Rēzeknē vērtēs labākos amatierteātrus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dažādās Latvijas pilsētās turpinās Latvijas Nacionālā kultūras centra organizētā ikgadējā amatierteātru iestudējumu skate “Gada izrāde 2019”. Kopumā žūrija izvērtēs 46 iestudējumus. Šodien skate notiek Rēzeknē, vērtējot Līvānu, Rēzeknes, Kokneses, Lubānas un Aizkraukles amatierteātru iestudējumus.

Rēzeknē vērtēs labākos amatierteātrus
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

“Amatierteātru izrādes tiek sadalītas pa reģionu skatēm. Finālā mums ir veiksmīgās, labākās desmit izrādes, kas 18. un 19. aprīlī būs redzamas Dailes teātrī mazajā zālē un kamerzālē. Pirms tam, lai nokļūtu līdz reģiona skatei, iestudējumus vērtēja novadu, starpnovadu, pilsētu žūrijas skatēs. Kādēļ tas ir vajadzīgs? Jebkurā gadījumā mēs varam runāt, ka amatierteātri darbojas sava prieka pēc, no darba brīvajā laikā, bet arī amatierteātrim, tāpat kā profesionālam teātrim, ir vajadzīgs savs skatītājs. Un lai mēs kaut kādā veidā pierādītu Latvijas skatītājam, ka arī amatierteātris ir vērā ņemama vienība, ka mēs varam skatīties amatierteātru iestudējumus, daudzkārt tie ir tādi radošāki, inovatīvāki par vienu otru profesionālu izrādi, līdz ar to ir iedibinātas šīs te skates, kas nav nekas jauns, šīs skates pastāv jau gadu desmitiem ilgi," teica Latvijas Nacionālā kultūras centra Amatierteātru mākslas eksperte Dace Vilne.

Katru iestudējumu reģionu skatēs vērtē žūrija trīs teātra mākslas ekspertu sastāvā. To vidū ir teātra kritiķe, interneta žurnāla “Satori” redaktore Anna Andersone, dramaturgs Jānis Jurkāns, teātra zinātniece un kritiķe, portāla “Kroders.lv” galvenā redaktore Ieva Rodiņa, teātra kritiķis, laikraksta “Diena” žurnālists Atis Rozentāls, teātra zinātniece un kritiķe, žurnāla “Teātra Vēstnesis” galvenā redaktore Edīte Tišheizere, teātra zinātniece un kritiķe, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Līga Ulberte un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš.

Iestudējums tiek vērtēts pēc pieciem kritērijiem: literārā materiāla izvēles atbilstība, režisora darbs, aktieru darbs, scenogrāfija/vizuālais noformējums un izrādes koptēls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti