Reportāža: «Patriarha rudens» atklāšana Āgenskalna tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ienākot Āgenskalna tirgū, jaušama liela notikuma tuvošanās. Lai arī ierasto pircēju netrūkst, dienas vidū tirgū tomēr pārāk daudz jauniešu. Kāds bariņš skaļi sauc: „Anna! Anna!”

 

Ieraugu režisori Annu Eižvertiņu mierīgi iepērkamies.

Ikdienā jau neiznāk uz tirgu aiziet,” atzīst režisore, stāstot, ka te atklās festivālu un tirgus paviljona augšstāvā ir viņas studenti, tāpēc jau viņi sabļaustoties.

Studentiem esot atļauts viņu saukt vienkārši par Annu, saka Eižvertiņa un grasās kāpt augšā. Festivālu „Patriarha rudens” organizē Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Radošais centrs, tāpēc režisori pašu interesējot, ko viņas aktieru kurss darīs. Eižvertiņa atzīst, ka jaunieši ir talantīgi, tomēr vispārina.

Latvieši vispār ir uz mākslām tendēti. Kā tā valdība nesaprot to, ka nācija mīl nodarboties ar mākslu visos iespējamos veidos. Ar glezniecību. Aušanu, Muzicēšanu. Ar teātra spēlēšanu. Lai liek galvas kopā un domā, kā šādā situācijā dzīvot,” norāda Eižvertiņa.

Nu jau diplomētais aktieris Jurģis Spulenieks arī iegriezies Āgenskalna tirgū. Jaunais aktieris uzskata, ka festivāls nepieciešams, lai jaunajiem būtu vēl viena iespēja parādīties, jo iespēju jau nemaz neesot tik daudz.

„Labi, ka ir tāds festivāls. Cilvēki var nākt, skatīties, ieraudzīt,” norāda Spulenieks, stāstot, ka režisoriem ir iespēja nolūkot jaunos aktierus, direktoriem – jaunos režisorus. „Viss tendēts, lai teātris attīstītos.”

Atklājot festivālu, no tirgus augstajiem griestiem tiek nolaista lejā petrolejas lampa, kuru iededz trešā kursa aktieri. Seko fragmenti no izrādes „Pēterburgas stāsti”.

Iestudējuma režisors Pēteris Krilovs stāsta, ka Āgenskalna tirgus videi ielu teātris ir ļoti piemērots. Pēc režisora domām festivāla būtiskākā loma ir publicitātē, ko tas rada, un publikā, ko tas piesaista.

Seko temperamentīga deja. Taču, ko domā tirgus darbinieki?

Pārdevēja Irēna izskatās iepriecināta par notiekošo.

Nav jau slikti, ka tā uzstājas,” saka Irēna. „Mums arī jautrāk drusciņ.”

Vēl tikai Kultūras akadēmijas rektora Jāņa Siliņa uzruna un paziņojums:

Festivāls ir atklāts!”

Kā iepriekš jau ziņots, šogad festivāla izrāžu skatē ar divpadsmit darbiem piedalās deviņi LKA studējošie, kā arī akadēmiju nupat absolvējušie teātra režisori un divi laikmetīgās dejas horeogrāfi. Skates radošos darbus izvērtēs ekspertu komisija, priekšsēdētājas Karīnas Pētersones vadībā, lai noslēgumā kādam no māksliniekiem pasniegtu balvu par spilgtāko sniegumu festivālā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti