Kultūras ziņas

Atsauksmes pēc Hermaņa "Vēlajiem kaimiņiem"

Kultūras ziņas

Grūbes filma par Hermaņa režiju

Rekordliels jauno horeogrāfu skaits Valmierā

Rekordliels jauno horeogrāfu skaits Valmierā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau 18. reizi Valmierā aizritējis Jaunrades deju konkurss. Līdzās jau tādiem pieredzes bagātajiem deju horeogrāfiem kā Jānis Purviņš, Agris Daņiļēvičs un citiem, konkursā startēja arī 30 jaunie deju autori.

Pirmoreiz Jaunrades deju konkurss tika rīkots pirms 18 gadiem, kad jaunie horeogrāfi vēl tikai spēra pirmos soļus deju pasaulē. Toreiz viņi pat nevarēja iedomāties, ka paši reiz būs horeogrāfi. „Es zinu, ka daži vecmeistari, nevis vecmeistari, bet lielmeistari, varbūt šogad nepiedalās un es domāju, viņiem pašiem ir interesanti redzēt jaunās vēsmas, redzēt uz kurieni tā attīstība ir un uz kurieni viņa iet,” norāda teātra horeogrāfs Alberts Kivlenieks.

Jaunie autori atzīst, ka pirms uzstāšanās emocijas ir ļoti sakāpinātas, jo šī ir teju pirmā reize, kad dejas tiek demonstrētas plašākam skatītāju lokam. „Satraukums, būtu maigi teikts. Trīc kājas. Trīc balss, nezinu, kas būs, kad aiziesim aizkulisēs,” stāsta viena no jaunajām horeogrāfēm Anna Kazaka.

Daži jaunie horeogrāfi arī paši kāpa uz skatuves, lai kopā ar dejotājiem žūrijai demonstrētu savu veikumu. „Nav bieži gadījumi, kad horeogrāfs dejo savu deju, jo tikai izdejojot savu deju var saprast vairāk tās nianses, kur būtu bijis vairāk jāpiestrādā, kas būtu vairāk jāpārveido,” norāda cits jaunais horeogrāfs, arī  vēl students Jānis Kalniņš, un piebilst: „Dejojot ir lielāka emociju gamma, ko var sasniegt, kā skatoties no malas, un var izjust tās sajūtas, ko skatītājs nevar sajust.”

Jaunajiem autoriem šogad iedvesmas nav trūcis, jo žūrijas vērtējumam kopumā tika nodotas astoņdesmit četras dejas. Pieredzes bagāto horeogrāfu vidū uzvaras laurus plūca Agris Daņiļevičs, savukārt no jaunajiem autoriem par uzvarētāju kļuva Dace Circene.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti