Kultūra

Kultūras ministrijā top "Kultūras skolas somas" projekts

Kultūra

Bergmana „Laulības dzīves ainas” – kamerizrāde uz lielās skatuves

Ar īpašu izrādi vāks līdzekļus teātra vecmeistariem

Režisore Mičule: Ar vecmeistariem jāapietas uzmanīgi kā ar dārgakmeņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai atbalstītu teātra vecmeisterus, fonds „Rampa” trešo gadu veidos īpašu labdarības izrādi ar nosaukumu „Es esmu”. Izrāde notiks 30. maijā, un tajā spēlēs tādas skatuves leģendas kā Olga Dreģe, Astra Baumane, Anta Krūmiņa un citi. Visi iesaistītie izrādē piedalās brīvprātīgi, un biļešu ieņēmumi nonāks tiks ziedoti teātra senioriem. Kā uzsver izrādes režisore Inese Mičule, vecmeistari ir kā dārgakmeņi, ar kuriem uzmanīgi jāapietas.

Kronvalda parkā dažas minūtes ilgā zibakcijā Teātra senioru atbalsta fonda „Rampa” vadītājas Anna Klēvere un Zane Dombrovska nosauc teātra leģendas, kas 30. maijā kāps uz skatuves izrādē „Es esmu”. To skaitā arī Olga Dreģe, Astra Baumane, Lidija Pupure un citi.

Šai izrādei ir īpašs mērķis – biļešu ieņēmumi tiks ziedoti teātra vecmeistaru atbalstam, kuru dzīves pēc daudziem uz skatuves pavadītiem gadiem nav vieglas.

"Lielākoties tās ir veselības problēmas, jo aktierim jau tas pirmais un lielākais instruments ir viņa ķermenis, un tā ir tā mūsu prioritāte," norāda Dombrovska.

Zane Dombrovska uzsver – ne visi teātri ir spējīgi atbalstīt savus aktiermākslas veterānus, un tāpēc jau trešo gadu fonds „Rampa” senioriem palīdz ar īpašu labdarības izrādi. Galvenokārt nauda nonāks aktieru ārstēšanai.

"Mēs darām tā, ka mūsu prioritāte ir apdrošināšanas polises, jo tās mūsu vecīšiem ir ļoti vajadzīgas, un tas atrisina diezgan lielu problēmu apmēru," turpina Dombrovska. "Protams, ir visādas arī operāciju lietas, kur ir vajadzīga palīdzība, tieši finansiāla palīdzība. Ir arī ar sadzīvi saistītas problēmas, kuras mēs, cik nu mūsu fonds to var, cenšamies risināt."

Šogad izrādes „Es esmu” režisore ir Inese Mičule. Viņa atzīst – uzaicinājums piedalīties teātra senioriem veltītajā uzvedumā ir liels pagodinājums. Režisore īpašo izrādi interpretē kā muzeju.

"Tā attieksme pret vecmeistariem mums visiem ir, ka tie ir kā dārgakmeņi, kas ir jālolo, ar tiem ir ļoti uzmanīgi jāapietas, jāsargā un ar tiem ir jālepojas. Jālepojas ar šiem stāstiem, kas ir katram vecmeistaram - viņu pieredze, žesti, skatieni, balss. Tas viss ir muzeja cienīgs eksponāts, kā mēs domājam. Tas tā kā ar humoru par nopietno, dziļo, kas mums ir šie vecmeistari," skaidro Mičule.

30. maijā kopā ar senioriem uz teātra skatuves kāps arī jaunā Dailes teātra aktrise Lelde Dreimane, kas spēlēs tandēmā ar aktieri Juri Strengu. Arī viņa atzīst – būt kopā ar teātra vecmeistariem uz vienas skatuves ir gods.

"Tas man ir ļoti īpaši, un tas man ir liels pārsteigums, ka Juris Strenga izvēlējās mani kā savu partneri," saka aktrise. "Man bija paveicies. Mēs ar Juri jau filmējāmies kopā Turcijā filmā, un tur mēs tā kā sapazināmies, mums izveidojās kontakts. Tas, protams, nemaina to pietātes aspektu, bet jebkurā gadījumā būs nedaudz vieglāk un es varbūt nebūšu tik sabijusies."

Aktieri izrādē spēlēs brīvprātīgi. Pēc uzveduma notiks arī izsole, kurā varēs iegādāties dažādas ar aktieru, režisoru un citu teātra ļaužu atmiņām piesātinātas lietas. Visi izsoles ienākumi nonāks senioriem. Līdz 29. maijam pēc Daugavpils teātra iniciatīvas notiek arī ziedojumu vākšana, kurā ikkatrs var piedalīties teātra vecmeistaru atbalstīšanā. Tikmēr dāsnākie Latvijas Nacionālā teātra darbinieki jau ir vienojušies pēc brīvprātības principa jūnijā vienu savu darba dienas algu noziedot saviem priekštečiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti