Rēzeknē sācies 9.starptautiskais teātra festivāls «Soli pa solim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknē sācies 9.starptautiskais teātra festivāls, kas četru dienu garumā skatītājiem piedāvā kopumā 12 dažādu žanra izrādes gan no Latvijas, gan citām valstīm. 

Šogad tālākās teātru grupas Rēzeknē ieradušās no Itālijas, Bulgārijas un Izraēlas. Katru reizi festivālā izrādes vēro un vērtē ne vien skatītāji, bet arī profesionāli eksperti, arī teātra zinātnieki, aktieri un režisori, kuri izsaka savu viedokli par katru teātra iestudējumu. Ieteikumi amatieru un tautas teātriem palīdz soli pa solim virzīties savā attīstībā uz priekšu.  

Starptautiskajā teātra festivālā “Soli pa solim” teātra cienītājiem ir iespēja vairāku dienu garumā redzēt dažādu teātru iestudējumus, kas atšķirīgas gan satura, gan formas ziņā, piemēram, Izraēlas teātra grupa uz festivālu atvedusi klaunādi.

Festivālā piedalās arī eksperti, kas ir teātra jomas profesionāļi, šogad viens no viņiem ir režisors Dmitrijs Petrenko.

“Ļoti pozitīvi ir tas, ka cilvēki tiekas, socializējas, iepazīst viens otru un spēlē teātri, stāsta viņiem svarīgus stāstus caur dramaturģiju vai caur saviem stāstiem, un, man liekas, tas ir ļoti svarīgi, ka cilvēkiem ir par ko pastāstīt, viņi grib dalīties pieredzē gan par savu dzīvi, gan par svešām dzīvēm, tāpēc ir vērtos to darīt,” saka Petrenko.

Trīs vakarus pēc izrādēm eksperti izsaka savu viedokli par redzēto, ir gan ieteikumi, gan kritika, vērtējumu teātru grupām pašām rūpīgi jāizanalizē, turpina Valmieras Drāmas teātra aktieris Aigars Apinis, kas festivālā arī iejūtas eksperta lomā.

“Tas ir kolosāli, ka mēs varam paši runāt, teikt lietas, kas mums patīk, kas nepatīk, un paskaidrot, kāpēc, un, kaut ko darot, vari saprast, ko tu dari pareizi, ko nedari, tādā sarunu formātā. Tev ir dota iespēja augt un doties tālāk ceļā stiprākam,” norāda Apinis.

Aktieriem un režisoriem vakara sarunas pēc izrādēm ir viena no svarīgākajām festivāla daļām. Tā ļauj attīstīties, saka Rēzeknes tautas teātra aktieri Dzintra Vernere un Jānis Pampe.

“Man, piemēram, ir ļoti svarīgi dzirdēt vērtējumu, es jau neesmu profesionāla aktrise, es esmu pašdarbnieks, man ir svarīgi, ko par mani saka cilvēki, kuri ir profesionāli,” atzīst Vernere.

“Gan iepriekšējie festivāli, gan šis dod iespēju redzēt, kā citi strādā, pavērt horizontu plašāk padomāt, ko vajadzētu pielikt plašāk, ko varbūt nevajadzētu un nevis virzīties pa taisno, bet pa kalniņiem augšā un lejā,” pieilst Pampe.

Šogad teātra festivālā piedalās 12 teātri no Latvijas un četrām valstīm. Viņu vidū arī viesi no Bulgārijas, turpina trupas pārstāvis Aleksanders Kalinovs.

“Mēs gribam uzstāties, mēs gribam meklēt jaunu publiku un mēs gribam mēģināt redzēt citus cilvēkus, ne tikai no mūsu valsts, mēģināt pārkāpt valodas barjeru un runāt bez vārdiem, un jebkādi šāda veida notikumi, tā ir laba iespēja mums,” saka Kalinovs.

Festivāls “Soli pa solim” Rēzeknē notiek ik pēc diviem gadiem, kas nozīmē, ka 2018.gadā, “Soli pa solim” svinēs desmit gadu jubileju.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti