Skārienjūtīgā valoda: jauno vārdu ienākšana valodā

Rēzeknē režisors Mārtiņš Eihe iestudējis izrādi "Pērs Gints. Dzīves fikcija"

Režisors Mārtiņš Eihe: Par demokrātiju, brīvību un cilvēktiesībām jārunā visu laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar izrādi “Pērs Gints. Dzīves fikcija” režisors Mārtiņš Eihe piedāvā feministisku skatījumu uz Pēra Ginta un Solveigas attiecībām, aktualizējot diskusiju par sieviešu tiesībām un uzdodot jautājumu – vai mūsdienās vēl eksistē Solveigas?

Rēzeknes teātrī “Joriks” 30. oktobrī pirmizrādi piedzīvojusi Mārtiņa Eihes izrāde “Pērs Gints. Dzīves fikcija”. Režisors Mārtiņš Eihe caur dēkaini un laimes meklētāju Pēru Gintu un pacietīgi viņu mīlošo un uzticami gaidošo Solveigu runā par feminismu, sieviešu tiesībām un vienlīdzību. Izrādi teātrī raksturo kā poētisku ceļojumu laikā un telpā ar Henrika Ibsena lugu un Jāņa Grota, Ārijas Elksnes un Elzas Ķezberes dzeju, vēstot par Pēru Gintu, dažādām Solveigām un sieviešu tiesībām.

Izrāde «Pērs Gints. Dzīves fikcija»
Izrāde «Pērs Gints. Dzīves fikcija»

No lugas “Pērs Gints” līdz izrādei par feminismu

Mārtiņš Eihe Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” skaidroja, ka iedvesmas avots feministiskās tēmas atspoguļošanai lugā ir gan paša Pēra Ginta tēls, gan arī ziemeļvalstu pieredze līdztiesības jautājumā: “Viens ir pats lugas motīvs, kurā Pērs visu dzīvi viss kaut kur blandās apkārt, visu kaut ko dara, piedzīvo, un Solveiga visu mūžu viņu gaida. Man liekas, ka tas ir ļoti precīzs tā laika sievietes mājās sēdēšanas apzīmējums. Otrs: tāpēc, ka tas ir norvēģu darbs un, kā mēs zinām, Skandināvija līdztiesībā un līdzāspastāvēšanā, manuprāt, ir tikusi vistālāk. Precīzāk – Islande kaut kādā ziņā vistālāk, jo tā ir maziņa un ātri spēj vienoties par kaut kādām lietām. Un, to visu kopā sapludinot ar dzeju, tas veido to fonu tam, kur mēs varam runāt par līdztiesību.”

Režisors uzsvēra, ka viņam mūsdienu feminisms ir ne vien par sievieti, bet par cilvēkiem un par viņu līdzāspastāvēšanu vienlīdzīgos apstākļos.

“Manuprāt, par demokrātiju, brīvību un cilvēktiesību ievērošanu ir jārunā visu laiku," norādīja Eihe. "Teiksim, tas, kas šobrīd notiek Polijā, kur vīrieši pieņem likumu, ka sievietes nedrīkst taisīt abortu ar kaut kādiem lieliem izņēmumiem, manuprāt, nav normāli.”

Arī aktieru priekšstats par feminismu darba gaitā ir mainījies. Viņi atzina, ka faktu apkopošana izrādes veidošanas procesā ļāvusi iedziļināties feminisma tēmā, un, kā atzīmēja aktieris Kārlis Tols, daudz no uzzinātā ir bijis pārsteigums: “Es īstenībā līdz tam tikai virspusēji biju zinošs  feminisma tēmā. Mēs skatījāmies un meklējām šos faktus. Pasaules mērogā, protams, ka ir visādas kultūras un daudz kur musulmaņu valstīs ir pilnīgi citi likumi, bet šie fakti un skaitļi brīžiem bija pārsteidzoši.”

Izrāde «Pērs Gints. Dzīves fikcija»
Izrāde «Pērs Gints. Dzīves fikcija»

Solveigas tēla aktualitāte mūsdienās

Arī Solveigas tēla transformācija ir bijusi pārdomām un atklāsmēm bagāta gan aktrisēm, gan aktierim. Aktrise Karīna Lučiņina dalījās savās pārdomas par Solveigas tēla aktualitāti mūsdienās: “Man pašai arī bija interesanti paskatīties no tādas puses uz Solveigu un arī saprast, kāda viņa būtu, ja viņa būtu mūsdienās.

Un ko viņa darītu, ja tas notiktu tagad. Kaut viņa arī mīlētu viņu līdz pasaules galam, vai viņa atļautos tā būt viena visu dzīvi?”

Aktieris Kārlis Tols atklāja, ka, viņaprāt, Solveigas starp sievietēm var sastapt arī mūsdienās: “Solveigas ir mūsdienās, un ir tādas, kā arī šeit dzejnieces Elza Ķezbere un Ārija Elksne atveidoja. Un, lasot šos tekstus, viņi ir skaisti, poētiski, bet viņos ir ļoti daudz patiesības. Un es tur saredzu, piemēram, savu vecomammu, ģimenes modeļus, uzskatus, domas.”

Arī aptaujātie skatītāji novērtēja oriģinālo pieeju izrādes veidošanā, izvēlētās tēmas aktualitāti un atzina, ka izrāde rosina dziļas pārdomas. Šo pārdomu nozīmi apliecina fakts, ka kāda skatītāja ierosināja pēc izrādes veidot diskusiju, kura saskan arī ar aktiera Kārļa Tola pausto vēlmi uzzināt skatītāju viedokli.

Izrāde “Pērs Gints. Dzīves fikcija” pirmizrādi piedzīvoja 30. oktobrī Rēzeknes teātrī “Joriks”. Iestudējumu veidojuši režisors Mārtiņš Eihe un scenogrāfe Paraskēva Deikina. Lomās: Karīna Lučiņina, Jekaterina Garfunkele un Kārlis Tols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti