Kultūras ziņas

Dejas fantāzija "Mana daba"

Kultūras ziņas

Ķīnas nacionālās operas koris Rīgā

Trīs māsu likteņi amerikāņu gaumē

Rēzija Kalniņa: Atbildības neuzņemšanās ir «sirds noziegums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dailes teātrī 28.janvārī pirmizrādi piedzīvos amerikāņu dramaturģes Betas Henlijas luga „Sirds noziegumi”, ko iestudējis Rolands Atkočūns.

Aktrise Rēzija Kalniņa par lugu "Sirds noziegumi"
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

1981. gadā sarakstītā luga izpelnījusies Pulicera prēmiju dramaturģijā, un tās centrā ir stāsts par trim māsām ar dažādiem likteņiem, kuras kāds dzīves pavērsiens atkal saved kopā bērnības mājā. Satikšanās atdzīvina vecos pāridarījumus, bet arī kopā būšanas prieku.

Galvenās lomas izrādē atveido Mirdza Martinsone, Vita Vārpiņa un Rēzija Kalniņa.

Kas ir lugas nosaukumā minētie sirds noziegumi? – pārdomās dalās aktrise Rēzija Kalniņa: "Tie sirds noziegumi, manuprāt, ir atbildības neuzņemšanās. Pirmām kārtām tas, kas ar šo māsu vecākiem noticis, un vecāku izvēles, un tad konsekvences, kas veido bērnu dzīvi, kad vīrieši pamet savus bērnus un neuzņemas atbildību. Varbūt egocentrisms, šai gadījumā - katrai māsai savs. Mums jācenšas izglītot un informēt un visādos veidos stāstīt, ka ir iespējams izrauties no tā modeļa vai no tās programmas, kādā mēs esam ieprogrammēti vai no sabiedrības, vai no skolas, no ģimenēm. No otras puses šie sirds noziegumi ir tādi, ka dēļ bailēm, ka sāpēs, viņas atsakās no mīlestības," pārdomās dalās aktrise. 

Plašākas intervijas ar izrādes radošo grupu klausieties Latvijas Radio 3 programmā „Klasika”.

Kā ziņots, jauniestudējuma scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Lugu, kas 1981.gadā ieguvusi Pulicera prēmiju dramaturģijā, no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti