Rēzeknē jauna profesionāla latviešu teātra trupa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau līdz šim Rēzeknē darbojas Tautas teātris un krievu teātra studija “Joriks”. Šobrīd pilsētas kultūras jomu papildinājusi arī jauna profesionāla latviešu teātra trupa, ko veido četri nesen Latvijas Kultūras akadēmiju pabeiguši aktieri. Komanda jaunā režisora Toma Treiņa vadībā tagad strādā pie savas pirmās izrādes “Pērļu zvejnieks”. Trupas izveides iniciators ir Nacionālo biedrību kultūras nams. 

Pēc Jāņa Poruka darba motīviem “Pērļu zvejnieks” tiek iestudēts kā pirmā latviešu teātra trupas izrāde Nacionālo biedrību kultūras namā, Rēzeknē. Latviešu teātra trupu atklāt ar pirmo radošo darbu uzticēts jaunam režisoram Tomam Treinim. Pirmizrāde jau pavisam drīz - 10.novembrī.

“Izrādes galvenā doma ir par cilvēku, kurš dzīvo kaut kādas augstākas idejas vārdā, kas paceļas pāri merkantilai, materiālai videi, kurš dzīvo augstāku ideālu vārdā," saka Treinis. 

Teātra radošo komandu veido četri pieaicināti jauni aktieri, kuri nesen pabeiguši Latvijas Kultūras akadēmiju. Jauns sastāvs, jauna vieta – tas ir izaicinājums režisoram.

“Aktieri ļoti dažādi, katram ir sava pieredze, citam lielāka, citam mazāka, es gribēju teātra vārdā nodibināt to, ka viņiem rodas kolektīvā sajūta, trupas sajūta," paskaidroja Treinis.

“Mēs nekad negribējām būt interesanti tikai krievu publikai, vai kaut kādai konkrētai auditorijai, mēs vienmēr meklējam iespējas būt interesanti visiem," par latviešu teātra trupas ideju stāsta Nacionālo biedrību kultūras nama direktore Svetlana Semeņaka.

Viņa gan norāda, ka latviešu trupa ir kā eksperimentāls projekts. Pagaidām, kamēr nav pieņemts Rēzeknes pilsētas budžets nākamajam gadam, konkrētāki plāni par teātra darbību netiek stāstīti. Vien to, ka sezonas laikā plānots iestudēt sešas, septiņas izrādes latviešu valodā, un sešas krievu, kuras iestudēs jau līdzšinējais  studijteātris “Joriks”.

Cik daudz no pilsētas budžeta būtu vajadzīgs nākamajam gadam, Semeņaka pagaidām negrib runāt. "Diemžēl es Jums to nepastāstīšu, jo tiešām pat bailes runāt, budžets izskatīts tiks novembrī un decembrī apstiprināts, jau janvārī mēs varam runāt, tagad par agru par to runāt. Vienkārši baidos runāt. - Lai nenobiedētu cilvēkus, ka cipars ir liels?  - Nē, mums nav tādu plānu, kas var nobiedēt," viņa uzsvēra.

Rēzeknes Kultūras un tūrisma centra direktores vietniece Kristīne Kokoreviča uzskata, ka latviešu trupa nepieciešama, lai dažādotu pilsētas kultūras dzīvi.

“Kā būs, protams, redzēsim, izdarīsim secinājumus, ceram, ka ar šo trupu mēs uzrunāsim skatītājus, ka viņi nāks, lai skatītos,” cerīgi noskaņota ir Kokoreviča.

Par to, kāpēc piekritis doties uz Rēzeknei, stāsta aktieris Kārlis Derums: “Tā ir ļoti laba pieredze strādāt savā profesijā, nav nozīmes, kurā vietā tas notiek, galvenais, ka ir iespēja darīt to, ko vēlies darīt. Mēs šeit esam uz sezonu, līdz pat jūnijam, un ik pa pusotram mēnesim brauc jauns režisors un ar mums strādā”.

Pirmizrāde aktieriem ir atbildība un iespēja pašiem pierādīt sevi kā komandai, turpina aktrise Dace Šteinerte: “Es ceru vairāk sagaidīt, neskatoties uz to, kāda būs atsaucība, bet  mums kā komandai tas būs pirmais apvienošanās rezultāts, es ceru, ka mēs ar pirmizrādi sajutīsim stabilitāti,  ka mēs esam gatavi šeit darboties, tas būtu pierādījums mums pašiem, ka mēs to varam”.

Nacionālo biedrību kultūras nama direktore Svetlana Semeņaka, atzīst, ka latviešu trupai šajā gadā ir plānots vēl viens projekts, par to gan sola skatītājus informēt novembrī pēc pirmās pirmizrādes “Pērļu zvejnieks”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti