Kultūras ziņas

Edītes Pauls-Vīgneres personiskais teātris Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Medicīnas muzejā apskatāma Nobela medaļa

Lietuviešu kulta izrāde Dailes teātrī

Režisors Koršunovs: «Izraidīto» galvenā tēma ir dzīves stāstu patiesums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kā vēstīts, 10.janvārī Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugas "Izraidītie" iestudējums, kas latviešu versijā dēvēts par latviešu emigranta hroniku trīs cēlienos. Savukārt iestudējuma režisors Oskars Koršunovs intervijā Latvijas Radio 3 norāda, ka pati galvenā tēma izrādē ir tajā izmantoto dzīves stāstu patiesums."Un aktieri to labi atveido. Līdz ar to mēs spējam just līdzi šīm dzīvēm," saka režisors.

 

 

„Mēs izvēlējāmies šo tēmu, jo to pat nevar saukt par aktuālu. Izceļošana daudziem kļuvusi par likteni, nolemtību," norāda Koršunovs, atbildot uz jautājumu, ko režisors gribējis pateikt ar izrādi „Izraidītie".

Marjus Ivaškevičs rakstījis „Izraidītos" no patiesiem stāstiem. Dramaturgs devās uz Londonu, lai vāktu šos stāstus.

Gribēju jau teikt, ka tie ir tipiski stāsti, bet patiesībā tur nav tipisku stāstu. Dažkārt tie ir pat ļoti paradoksāli. Varētu teikt, ka tas ir viena autobusa stāsts, ar kuru cilvēki ir aizbraukuši," uzsver režisors, skaidrojot, ka luga nav tikai par emigrantiem. Kā jau visas labas lugas, tā ietver daudzas tēmas.

„Man bija ļoti interesanti strādāt ar šo tematu, jo emigrācija paver arī daudzus citus psiholoģiskos aspektus," stāsta Koršunovs, kā piemēru minot identitātes jautājumu un sevis meklēšanas problēmu.

Izrādē skartas arī citas tēmas, atklāj režisors, piemēram, kas ir Austrumi un Rietumi, Austrumeiropa un Rietumeiropa, kā tās sadzīvo?

Bet pati galvenā tēma ir tas dzīves stāstu patiesums. Un aktieri to labi atveido. Līdz ar to mēs spējam just līdzi šīm dzīvēm," saka režisors.

Oskars Koršunovs (1969) pēdējā desmitgadē daudz un regulāri iestudē izrādes Eiropas teātros (Lietuvā, Norvēģijā, Polijā, Itālijā, Francijā, Krievijā, Zviedrijā). Viņa darbus raksturo īpatnēja, ļoti dinamiska teātra valoda.

1990.gadā, vēl būdams teātra režijas students, Oskars Koršunovs saņem Edinburgas festivāla balvu. Koršunova izrādes regulāri piedalās prestižajā Aviņjonas teātra festivālā. 2006.gadā Koršunovs saņēmis prestižo Eiropas teātra Jaunās realitātes balvu. 2009.gadā režisoram ir piešķirts Francijas Literatūras un mākslas ordeņa kavaliera goda tituls.

Koršunovs studējis Lietuvas Mūzikas akadēmijā režisora Jona Vaitkus kursā (1988-1994), kur ieguvis bakalaura un maģistra grādu teātra režijā. 20.gadsimta 90.gados viņš strādājis Lietuvas Akadēmiskajā drāmas teātrī, bet 1998.gadā kopā ar dažiem domubiedriem nodibinājis pats savu – Oskara Koršunova teātri, ko saīsināti vienkārši sauc par „OKT".

Režisors sācis savu daiļradi visai agresīvi – kā „jaunais, dusmīgais" režisors, iestudējot Eiropas moderno dramaturgu-dumpinieku lugas (B.M.Koltesu, M. fon Maienburgu, M.Reivenhilu, S.Keinu) un fokusējoties uz ikdienas realitāti, haosu, dzīves absurdu un paradoksu.

Ivaškeviča lugas „Izraidītie" (2011) iestudējums Viļņā jau paspējis iemantot „kulta izrādes" statusu.

Jauniestudējumā Dailes teātrī lomas atveido Dainis Grūbe, Juris Žagars (Bens), Lauris Dzelzītis (Vandals), Elīna Dzelme (Dana), Vita Vārpiņa (Liza, policiste), Gints Andžāns (Edijs, hipijs), Ieva Segliņa (Olga, krieviete, skvotere / Sirēna), Dainis Gaidelis (Policists / Azims, pakistānietis), Artūrs Dīcis (Harijs /Kristus), Raivis Vidzis (Supersmagais), Ērika Eglija (Oksana, Supersmagā sieva / Sirēna), Aldis Siliņš (Sauļus, lietuvietis, skvoters), Artis Robežnieks (Brālis latgalietis I / Oļģerts), Lilita Ozoliņa (Regīna), Pēteris Gaudiņš (Bārdainis / Bezpajumtnieks), Valdis Liepiņš (I šoferis / Bezpajumtnieks), Juris Kalniņš (II šoferis), Lauris Subatnieks (Brālis latgalietis II / Puisis no Viktorijas parka), Esmeralda Ermale, Anete Krasovska, Nora Anna Geidmane, Regīna Eglija, Laura Atelsone (Meičas bārā), kā arī Vilnis Onskulis, Roberts Gaidulis, Artūrs Kļava (Puiši bārā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti