Kultūras rondo

Reinis Suhanovs: Ja pagājušais gads bija e-skola, tad ir arī e-svētki

Kultūras rondo

"Kim?" būs mākslinieces Zentas Dzividzinskas arhīvam veltīta izstāde

Rēzeknē par ebreju kopienas dzīvi stāsta izrāde “Mans kaimiņš ebrejs”

Rēzeknē par ebreju kopienas dzīvi stāsta izrāde «Mans kaimiņš ebrejs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

9. jūlijā Rēzeknes Zaļās sinagogas kvartālā pirmizrādi piedzīvojusi teātra “Joriks” muzikāli dokumentālā izrāde latviešu un krievu valodā “Mans kaimiņš ebrejs”. Tajā aptverts laika posms no brīža, kad ebreji pirmo reizi pieminēti Rēzeknes vēstures lappusēs līdz pat mūsdienām. Ja kādam šī izrāde kaut ko liks pārdomāt, tas jau būs daudz, pauž tās režisors Mārtiņš Eihe. 

Izrādes “Mans kaimiņš ebrejs” apmeklētāja Regita Zeiļa to drīzāk sauktu par dokumentālu piedzīvojumu vidē, kurā, iespējams, arī norisinājušies pieminētie notikumi. “Pirms vēl bija atjaunota Rēzeknes Zaļā sinagoga, nemaz tik daudz par ebrejiem nebiju dzirdējusi. Savukārt

šī izrāde sniedza gan piesātinātu vēsturisko skatījumu, gan iedeva tādu sociālo skatījumu par dzīvesstāstiem, par konkrētiem cilvēkiem, kuriem ir bijis nozīmīgs pienesums [Rēzeknes] pilsētai,”

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” pārdomās dalās Zeiļa.

Rēzeknes teātra “Joriks” izrāde veidota kā kopīgs stāsts, kas sadalīts desmit epizodēs. Aktieri katru ainu atkārto ik pēc 15 minūtēm, savukārt skatītāji pēc kartes pārvietojas no punkta uz punktu – secīgi vai arī pēc pašu brīvas improvizācijas. 

Jāpiekrīt Rēzeknes Zaļās Sinagogas gidam Voldemaram Ivdrim, ka izrāde prasa iedziļināšanos un sakoncentrēšanos: "Tā ir radošās grupas izvēle, ka

te ir oriģināla mūzika, oriģināla dzeja, vēstījums ir caur kaut kādu laika distanci un tas ir nosacīti, asociatīvi veidots vidē ar nosacītām dekorācijām.

Piemēram, nav tādu tēlu, kas ir klasiski teātrī vai dramaturģijā. Katrā ziņā tas ir interesanti, un pašlaik ir jāgaida, lai nogulstas tas, kas te tika piedāvāts.”

Jau maijā Ivdris pa Rēzekni izvadājis “Mans kaimiņš ebrejs” radošu grupu, kas meklējusi izrādes norises vietas. Gids tostarp padalījies ar vērtīgām vēsturiskām liecībām – kādas sievietes dienasgrāmatu, kurā fiksēta dzīve starpkaru laika Rēzeknē, kā arī ar grāmatu, kurā izzināma Kukļu dzimtas vēsture ar visām fotogrāfijām.  

Izrādi veidojuši pulks cilvēku – komponists Jēkabs Nīmanis, režisors Mārtiņš Eihe, dramaturģe Krista Burāne, dzejnieks Kirils Vilhelms Ēcis, scenogrāfe Pamela Butāne, vēstures konsultants Kaspars Strods, aktieri. Ar savu dalību to bagātina arī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas koris, profesionālais pūšamo instrumentu orķestris "Rēzekne", akordeonisti Zane Vancāne un Igors Popovs, Rēzeknes teātra jauniešu studijas dalībnieki, dejotāji no jauniešu deju kopas "Dziga". 

Režisors Mārtiņš Eihe atklāj, ka doma par šāda veida izrādi radusies jau pirms vairāk nekā četriem gadiem.

Atrodoties Rēzeknē, nākusi saprašana, ka šeit ir liels vēsturiskais noslāņojums. To šķetināt režisors iecerējis četrās izrādēs, un “Mans kaimiņš ebrejs” ir tikai viena no tām.

Rudenī tiks uzsākts darbs pie izrādes par Latgales keramiku, galu galā taps pa izrādei gan par vecticībniekiem, gan par padomju mantojumu un cilvēkiem, kuri Rēzeknē nokļuvuši, pateicoties padomju iekārtai.

"Es domāju, ka mums ir vispār jāmaina savstarpēja saskarsme, domāšana, un es nedomāju, ka divu, triju paaudžu laika mēs esam spējīgi kļūt iekļaujošāki. Ja kādam kaut ko šī izrāde liks pārdomāt, tas jau būs daudz,” piebilst Eihe.

Izrāde "Mans kaimiņš ebrejs" Rēzeknē vēl būs skatāma 14., 15. un 16. jūlijā pulksten 18. Savukārt jautājums, vai šī izrāde nākotnē tiks pielāgota skatuvei vai kādai citai pilsētvidei, joprojām ir atklāts, un, kā atzīst tās režisors, – radošā grupa ir gatava arī jaunām transformācijām, ja vien būs vajadzība un atbalsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti