Režisors Kārlis Krūmiņš iestudējis slaveno lugu «Truša alā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Režisors un aktieris Kārlis Krūmiņš Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē iestudējis slaveno Deivida Lindseja-Ebaira lugu "Truša alā". Pirmizrāde jau šopiektdien - 11. oktobrī.

Ebaira luga, par kuru autors saņēmis Pulicera prēmiju un Tonija balvu, ir cerību un ticības apliecinājums labajam. Kaut situācija ģimenē ir neapskaužama un tā ir uz sabrukuma robežas, tomēr šīs ģimenes locekļi ceļas kājās un cīnās par savu laimi. Dažreiz mēģinot racionāli izskaitļot, kā rīkoties, lai kļūtu vieglāk, dažreiz ļaujoties aklai ticībai, ka būs labāk. Un ir.

Līdzīgi Alisei Brīnumzemē, šī ģimene ir iekritusi kāda balta truša alā, no kuras ārā tikt ir visai sarežģīti. Ir jāatrod vai nu kūka ar uzrakstu "Apēd mani", lai kļūtu tik liels, ka varētu no alas ārā izlauzties; vai jāmeklē maza pudelīte ar uzrakstu "Izdzer mani", lai paliktu tik mazs, ka varētu izlīst pa kādu spraugu; vai arī ir jāraud tik ilgi, līdz no alas varētu izkļūt āra peldus.

Tēma ir smaga," LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzīst režisors, „bet mums ar aktieru komandu ir izdevies atrast vieglu veidu, kā par to runāt. Tas, man šķiet, ir mūsu lielais ieguvumus un piedāvājums skatītājiem."

Režisors cer, ka skatītāji pēc izrādes nāks ārā no teātra ar ticību un pārliecību - lai kā dzīvē ietu, vienmēr var atrast izeju.

"Šī luga mani apbūra ar savu maigumu," stāsta režisors. "Lai arī tēma ir smaga, autors tajā ir iekodējis tādu cilvēkmīlestību, ka gribas to sūtīt tālāk. Jā, stāsts ir skarbs, bet runa nav par konkrēto nelaimes gadījumu, runa ir par spēku, cerību un ticību kaut kam - "kaut kam", kas nav Dievs, kas nav ne pārcilvēcisks, ne abstrakts un visu nosakošs spēks, bet daudz saprotamāks un ikdienā sastopams.

"Man patīk redzēt brīžus, kad cilvēks ir vājš. Man liekas, ka tādos brīžos nokrīt visas tās maskas un noteikumi, kurus mēs nereti paši sev uzspiežam. Kad tas viss atbirst, cilvēks paliek tāds tīrs, balts. Kā bērns. Un tad es vēlreiz noticu cilvēcībai un mīlu cilvēku vēl stiprāk, nekā pirms tam," stāsta Krūmiņš, taču, atbildot uz jautājumu par nākotnes plāniem, stāsta, ka vēloties aqr savām izrādēm palīdzēt cilvēkiem.

Izrādē "Truša alā" lomās redzēsim Lieni Gāliņu, Madaru Saldoveri, Lāsmu Kugrēnu, Jāni Vimbu un Kasparu Dumburu. Izrādes scenogrāfs Uģis Bērziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti