Režisors Kirils Serebreņņikovs atbrīvots no Gogoļa centra vadītāja amata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisors Kirils Serebreņņikovs neturpinās darbu kā Gogoļa centra mākslinieciskais vadītājs, vēsta “The Moscow Times”, norādot arī, ka teātra trupas nākotne pagaidām ir neskaidra.

Maskavas mērijas kultūras departaments 3. februārī paziņojis, ka režisora Kirila Serebreņņikova līgums, kas ir spēkā līdz 28. februārim, netiks pagarināts.

Režisors žurnālistiem apstiprinājis, ka viņa līgums ar teātri noslēdzās 28. februārī, bet no sīkākiem komentāriem atteicās. 2. februārī “Gogoļa centram” apritēja astoņi gadi, un par godu jubilejai Serebreņņikovs iepazīstināja ar teātra plāniem 2021. gadā, taču viņš neinformēja, ka drīzumā atstās iestādes mākslinieciskā vadītāja krēslu, vēstīja ziņu aģentūra "TASS".

Serebreņņikovs par Gogoļa teātra māksliniecisko vadītāju kļuva 2012. gadā, un 2014. gadā tas no jauna vēra durvis skatītājiem kā Gogoļa centrs. Teātris atpazīstamību un atzinību iemantojis ar saviem inovatīvajiem iestudējumiem un joprojām ir viens no Maskavas populārākajiem teātriem, norāda “The Moscow Times”.

Pagaidām nav izziņots, kas kļūs par Gogoļa centra jauno māksliniecisko vadītāju.

KONTEKSTS:

Kirilu Serebreņņikovu un vēl trīs cilvēkus apsūdzēja organizētas noziedzīgas grupas izveidošanā, lai piesavinātos 133 miljonus rubļu, ko Krievijas Kultūras ministrija bija piešķīrusi Serebreņņikova vadītam teātra projektam.

Prokurors pieprasīja tiesai piespriest Serebreņņikovam 6 gadus cietumā un 800 000 rubļu lielu soda naudu ( aptuveni 12 000 eiro). 2020. gada jūnijā tiesa Serebreņņikovam piesprieda trīs gadu cietumsodu nosacīti un 800 tūkstošu rubļu jeb 10 tūkstošu eiro naudassodu. 

Serebreņņikovs sev izvirzītās apsūdzības noliedz un uzskata tās par politiski motivētām. Viņam 2017. gada augustā piesprieda mājas arestu, ko atcēla tikai 2019. gada aprīlī.

Vairāki liecinieki, kuri bija apgalvojuši, ka Serebreņņikovs ar kolēģiem piesavinājās valsts piešķirtos līdzekļus, vēlāk atzinušies, ka varasiestādes viņus piespiedušas sniegt nepatiesas liecības.

Vairāk nekā 3700 kultūras darbinieki vērsušies pie Krievijas kultūras ministres Olgas Ļubimovas ar aicinājumu institūcijai atsaukt prasību pret Serebreņņikovu un pārējiem apsūdzētajiem.

Eiropas Savienība paziņojusi, ka tiesas process pret Serebreņņikovu ir “trauksmes signāls” mākslinieciskās izteiksmes brīvībai Krievijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti